Αισθητική Οδοντιατρική. Ιατρική πράξη ή απλή αισθητική παρέμβαση;

Αισθητική Οδοντιατρική. Ιατρική πράξη ή απλή αισθητική παρέμβαση Αισθητική Οδοντιατρική. Ιατρική πράξη ή απλή αισθητική παρέμβαση;

Η οδοντιατρική τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα. Πριν μερικά χρόνια μας απασχολούσε μόνο το πρόβλημα για το πώς θα αντικαταστήσουμε τα δόντια που λείπουν, τώρα μας ενδιαφέρει η αντικατάσταση αυτή να είναι και αισθητικά αποδεκτή.

Α. Ιατρική πράξη ή απλή αισθητική παρέμβαση;
Η οδοντιατρική τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου και της απώλειας των δοντιών. Στην πραγματικότητα, ειδικά στην Ελλάδα, η οδοντιατρική υφίσταται σαν επιστήμη τα τελευταία 50-60 χρόνια.

Αισθητική Οδοντιατρική. Ιατρική πράξη ή απλή αισθητική παρέμβαση;Εδώ όμως και λίγο καιρό έχει εμφανιστεί η ανάγκη της αισθητικής αντιμετώπισης του οδοντιατρικού ασθενή. Ενώ πριν μερικά χρόνια μας απασχολούσε μόνο το πρόβλημα για το πώς θα αντικαταστήσουμε τα δόντια που λείπουν, τώρα μας ενδιαφέρει η αντικατάσταση αυτή να είναι και αισθητικά αποδεκτή.

Ένας κλάδος δε της Οδοντιατρικής, η αισθητική Οδοντιατρική, ασχολείται με την αντιμετώπιση περιστατικών που ενώ δεν υφίσταται ιατρικό πρόβλημα στο στόμα, όπως τερηδόνα ή έλλειψη κάποιων δοντιών, παρόλα αυτά χρειάζεται μια αισθητική παρέμβαση.

Πολλοί συνάδελφοί μου διαφωνούν ως προς την αναγκαιότητα και την ιατρική δεοντολογία που αφορούν σε αυτά τα περιστατικά χρησιμοποιώντας το εξής, πολύ απλό, επιχείρημα: «Εφόσον δεν λείπουν δόντια κι ούτε υπάρχουν χαλασμένα γιατί να επέμβουμε τροχίζοντας κάποια από τα υγιή με μόνο σκοπό το κάλλος;»

Η γνώμη μου διαφέρει. Και θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί. Υπάρχουν δύο πολύ απλοί λόγοι που μπορούν να γκρεμίσουν το παραπάνω επιχείρημα.

Πρώτα απ’ όλα, όταν έχουμε κάποια συνωστισμένα δόντια (στραβά, όπως τα λέμε ευρέως), που είναι και ένας από τους κύριους λόγους που κάποιος θα ζητήσει αισθητική οδοντιατρική παρέμβαση, υπάρχει ένα σαφές ιατρικό πρόβλημα γιατί είναι γνωστό ότι τα συνωστισμένα δόντια έχουν επιπτώσεις τόσο ως προς την λειτουργικότητα, όσο και ως προς την καθαριότητα, γιατί είναι δύσκολο να καθαριστούν και χαλάνε πιο εύκολα. Φυσικά το άτομο που έχει αυτό το πρόβλημα μπορεί να απευθυνθεί σε έναν ορθοδοντικό για να λύσει το πρόβλημά του, και ίσως είναι η πιο ιατρικά αποδεκτή λύση. Όμως αυτή η λύση έχει σημαντικά προβλήματα, όπως είναι ο μεγάλος χρόνος θεραπείας, η πιθανότητα εξαγωγής κάποιων δοντιών και το μεγάλο κόστος. Μια αισθητική παρέμβαση, παρόλο που πιθανόν να τροχίσουμε κάποια δόντια γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως δε χρειάζεται να βγάλουμε δόντια και με σχετικά μικρότερο κόστος.

Δεύτερον, για κάποιον που το πρόβλημα στα δόντια του εμποδίζει το χαμόγελο, επειδή σκέφτεται να μη χαμογελάσει γιατί θα φανούν τα μη αποδεκτά αισθητικά δόντια του, το πρόβλημα των δοντιών του γίνεται πρόβλημα ψυχολογικό και καθιστά το άτομο αυτό ανασφαλές και λιγότερο κοινωνικά αποδεκτό. Εξάλλου το χαμόγελο είναι υγεία, ψυχική και σωματική.
Αυτοί και μόνο οι λόγοι, παρόλο που υπάρχουν κι άλλοι, αρκούν για να αντιμετωπίσουμε το αισθητικό πρόβλημα ως ιατρικό πλέον, να το αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε στον ή στην ασθενή μας το χαμόγελο που του ή της αξίζει.

Βέβαια, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι παντού υπάρχουν κάποια όρια τα οποία δεν υπερβαίνουμε και πράττουμε με βάση τη λογική, κρίνοντας το πραγματικό πρόβλημα του ασθενή μας.

Β. Τι μπορεί να κάνει η αισθητική οδοντιατρική
Αισθητική Οδοντιατρική. Ιατρική πράξη ή απλή αισθητική παρέμβαση;Η Φιλοσοφία της αισθητικής οδοντιατρικής σήμερα είναι να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον φυσικό τρόπο κατασκευής των δοντιών, και μέσω αυτού να πετύχουμε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, πολύ κοντά στο ιδανικό.

Τα σημερινά υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των δοντιών είναι πολύ πιο κοντά στο φυσικό δόντι όσο αφορά τις ιδιότητές τους. Έχουν παρόμοια αντοχή, σκληρότητα, χρωματισμό, διαπερατότητα στο φως κ.α. με αποτέλεσμα να αποδίδουν μεγαλύτερη φυσικότητα στο τεχνητό δόντι. Παράλληλα οι τρόποι τροχίσματος, τοποθέτησης και συγκόλλησης των αποκαταστάσεων έχουν αλλάξει με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν λιγότερη ενόχληση των παρακείμενων και υποκείμενων ιστών. Έτσι σήμερα φτιάχνουμε οδοντιατρικές αποκαταστάσεις που είναι εξαιρετικά λειτουργικές, πλησιάζουν περισσότερο στα φυσικά μας δόντια, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αισθητική τελειότητα.

Η αισθητική οδοντιατρική έχει πολλά όπλα στο οπλοστάσιό της για να αντιμετωπίσει την κάθε περίπτωση. Λέυκανση, bonding, όψεις πορσελάνης, ένθετα και επένθετα πορσελάνης, ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες. Θα προσπαθήσω παρακάτω να εξηγήσω με λίγα λόγια τι είναι το καθένα από αυτά.

ΛΕΥΚΑΝΣΗ
Είναι μια διαδικασία που γίνεται είτε στο σπίτι, είτε στο ιατρείο, πάντα όμως με την επίβλεψη οδοντιάτρου, και έχει ως στόχο την επίτευξη λευκότερου χρωματισμού των δοντιών. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει σε όσες περιπτώσεις κρίνει ο οδοντίατρος μας ότι θα έχουμε πραγματικό αποτέλεσμα, γιατί ειδικά με την λεύκανση δεν μπορούμε να πετύχουμε πάντα τις μεγαλύτερες προσδοκίες μας. Οι οδηγίες του οδοντιάτρου πρέπει να ακολουθούνται πιστά, τόσο για να έχουμε το καλύτερο και μακροβιότερο αποτέλεσμα, όσο και για να μην βλάψουμε τα δόντια. Λανθασμένη εφαρμογή της διαδικασίας μπορεί όντως να βλάψει τα δόντια μας κι αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε.

Αισθητική Οδοντιατρική. Ιατρική πράξη ή απλή αισθητική παρέμβαση;BONDING 
Το BONDING είναι μία σύγχρονη μέθοδος αισθητικής παρέμβασης με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό το χαμόγελό σας. Χρησιμοποιώντας ειδικές λευκές ουσίες που ονομάζονται σύνθετες ρητίνες και εφαρμόζοντας μία συγκεκριμένη τεχνική μπορούμε να κλείσουμε κενά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, να ασπρίσουμε σκουρόχρωμα δόντια και να μεταβάλλουμε σχήμα και μορφή ενός δοντιού. Δόντια που έχουν τριφτεί λόγω ηλικίας ή από άλλη αιτία μπορούμε να τα αποκαταστήσουμε πλήρως στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, μεταμορφώνοντας προς το καλύτερο το χαμόγελό σας. Μάλιστα η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού, με καθόλου ή ελάχιστο τρόχισμα και συνήθως χωρίς αναισθησία.

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ
Οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτές «φλούδες» πορσελάνης που συγκολλούνται στη εξωτερική επιφάνεια προσθίων, κυρίως, δοντιών τα οποία προηγουμένως έχουν τροχισθεί ελαφρώς. Τις όψεις τις προτιμούμε όταν θέλουμε να καλύψουμε ατέλειες των δοντιών χωρίς να τροχίσουμε πολύ ή ολόκληρο το δόντι. Τέτοιες ατέλειες είναι τερηδονισμοί της πρόσθιας επιφάνειας του δοντιού, στίγματα και κηλίδες, φθοριάσεις καθώς και απονευρωμένα δόντια που έχει αλλάξει πάρα πολύ το χρώμα τους.

ΕΝΘΕΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΘΕΤΑ
Τα ένθετα και τα επένθετα είναι ουσιαστικά σφραγίσματα από πορσελάνη που γίνονται από τον οδοντοτεχνίτη στο εργαστήριο αφού τροχίσει ο οδοντίατρος το δόντι, όπως θα έκανε και σε ένα απλό σφράγισμα. Τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι έχουν ασύγκριτα καλύτερη αισθητική ακόμα και από ένα «άσπρο» σφράγισμα και ασύγκριτα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στα μειονεκτήματα θα αναφέρω το ότι δεν μπορούν όλες οι πε-ριπτώσεις δοντιών να αντιμετωπιστούν με ένθετα ή επένθετα και το ότι κοστίζουν αρκετά ακριβότερα από ένα σφράγισμα.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΕΣ
Είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην Οδοντιατρική. Είναι γέφυρες και στεφάνες που δεν έχουν τον κλασσικό μεταλλικό σκελετό (όλες οι γέφυρες και οι στεφάνες (θήκες ή καπάκια) που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως έχουν έναν σκελετό από μέταλλο πάνω στον οποίο μπαίνει το ακρυλικό ή η πορσελάνη για να έχουμε αισθητικό αποτέλεσμα) αλλά είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένες από πορσελάνη, εξού και το όνομά τους ολοκεραμικά.

Ουσιαστικά έχουν μόνο πλεονεκτήματα όσο αφορά στην αντοχή, την διάρκεια ζωής την φυσικότητα και την ασύγκριτη αισθητική που παρέχουν. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι έχουν σχετικά αυξημένο κόστος.

Ιωάννης Λεονταράκης
Χειρούργος Οδοντίατρος

Info: O Ιωάννης Λεονταράκης είναι χειρούργος οδοντίατρος με εξειδίκευση στην χειρουργική στόματος, την εμφυτευματολογία και την οδοντιατρική ακτινοδιαγνωστική.
Πηγή:

Διαβάστε επίσης