Οδηγίες για μία επιτυχημένη συνέντευξη

Οδηγίες για μία επιτυχημένη συνέντευξη Οδηγίες για μία επιτυχημένη συνέντευξη

Μόλις κλείσατε ραντεβού για μία συνέντευξη και πετάτε στα ουράνια. Επειδή όμως το να πάτε σε μία συνέντευξη από μόνο του δεν αρκεί, προετοιμαστείτε ώστε αυτή η συνέντευξη να σας εξασφαλίσει τις καλύτερες εντυπώσεις και να αυξήσει τις πιθανότητες να προσληφθείτε.

Κάντε έρευνα
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την εταιρεία και για τη θέση εργασίας. Ψάξτε στο internet, στις εφημερίδες και τα περιοδικά ώστε να μάθετε τα τελευταία νέα της εταιρείας ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους για να ενημερωθείτε για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Όσο περισσότερα φανείτε να γνωρίζετε για την εταιρεία, τόσο πιο πιθανό είναι να μπείτε στο shortlist για μία δεύτερη συνέντευξη ή και για άμεση πρόσληψη. Προσέξτε να μην το παρακάνετε, δείξτε ότι ξέρετε αλλά μην προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε με τις γνώσεις σας. Στο κάτω κάτω τα δικά τους προϊόντα τα ξέρουν καλύτερα από εσάς.

Οδηγίες για μία επιτυχημένη συνέντευξηΤι να έχετε μαζί σας
Αντίγραφα του βιογραφικού σας. Πάρτε μαζί σας επιπλέον αντίγραφα γιατί δεν ξέρετε αν θα σας δει ένας ή περισσότεροι άνθρωποι. Η ικανότητά σας να προβλέπετε καταστάσεις εκ των προτέρων θα εκτιμηθεί. Σημειωματάριο και στυλό, βγάλτε τα από την τσάντα σας ακόμη κι αν τελικά δεν σημειώσετε τίποτα. Επίσης, αν έχετε σκοπό να κάνετε κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις, σημειώστε τις εκεί και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συμβουλευτείτε τη λίστα σας. Αν σας κλείσουν δεύτερο ραντεβού, βγάλτε έξω ένα organizer/filofax και σημειώστε εκεί το νέο ραντεβού ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε ποτέ σας κάτι ανάλογο. Δείχνετε προγραμματισμένοι. Αν έχετε προσωπικές επαγγελματικές κάρτες, φροντίστε να αφήσετε μία κάρτα σας μαζί με κάθε επιπλέον βιογραφικό που θα δώσετε στη συνάντηση. Αν έχετε portfolio με δείγματα της δουλειάς σας, πάρτε το μαζί και φροντίστε να το επιδείξετε, δίνοντας αρκετές πληροφορίες για κάθε δείγμα δουλειάς που περιλαμβάνεται στο ντοσιέ σας.

