Μεταφορά και μετακόμιση φυτών

Μεταφορά και μετακόμιση φυτών Μεταφορά και μετακόμιση φυτών

Όταν μεταφέρετε φυτά, να έχετε υπόψη σας ότι δύο εποχές του χρόνου, τα φυτά σας μπορούν να πάθουν ζημίες κατά τη μεταφορά τους εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών. Ο κρύος χειμώνας και το καυτό καλοκαίρι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στις μεταφορές.

Μεταφορά και μετακόμιση φυτών το χειμώνα

Το φύλλο πλαστικού με φυσαλίδες είναι ένα πολύ καλό μονωτικό και προστατευτικό υλικό για τα φυτά  Σιγουρευτείτε ότι τα φυτά αερίζονται όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε είδος πλαστικού για να τα σκεπάσετε. Βρήκατε λοιπόν τα ιδανικά φυτά για να διακοσμήσετε το σπίτι σας ή για να τα προσφέρετε σαν δώρο. Η μεταφορά σας τους στο σπίτι με ασφάλεια, είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσετε.

Μεταφορά και μετακόμιση φυτώνΤα περισσότερα φυτά προσαρμόζονται εύκολα, αλλά το σοκ της απότομης μεταφοράς τους από ένα προστατευόμενο περιβάλλον (θερμοκήπιο, ανθοπωλείο) στο εξωτερικό κρύο μπορεί να τα καταστρέψει. Μην αφήνετε να συμβεί αυτό στα φυτά που αγοράζετε.

Τα περισσότερα φυτά εσωτερικών χώρων αν εκτεθούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 5° C για χρονικό διάστημα έστω και μιας ώρας μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να μεταφέρετε με ασφάλεια τα φυτά σας όταν ο καιρός είναι κρύος.

Μεταφορά και μετακόμιση φυτών το χειμώναΑν αυτές οι οδηγίες σας φαίνονται λίγο υπερβολικές, θεωρήστε τις σαν μια σωστή επένδυση του χρόνου σας που θα έχει σαν ανταπόδοση  την σωστή υγεία των φυτών σας.

 • Αν βγείτε για ψώνια με το αυτοκίνητο αφήστε την αγορά των φυτών για το τέλος. Διαλέξτε μια μέρα που οι συνθήκες του καιρού θα είναι τουλάχιστο μέτριες.
 • Τοποθετήστε τα φυτά σας σε σακούλα. Αν φυσάει κρύος αέρας ή το κρύο είναι δριμύ, χρησιμοποιείστε δύο σακούλες. Το χαρτί είναι πιο μονωτικό από το πλαστικό, αλλά και το πλαστικό είναι καλύτερο από το τίποτα. Αν το ταξίδι μέχρι το σπίτι είναι μακρύ, αφήστε τη σακούλα ελαφρά ανοικτή για να αερίζονται τα φυτά.
 • Έχετε ήδη αναμμένο το καλοριφέρ του οχήματός σας πριν βάλετε τα φυτά μέσα.
 • Μη μεταφέρετε τα φυτά στο πορτ μπαγκάζ.
 • Αν μεταφέρετε ψηλά φυτά μην τα αφήσετε να ακουμπάνε στο παράθυρο. Το κρύο μπορεί να κάψει τα φύλλα τους.
 • Αν μεταφέρετε μεγάλα φυτά μην τα αφήνετε να προεξέχουν από το παράθυρο.
 • Τοποθετήστε ένα χαρτόνι ή μια εφημερίδα στο πάτωμα του οχήματός σας για περισσότερη μόνωση.
 • Τα κλειστά φορτηγάκια είναι το ιδανικότερο μέσο για να μεταφέρετε μεγάλα φυτά. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανοικτό φορτηγό, ξαπλώστε τα φυτά κάτω κα σκεπάστε τα με κάτι για να τα προστατέψετε από το κρύο.
 • Πάρτε τις ίδιες προφυλάξεις ακόμα κι όταν μεταφέρετε φυτά για να τα δωρίσετε κάπου.

Μεταφορά και μετακόμιση φυτών το καλοκαίρι

Μεταφορά και μετακόμιση φυτών το καλοκαίριΚαλύψτε τα μεγάλα φυτά με ένα κομμάτι ύφασμα ή μουσαμά για να τα προστατεύσετε από τον άνεμο.  Το πορτ-μπαγκάζ δεν είναι η σωστή θέση για τη μεταφορά φυτών εκτός αν διαθέτετε πολυμορφικό αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση μην το αφήνετε εντελώς κλειστό. Βρήκατε τα ιδανικά φυτά σε ένα ανθοπωλείο ή σε κάποιο κέντρο κήπου. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε αν είναι καλοφυτευμένα την ώρα που τα αγοράζετε. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την επιβίωσή τους είναι η μεταφορά τους,

Μεταφορά και μετακόμιση φυτών το καλοκαίριΤα δέντρα, οι θάμνοι και τα εποχιακά φυτά που μπορείτε να βρείτε σε ένα κέντρο κήπου χρειάζονται κάποια προστασία μέχρι να μεταφερθούν στο νέο τους σπίτι. Τα φυτά θερμοκηπίου (φυτά εσωτερικών χώρων), ιδιαίτερα αυτά που αγοράζουμε για δώρο χρειάζονται επίσης ιδιαίτερη προσοχή για να αποφύγουμε πιθανές ζημίες.

Τι θα πρέπει να κάνετε:

 • Ο άνεμος μπορεί να είναι καταστροφικός. Ιδιαίτερα αν έχετε μεγάλα φυτά, που χρειάζονται φορτηγό, δεν θα πρέπει να τα βάζετε στην καρότσα όρθια να προεξέχουν γιατί μπορεί να λυγίσουν και να στραβώσουν από τον άνεμο. Τα ψηλά φυτά πρέπει να μεταφέρονται ξαπλωμένα στο πλάι. Καλύψτε τα με ένα κομμάτι ύφασμα ή μουσαμά και στερεώστε τα ώστε να μην κυλάνε μπρος πίσω όταν θα τα ξαπλώσετε στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι τα μεταφέρετε όρθια μέσα σε κλειστό φορτηγάκι.
 • Αποφύγετε να βάλετε τα φυτά στο αυτοκίνητο, και μετά να αφήσετε το αυτοκίνητο κλειστό εντελώς, γιατί θα ανεβεί η θερμοκρασία και θα καταστρέψει τα φυτά σε ανύποπτο χρόνο.
 • Τα μικρότερα φυτά μπορεί να «ψηθούν» μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και όταν είναι ανοικτός ο κλιματισμός. Η ηλιακές ακτίνες που μπαίνουν από τα παράθυρα μπορεί να είναι πολύ έντονες. Δημιουργήστε σκιά και προστασία από το άμεσο ηλιακό φως με ένα κομμάτι χαρτί ή ένα χαρτοκιβώτιο. Ούτε κι εδώ η χρήση του πορτ-μπαγκάζ δεν είναι η σωστή λύση.
 • Όταν βάζετε φυτά μέσα στο αυτοκίνητο ή όταν τα βγάζετε από το αυτοκίνητο πάντα να τα κρατάτε από την γλάστρα και όχι από τον κορμό ή τα κλαδιά.
 • Αν κάνετε κάποιο ταξίδι και σκοπεύετε να αγοράσετε φυτά στη διαδρομή, ή αν βγείτε για ψώνια γενικά με το αυτοκίνητο, φροντίστε ώστε το κέντρο κήπου να είναι το τελευταίο μέρος που θα σταματήσετε.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης