Πώς να αποφύγετε την κακοσμία των παπουτσιών

Πώς να αποφύγετε την κακοσμία των παπουτσιών Παπούτσια που μυρίζουν άσχημα και δυσάρεστα Πώς να αποφύγετε την κακοσμία των παπουτσιών

Η κακοσμία των παπουτσιών οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηριδίων που λατρεύουν τα υγρά, σκοτεινά σημεία όπως τα παπούτσια μας. Η πιο βασική προφύλαξη που μπορούμε να πάρουμε για να αποφύγουμε την κακοσμία των παπουτσιών είναι να φροντίζουμε συστηματικά την υγιεινή των ποδιών μας.

Πλένετε καλά τα πόδια σας, επιμένοντας ιδιαίτερα στις πτυχές μεταξύ των δακτύλων. Χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και σαπούνι. Πάντα να σκουπίζετε καλά τα πόδια σας μετά το πλύσιμο και ιδιαίτερα αν πρόκειται να φορέσετε αμέσως τα παπούτσια σας.

Αν ανήκετε σε εκείνους που τα πόδια τους είναι πάντα ιδρωμένα, χρησιμοποιείτε κάποιο από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που ελέγχουν τον ιδρώτα και έχουν και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ταλκ μέσα στο παπούτσι πριν το φορέσετε ώστε το πόδι σας να μην ιδρώνει τόσο πολύ.

Προσπαθείτε να φοράτε κάλτσες και προτιμήστε τις βαμβακερές γιατί κρατούν τα πόδια πιο δροσερά και απορροφούν τον ιδρώτα. Οι συνθετικές κάλτσες κάνουν τα πόδια να ιδρώνουν ακόμη περισσότερο. Αλλάζετε συχνά κάλτσες, 1-2 φορές την ημέρα αν τα πόδια σας ιδρώνουν πολύ.

Πώς να αποφύγετε την κακοσμία των παπουτσιώνΠαπούτσια που είναι φτιαγμένα από υλικά που αναπνέουν, όπως το ύφασμα και το δέρμα, επιτρέπουν στα πόδια σας να αερίζονται και να ιδρώνουν λιγότερο. Ο αέρας που περνάει μέσα από το παπούτσι δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Αν μπορείτε, μην φοράτε τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα. Δώστε τους ένα περιθώριο 24 ωρών πριν τα ξαναφορέσετε.

Όταν γυρίσετε σπίτι, βγάλτε τυχόν πάτους και αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν εντελώς πριν τα βάλετε μέσα στο ντουλάπι. Επίσης, αν τα παπούτσια σας βραχούν από μία ξαφνική βροχή, αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς πριν τα ξαναφορέσετε. Τα παπούτσια από ύφασμα και δέρμα, μην τα βάζετε να στεγνώσουν στο καλοριφέρ, θα γίνουν σκληρά και το δέρμα μπορεί να «ραγίσει».

Στη χώρα μας, που έχουμε καλοκαίρι το μισό χρόνο, μπορείτε άφοβα να φορέσετε σανδάλια ή mules. Η επιλογή στα σχέδια είναι τεράστια, τόσο που μπορούν να αντικαταστήσουν τόσο το αθλητικό παπούτσι όσο και την ψηλοτάκουνη γόβα του γραφείου ή μίας κοινωνικής υποχρέωσης.

 

Διαβάστε επίσης