Δουλειά στο σπίτι για εργαζόμενες μητέρες

Δουλειά στο σπίτι για εργαζόμενες μητέρες Δουλειά στο σπίτι για εργαζόμενες μητέρες

Μπορεί πριν μια 20ετία το να εργάζεται κανείς στο σπίτι να ήταν μια δύσκολη υπόθεση, που επιπλέον δεν αναγνωρίζονταν και σαν μια ολοκληρωμένη απασχόληση, η οποία απαιτούσε όλο το δυναμικό του εργαζόμενου. Σήμερα έχουν αλλάξει κάπως τα πράγματα.

Το να εργάζεται κανείς στο σπίτι, και ιδιαίτερα η μητέρα, είναι πιο αποδεκτό, οι συνθήκες γύρω της μπορεί να είναι καλύτερες και να διευκολύνουν το ρόλο της εργαζόμενης στο σπίτι μητέρας.

Η επιτυχία της εργασίας στο σπίτι εξαρτάται, όμως, και από μικρά αλλά πολύ σημαντικά σημεία όπως την διαμόρφωση του κατάλληλου χώρου εργασίας. Ένα τυχαίο δωμάτιο δεν δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα και δεν βοηθάει στο να μπει κανείς στην ψυχολογία του εργαζόμενου. Χρειάζεται ένας απομονωμένος χώρος, ει δυνατόν, και ηχομονωμένος με πόρτα που να κλείνει, να υπάρχει βοηθός για τις δουλειές του σπιτιού ή babysitter και τα παιδιά να κατανοήσουν πως δεν μπορούν να ενοχλούν την μητέρα τους την ώρα που αυτή εργάζεται.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, για το χώρο της εργασίας σας να μην επιλέξετε το τραπέζι της τραπεζαρίας αλλά ένα δωμάτιο μακριά από τους χώρους που …κινείται η υπόλοιπη οικογένεια, με τηλέφωνο δικό του, γραφείο ή πάγκο εργασίας και πόρτα κλειστή ώστε να είστε απομονωμένη από τις δραστηριότητες της υπόλοιπης οικογένειας. Για την περίπτωση που δέχεστε συνεργάτες, έχετε μια ταμπέλα «μην ενοχλείτε» που θα την κρεμάτε έξω από την πόρτα.

Στον εργασιακό χώρο δεν πηγαίνει κανείς ατημέλητος. Έτσι και στον χώρο εργασίας του σπιτιού σας οφείλετε να είστε περιποιημένη, ώστε να έχετε και την ανάλογη ψυχολογία. Παίρνετε το καφέ σας, κάθεστε στο γραφείο σας ή στον πάγκο εργασίας σας και …πιάνετε δουλειά…

Στα παιδιά πρέπει να εξηγήσετε πως το ότι εργάζεστε στο σπίτι δεν σημαίνει πως έχετε και λιγότερη ευθύνη απέναντι στην εργασία σας. Εξηγήστε τους πως χρειάζεστε ησυχία για να συγκεντρωθείτε και να δουλέψετε εποικοδομητικά και γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα τελειώσετε τη δουλειά σας, τόσο πιο γρήγορα θα βρεθείτε κοντά τους για να συζητήσετε και να παίξετε μαζί τους. Εάν χρειάζεται να πάτε στο ταχυδρομείο ή να παραδώσετε κάποια εργασία σας μπορείτε να πάρετε τα παιδιά μαζί σας και στην επιστροφή να τα κεράσετε και ένα γλυκό. Θα εκτιμήσουν πιο εύκολα τα αποτελέσματα της εργασίας σας και θα τη θεωρήσουν σημαντική.

Δουλειά στο σπίτι για εργαζόμενες μητέρεςΕάν έχετε πλήρες εργασιακό πρόγραμμα τότε θα πρέπει να καταφέρετε να εργάζεστε στο σπίτι όλη την ημέρα ενώ τα παιδιά θα διαβάζουν ή θα παίζουν. Πρέπει να εξασφαλίσετε αρκετές παραγωγικές ώρες αλλά να είστε σίγουρες πως θα έχετε και μερικές διακοπές για να ελέγξετε ίσως την εργασία των παιδιών ή για να φάτε μαζί τους. Εκμεταλλευτείτε την ώρα του φαγητού για το διάλειμμά σας. Η παρουσία σας θα τα χαροποιήσει και θα τα κάνει να αισθανθούν σιγουριά. Παράλληλα θα χαρείτε και εσείς και θα συνεχίσετε με άλλη διάθεση. Καλό είναι τα μεγαλύτερα παιδιά να έχουν και εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως να συμμετέχουν σε κάποια αθλητική ομάδα, για να μην αναγκάζονται να βρίσκονται μετά το σχολείο και το διάβασμά τους στο σπίτι άπραγα ή ενοχλούν τον εργαζόμενο γονιό.

Η εργασία στο σπίτι προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα για τους γονείς που θέλουν να είναι οικονομικά αυτοδύναμη – ιδιαίτερα για τη μητέρα – αλλά απαιτεί και πειθαρχία. Οι δραστηριότητες της εργαζόμενης στο σπίτι πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρες και διαχωρισμένες από τις δραστηριότητες της υπόλοιπης οικογένειας. Η εργαζόμενη είναι αναγκαίο αυτή πρώτη να δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα και «επισημότητα» στην εργασία της για να επηρεάσει και να βάλει στο ίδιο κλίμα και την οικογένειά της αλλά και το φιλικό της περιβάλλον. Εάν πρώτη σεβαστεί την εργασία της θα τη σεβαστούν και οι άλλοι.

 

Διαβάστε επίσης