Τι να φορέσετε
Το ύφος των εταιρειών δεν είναι παντού το ίδιο. Προσπαθήστε να δείτε τι φορούν οι άνθρωποι που εργάζονται ήδη στην εταιρεία. Και βέβαια σημασία έχει και η θέση. Αν πάτε για μία θέση που προϋποθέτει παρουσιάσεις σε πελάτες, ντυθείτε καλά. Αν πρόκειται για μία εσωτερική διοικητική θέση, μπορείτε να ντυθείτε ίσως λίγο πιο ανάλαφρα. Γενικά, για τις γυναίκες προτείνεται το κλασσικό ταγιέρ (φούστα ή παντελόνι) με πουκάμισο από μέσα. Μην φοράτε πολλά κοσμήματα και αποφύγετε το έντονο μέικ απ. Αν θέλετε να φορέσετε άρωμα θα πρέπει να είναι κάτι πολύ διακριτικό. Αποφύγετε τις πολύ κοντές φούστες, τα πολύ στενά ρούχα, τα αβυσσαλέα ντεκολτέ και τα τζιν. Φροντίστε τα χέρια σας να είναι καθαρά και τα νύχια σας περιποιημένα ακόμα κι αν δεν είναι βαμμένα. Σκεφτείτε ότι τα χέρια σας θα είναι πάνω στο τραπέζι σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης και πιθανότατα θα χρειαστεί να δείξετε / να επισημάνετε κάτι με το δάχτυλό σας. Ένα ξεφτισμένο μανό στο νύχι σας θα κάνει πολύ αρνητική εντύπωση. Πριν τη συνέντευξη, μην καπνίσετε. Ακόμα κι αν σας έχουν στην αναμονή για μισή ώρα, αντισταθείτε στον πειρασμό ενός τσιγάρου. Βγάλτε από την τσάντα σας το organizer ή το σημειωματάριό σας και δείξτε απασχολημένη σε αυτό. Μην μασάτε τσίχλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αν χρειάζεστε κάτι για δροσερή αναπνοή, προτιμήστε μία μικρή καραμέλα την οποία όμως θα πρέπει να έχετε τελειώσει πριν μπείτε στη συνέντευξη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Οδηγίες για μία επιτυχημένη συνέντευξηΗ αρχή της συνέντευξης
Κατά πάσα πιθανότητα, το ραντεβού σας το έκλεισε μία γραμματέας και όχι ο υπεύθυνος προσωπικού. Επομένως, η πρώτη σας γνωριμία θα είναι στη συνέντευξη. Καλό θα είναι να κερδίσετε τις εντυπώσεις από την αρχή. Χαιρετήστε με μία δυνατή χειραψία και πείτε κάτι του στυλ: «Κύριε τάδε, χαίρομαι που σας γνωρίζω». Αν διαβάσατε κάποιο σπουδαίο νέο για την εταιρεία, φέρτε το στην κουβέντα αναφέροντας και που το διαβάσατε.

Μιλάτε φιλικά (όχι σα να είναι ο κολλητός σας, αλλά με άνεση) στον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας και ακολουθήστε τον αν σας κάνει κουβέντα για καθημερινά πράγματα όπως η επικαιρότητα, σπορ / χόμπι κ.λπ. Μην τον διακόπτετε όταν μιλάει, δείξτε ότι διαθέτετε ευγένεια και ότι μπορείτε να είστε ένας καλός ακροατής.

Προετοιμάστε τις σωστές απαντήσεις
Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις πιο κλασσικές ερωτήσεις σε συνεντεύξεις. Προετοιμάστε τις απαντήσεις σας έτσι ώστε να είστε έτοιμη να Οδηγίες για μία επιτυχημένη συνέντευξηαπαντήσετε χωρίς δισταγμό. Η απάντησή σας θα πρέπει να ακούγεται γνήσια και όχι ξύλινη, δεν είναι κακό όμως να φαίνεται ότι έχετε προετοιμαστεί για μία τέτοια ερώτηση.

1. Μιλήστε μου για τον εαυτό σας / τις σπουδές σας / την προϋπηρεσία σας / το χαρακτήρα σας / την προηγούμενη δουλειά σας.
2. Τι θεωρείτε ότι μάθατε μέσα από την προϋπηρεσία σας (εδώ τονίστε τυχόν κατορθώματα, ιδιαίτερα καθήκοντα και ικανότητες που αποκτήσατε και αν έχετε portfolio τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να το εμφανίσετε)
3. Τι σας αρέσει περισσότερο/λιγότερο στη δουλειά σας;
4. Γιατί φύγατε από την προηγούμενη δουλειά σας; (Δώστε συγκεκριμένη απάντηση, αν πρέπει να καλύψετε ή να μην αποκαλύψετε κάτι, αποφύγετέ το αλλά αναφέρετε κάποιο συγκεκριμένο λόγο – μην μιλάτε ποτέ άσχημα για προηγούμενους εργοδότες).
5. Τι περιμένετε να επιτύχετε από αυτή τη θέση / ποιοι είναι οι στόχοι σας / γιατί ενδιαφέρεστε για αυτή τη θέση;
6. Πώς λειτουργείτε κάτω από συνθήκες πίεσης;
7. Οικογενειακή κατάσταση (είναι παράνομο να σας απορρίψει επειδή έχετε/σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδιά ή σύζυγο, επίσης παράνομο είναι το να σας βάλει να υπογράψετε ότι δεν θα κάνετε παιδί όσο εργάζεστε στην εταιρεία τους, ούτε να δεχτείτε να υπογράψετε ο,τιδήποτε ανάλογο αν δεν συμβουλευτείτε λογιστή ή δικηγόρο).
8. Γιατί νομίζετε ότι πρέπει να σας προσλάβω; (τονίστε αυτά που μπορείτε να προσφέρετε σε αυτή τη θέση).
9. Έχετε κάνει άλλες συνεντεύξεις; Σε ποιες εταιρείες; (μην πείτε ονόματα εταιρειών αλλά περιγραφές, π.χ. σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων)
10. Τι μισθό ζητάτε; (να είστε συγκεκριμένες, καλό είναι να γνωρίζετε από πριν τα μεικτά για τον καθαρό μισθό που ζητάτε καθώς οι περισσότεροι εργοδότες θα σας ζητήσουν το μεικτό ποσό ή θέστε ένα μίνιμουμ ποσό αναφέροντας και τον προηγούμενο μισθό σας αν είναι κοντά σε αυτό που ζητάτε).
11. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά σας και ποια τα μειονεκτήματά σας ως υπαλλήλου; (λίγοι θα την κάνουν αυτή την ερώτηση, γι΄αυτό την αφήσαμε τελευταία, όμως καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι ειδικά για αυτή την ερώτηση).
12. Ερωτήσεις τρικ: μπορεί για παράδειγμα να σας πουν ότι π.χ. αντί για τη θέση γραμματέως που κυνηγάτε υπάρχει και μία θέση βοηθού πωλήσεων. Να είστε ξεκάθαρες ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η θέση της γραμματέως γιατί αυτή είναι η δουλειά σας. Μην είστε αρνητικές, δηλώστε ότι με χαρά θα βοηθήσετε και σε άλλα τμήματα αν χρειαστεί όμως η δουλειά σας είναι γραμματέας και γι’ αυτή τη θέση ενδιαφέρεστε.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις
1. Ζητήστε πλήρη περιγραφή των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης (job description) / σε ποιόν θα αναφέρεστε;
2. Πώς περίπου είναι μία συνηθισμένη μέρα στη δουλειά;
3. Ζητήστε στοιχεία για την οργάνωση/δομή του τμήματος και πληροφορίες για τους ανθρώπους που το στελεχώνουν.
4. Ζητήστε να μάθετε τι ακριβώς περιμένουν από το άτομο που θα καλύψει τη θέση.
5. Ρωτήστε αν υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης των υπαλλήλων και ζητήστε πληροφορίες για αυτά.
6. Γιατί άνοιξε αυτή η θέση; Υπήρχε ή δημιουργήθηκε τώρα; Γιατί έφυγε η προκάτοχος;
7. Τι προσφέρει η εταιρεία; Μισθός (διευκρινίστε αν σας αναφέρει μεικτά ή καθαρά) / ασφάλιση / μπόνους / επιδόματα κ.λπ.
8. Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας σε π.χ. 5 χρόνια από σήμερα;

Τελειώνοντας τη συνέντευξη
Οδηγίες για μία επιτυχημένη συνέντευξηΌταν η συνέντευξη φτάσει στο τέλος της, ευχαριστήστε για την συνάντηση και κάντε μία πολύ σύντομη σύνοψη της κουβέντας ώστε να επιβεβαιώσετε το ενδιαφέρον σας για τη θέση. Πείτε ότι πιστεύετε πως τα προσόντα και η προϋπηρεσία σας, σας κάνουν κατάλληλη για τη θέση.
Ρωτήστε πριν φύγετε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Πότε να περιμένετε νέα τους, αν θα ακολουθήσει δεύτερη συνέντευξη κ.λπ. Χαιρετήστε με μία δυνατή και θερμή χειραψία, χαμογελάστε, δώστε την κάρτα σας (αν έχετε προσωπική κάρτα και δεν την έχετε ήδη δώσει).
Τις επόμενες 1-2 ημέρες, στείλτε μία σύντομη επιστολή μέσω email ή φαξ, ευχαριστώντας για τη συνάντηση και την ευκαιρία να παρουσιάσετε τα προσόντα / τις ικανότητές σας και τονίστε και πάλι το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση.

 

Διαβάστε επίσης