Διατηρείτε την τηλεόρασή σας καθαρή

Διατηρείτε την τηλεόρασή σας καθαρή Διατηρείτε την τηλεόρασή σας καθαρή

Μια συσκευή τηλεόρασης καταφέρνει εύκολα να συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων όσων παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα. Συγκεντρώνει όμως και κάτι άλλο με την ίδια ευκολία. Την αντιπαθητική σε όλους μας σκόνη. Είτε είστε μανιώδεις λάτρεις της καθαριότητας είτε όχι, σίγουρα θα θέλετε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας τηλεοπτικά προγράμματα όσο το δυνατό καλύτερα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να διατηρείτε την τηλεόρασή σας καθαρή.

Βασικοί κανόνες καθαρισμού:
Το σκούπισμα της οθόνης με ένα μαλακό στεγνό πανί είναι αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της εικόνας. Πριν ξεκινήσουμε να δούμε πως θα κάνουμε την τηλεόρασή μας να αστράφτει από καθαριότητα, ας πούμε μερικούς βασικούς κανόνες αντιμετώπισης της σκόνης και της βρωμιάς. Για το απίθανο ενδεχόμενο να μην έχετε ασχοληθεί ποτέ με τις «αγγαρείες» του σπιτιού ιδού μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε:

  • Ξεσκονίστε πάντα, πρώτα το επάνω μέρος των συσκευών ή άλλων αντικειμένων. Είναι αναπόφευκτο ότι θα πέσει σκόνη και βρωμιά προς τα κάτω. Ξεκινώντας ανάποδα, στην ουσία ξαναλερώνετε!
  • Αν η συσκευή σας είναι πραγματικά πολύ βρώμικη (σκονισμένη), μη νομίσετε ότι θα τα βγάλετε πέρα με ένα μικρό κομμάτι ύφασμα από κομμένο φανελάκι που χρησιμοποιείτε σαν ξεσκονόπανο. Να έχετε πάντα πολλά καθαρά ξεσκονόπανα διαθέσιμα, και να αλλάζετε συχνά τα λερωμένα ξεσκονόπανα με άλλα αμεταχείριστα.
  • Σκούπισμα (με ηλεκτρική σκούπα) μετά το ξεσκόνισμα για να μαζέψετε τα υπολείμματα σκουπιδιών και σκόνης από το πάτωμα και τις  άλλες μεγάλες επιφάνειες. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα που δημιουργεί πολλά καυσαέρια, γιατί πιθανόν να δείτε τις συσκευές σας σκεπασμένες και πάλι με ένα ελαφρύ στρώμα σκόνης.

Κανόνες που δεν πρέπει να αγνοείτε όταν καθαρίζετε οπτικοακουστικές συσκευές:
Οι παρακάτω κανόνες ισχύουν για κάθε οπτικοακουστική συσκευή

  • Πάντα κλείνουμε (ακόμα καλύτερα ξεσυνδέουμε από τις πρίζες) τις συσκευές πριν τις καθαρίσουμε.
  • Ποτέ μην ψεκάζετε με καθαριστικά κατ’ ευθείαν στις συσκευές σας. Όταν χρησιμοποιείτε καθαριστικά ψεκάστε τα ή αλείψτε τα στο ξεσκονόπανο.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ γυαλιστικά επίπλων ή κερί στις συσκευές σας. Ποτέ!
  • Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης και συντήρησης κάθε συσκευής για οδηγίες καθαρισμού. Οι  συμβουλές του κατασκευαστή είναι συχνά πολύ χρήσιμες (και σε περίπτωση που είναι αντίθετες με τις δικές μου οδηγίες, ακολουθήστε το εγχειρίδιο)

Το αν θα ακολουθήσετε ή αν θα αγνοήσετε όλες αυτές τις συστάσεις είναι εάν ρίσκο που αναλαμβάνετε εσείς με δική σας ευθύνη.

Ο καθαρισμός της τηλεόρασης
Διατηρείτε την τηλεόρασή σας καθαρήΠάμε τώρα να δούμε πως θα καθαρίσετε την τηλεόραση, αυτόν τον τεράστιο μαγνήτη σκόνης. Οι περισσότερες τηλεοράσεις σήμερα είναι τύπου CRT. Αυτός ο τύπος τραβάει με μεγάλη ευκολία την σκόνη λόγω του στατικού ηλεκτρισμού που δημιουργεί όταν λειτουργεί. Εδώ που τα λέμε, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξοδέψει ώρες, ίσως και εβδομάδες παρακολουθώντας τηλεοπτικές εκπομπές ανάμεσα από μια θολούρα σκόνης πριν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι καιρός να ξεσκονίσουμε την οθόνη. Και τέλος, ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από εμάς στην προσπάθειά μας να καθαρίσουμε, αφήνουμε σημάδια επάνω στην οθόνη. Ιδού λοιπόν η σωστή μέθοδος που πρέπει να ακολουθήσετε για να καθαρίσετε μια τηλεόραση τύπου CRT:

  1. Κλείστε την τηλεόραση πριν την καθαρίσετε. Αν θέλετε βγάλτε την και από την πρίζα.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό βαμβακερό πανί και καθαριστικό τζαμιών για να σκουπίσετε την οθόνη. Πάντα να ρίχνετε το καθαριστικό πάνω στο πανί και ποτέ στην συσκευή.
  3. Σε περίπτωση που η βρωμιά είναι εκτεταμένη, μουλιάστε ένα βαμβακερό πανί σε νερό στο οποίο έχετε ρίξει ένα ουδέτερο καθαριστικό, στραγγίστε το και περάστε με αυτό την συσκευή. Κατόπι σκουπίστε πάλι την τηλεόραση με ένα στεγνό πανί.

Για να καθαρίσετε μία rear-projection CRT συσκευή (με επίπεδη οθόνη) χρησιμοποιήστε ένα πανί ποτισμένο με νερό αντί για καθαριστικό τζαμιών. Για να καθαρίσετε μια οθόνη τύπου LCD, μια τηλεόραση τύπου LCD, ή μια τηλεόραση πλάσματος, η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική:

  1. Κλείστε την τηλεόραση πριν την καθαρίσετε. Αν θέλετε βγάλτε την και από την πρίζα.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό στεγνό πανί για να σκουπίσετε την οθόνη. Επειδή οι οθόνες τύπου LCD έχουν ένα ειδικό κάλυμμα που δεν είναι πολύ ανθεκτικό στις επαφές, προσπαθήστε να κάνετε το σκούπισμα όσο το δυνατό πιο απαλά. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε υγρό πανί. (Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε, οινόπνευμα, βενζίνη, ή διαλυτικό για να καθαρίσετε την οθόνη.
  3. Τα άλλα τμήματα της τηλεόρασης μπορούν να καθαριστούν με ένα στεγνό πανί ή σε περίπτωση που η βρωμιά επιμένει χρησιμοποιήστε ένα βαμβακερό πανί μουσκεμένο με νερό και λίγο καθαριστικό. Κατόπι σκουπίστε πάλι το πλαίσιο με ένα στεγνό πανί.

Όπως βλέπετε ο καθαρισμός της τηλεόρασης, μπορεί να χαρακτηριστεί με μια λέξη. Απλότητα. Σκουπίστε την τηλεόρασή σας απαλά και χρησιμοποιήστε τα πιο απλά βοηθήματα (νερό και καθαριστικό τζαμιών) όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης