Μακραμέ – Δημιουργήστε με κόμπους

Μακραμέ. Δημιουργήστε με κόμπους Μακραμέ. Δημιουργήστε με κόμπους

Πόσες φορές δεν έχουμε θαυμάσει περίτεχνα μοτίβα, σε ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, διακοσμητικά, φτιαγμένα με την τεχνική του μακραμέ. Μια τέχνη παλιά που ωστόσο παραμένει πάντα στη μόδα. Φτιάξτε κι εσείς τις δικές σας μακραμέ δημιουργίες. Ξεκινήστε με τον τετράγωνο κόμπο μακραμέ. Θα χρειαστείτε μερικά μέτρα κορδόνι, και λίγη υπομονή.

Τι είναι Μακραμέ
Είναι η τέχνη της κατασκευής καλλιτεχνικών δεσιμάτων, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κόμπους για να δημιουργήσουμε ένα διακοσμητικό μοτίβο. Είναι μια πολύ παλιά τέχνη, που ξεκινά τουλάχιστον πριν από έξι αιώνες. Με τα χρόνια όμως, η τέχνη αυτή έπεσε σε αχρηστία. Και οι μόνοι που συνέχισαν να ασχολούνται μ’ αυτήν είναι οι ναυτικοί, οι οποίοι περνούν πολλές, μονότονες ώρες στη θάλασσα, δένοντας γερούς σπάγκους στα αντικείμενα που θα μπορούσαν να πουλήσουν ή να ανταλλάξουν στα ξένα λιμάνια. Στις μέρες μας τα αξεσουάρ από μακραμέ είναι πολύ δημοφιλή, φτιαγμένα με οποιοδήποτε υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, από υπέροχα νήματα τα οποία δίνουν αυτό που αποκαλούμε σήμερα «μακραμέ», διακοσμημένα με δαντέλες και σιρίτια από δέρμα.  Διαβάστε λοιπόν μερικές απλές οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας τεχνικούς κόμπους και υπέροχα διακοσμητικά μακραμέ.

Μακραμέ. Δημιουργήστε με κόμπους.Τετράγωνος κόμπος μακραμέ
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κόμπο μακραμέ μπορείτε να σχηματίσετε ένα βραχιόλι ή ένα περιδέραιο, το χερούλι μιας τσάντας, κρεμαστάρι για το κρέμασμα φυτών, σαν διακοσμητικό κομμάτι σε κάποιο άλλο μεγαλύτερο μακραμέ.  Ξεκινήστε με τέσσερα νήματα τοποθετημένα παράλληλα, με μήκος τουλάχιστον 30 εκατοστά. Στερεώστε τα νήματα στο τραπέζι με ταινία ή καρφιτσώστε τις άκρες τους σ’ ένα κομμάτι νοβοπάν με πινέζες. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δύο εξωτερικά κορδόνια για να σχηματίσουμε τα δεσίματα. Το πιάσιμο ή το κρέμασμα του μακραμέ γίνεται από τα εσωτερικά κορδόνια, που δεν μετακινούνται ποτέ.

Σχήμα 1  Σχήμα 2

 

Ξεκινήστε τον κόμπο, στρέφοντας την άκρη του μπλε κορδονιού προς τα αριστερά, κάτω από τα δύο μεσαία κορδόνια και επάνω από το αριστερό κορδόνι. (σχήμα 1)
Φέρτε το κόκκινο κορδόνι επάνω από τα δύο μεσαία κορδόνια και μέσα από τη θηλιά που έχει σχηματιστεί από το μπλε κορδόνι. (σχήμα 2)

Σχήμα 3 Σχήμα 4

Τώρα στρέψτε το μπλε κορδόνι κάτω από τα δύο μεσαία κορδόνια. (σχήμα 3)
Περάστε το κόκκινο κορδόνι κάτω από το μπλε, επάνω από τα δύο μεσαία κορδόνια και μέσα από τη θηλιά που έχει σχηματιστεί από το μπλε κορδόνι. (σχήμα 4)

Σχήμα 5 Σχήμα 6

Τραβήξτε την άκρη του μπλε και του κόκκινο κορδονιού ταυτόχρονα, για να σφίξετε τον πρώτο κόμπο που σχηματίστηκε. (σχήμα 5)
Βεβαιωθείτε ότι ο κόμπος σας είναι σφιχτοδεμένος. (σχήμα 6)

Σχήμα 7 Σχήμα 8

Έπειτα τοποθετήστε το κόκκινο κορδόνι επάνω από τα δύο μεσαία κορδόνια. (σχήμα 7)
Βάλτε το μπλε κορδόνι επάνω από το κόκκινο, κάτω από τα δύο μεσαία και μέσα από τη θηλιά που έχει σχηματιστεί από το κόκκινο κορδόνι, για να σχηματίσετε έναν κόμπο. (σχήμα 8)

Σχήμα 9 Σχήμα 10

Τραβήξτε τις άκρες για να σφίξετε το δέσιμο.(σχήμα 9)
Συνεχίστε να δένετε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να φτάσετε στο επιθυμητό μήκος. Κάντε έναν κόμπο σε κάθε τελείωμα, για ν’ ασφαλίσετε τα κορδόνια. (σχήμα 10)

Διάφορες Οδηγίες:
Αυτές οι αλυσίδες μπορούν να σχηματιστούν και με περισσότερα ή λιγότερα κεντρικά κορδόνια, ακόμη και χωρίς καθόλου κορδόνια στη μέση.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά είδη κορδονιών για να φτιάξετε αλυσίδες με τελείως διαφορετική παρουσία.
Μπορείτε να περάσετε χάντρες στα νήματα και να προσθέσετε στις αλυσίδες σας μια υπέροχη διακοσμητική πινελιά.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης