Διατροφή το καλοκαίρι

Διατροφή το καλοκαίρι Οι καλύτερες τροφές για τη ζέστη Διατροφή το καλοκαίρι

Καλοκαίρι! Είμαστε στο καλοκαίρι για τα καλά πια. Η αύξηση της θερμοκρασίας καλά κρατεί! Και ποιος έχει διάθεση για πολύπλοκες συνταγές και χρονοβόρα μαγειρέματα; Λιγότερος χρόνος λοιπόν στην κουζίνα, αλλά και υγιεινή διατροφή. Μα το χειρότερο νομίζω για να ετοιμάσουμε ένα γεύμα, δεν είναι να το φτιάξουμε, αλλά να το αποφασίσουμε.

Ας προετοιμάσουμε λοιπόν μια λίστα με τρόφιμα της εποχής και γεύματα που γίνονται γρήγορα, είναι νόστιμα για όλη την οικογένεια και κυρίως είναι υγιεινά. Και ας μην το παραβλέψουμε, και οικονομικά.

Διατροφή το καλοκαίριΤα δροσερά γαλακτοκομικά είναι άριστη επιλογή για πρωινό και μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά, κορν-φλέικς ή φρυγανιές. Επίσης οι φρέσκοι χυμοί που προσφέρουν πολλές βιταμίνες, αλλά και θερμίδες γι’ αυτό τους καταναλώνουμε με μέτρο.

Τώρα η πιο δύσκολη δουλειά και η καθημερινή μας έννοια, το μεσημεριανό!

– Ψάρια. Διαλέγουμε μεσαία και μεγάλα ψάρια (μουρμούρα, τσιπούρα, μελανούρι) ή ψάρι σε φέτες (μπακαλιάρο και σολομό) που έχουν και τη λιγότερη φασαρία. Τα φέρνουμε καθαρισμένα στο σπίτι (αφού μας τα έχουν καθαρίσει στο ιχθυοπωλείο), πλένουμε και βάζουμε σε σχάρα ή ταψί, πασπαλίζουμε αλάτι και λίγα βότανα και με 10-15 λεπτά ψήσιμο, είναι έτοιμα.

– Κρέας. Για πολλά αλλά και λίγα άτομα μια καλή και κλασική επιλογή είναι μπριζόλες ή φιλέτα. Πλυμένα και αλατοπιπερομένα, στη σχάρα του φούρνου. Ένα μεγάλο ταψί από κάτω με λίγο νερό μέσα, βοηθάει ώστε το κρέας να γίνει μαλακό, αλλά θα μαζέψει και όλα τα λίπη που θα στάξουν. Το μπάρμπεκιου επίσης έχει την τιμητική του τώρα το καλοκαίρι.

– Πουλερικά. Με το κοτόπουλο να κατέχει την πρώτη θέση από κάθε άποψη. Ψητό ή μαγειρευτό, χωρίς πολλά πολλά καλούδια, σάλτσες και ντιπ για ντιπ, είναι επίσης ένα καλό γεύμα, μόνο που θέλει λίγο περισσότερο ψήσιμο από τα κρεατικά. Αν πάλι δεν σας έπεισα, πάρτε ένα έτοιμο ψημένο από το ψητοπωλείο της γειτονιάς σας!

Διατροφή το καλοκαίρι-Λαχανικά στον ατμό με φρέσκο λεμόνι, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με κρεμμυδάκι και ντομάτα ή ακόμη καλύτερα ωμά με μηλόξυδο. Κηπευτικά (κολοκυθάκια, καρότα ή πατάτες, κουνουπίδι, παντζάρι και μπρόκολο, αγγούρια και ντομάτες), φρέσκα ζαρζαβατικά (φασολάκια, αρακάς ή μπιζέλια) και χορταρικά (σπανάκι, αντίδια), είναι από τις καλύτερες τροφές, πλούσιες σε ίνες και βιταμίνες, που προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και γι’ αυτό μας χορταίνουν χωρίς να βαραίνουν το στομάχι μας. Αλήθεια, έχετε δοκιμάσει ωμή πατάτα τριμμένη με τριμμένο καρότο σαν σαλάτα; Είναι υπέροχη!

– Σούπες. Δροσερές και απολαυστικές. Ετοιμάστε τη σουπίτσα σας από το προηγούμενο βράδυ, με την ησυχία σας και αφού έχει «πέσει» ο ήλιος και βάλτε την στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα θα έχετε έτοιμο φαγητό και δροσιστικό ταυτόχρονα. Χρησιμοποιήστε συστατικά της αρεσκείας σας, από διάφορα λαχανικά ή/και χορταρικά μαζί ή χωρίς ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας.

– Φρούτα. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο του καλοκαιριού μας! Αυτήν την εποχή υπάρχει πληθώρα φρούτων, που μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε άλλο σνακ, να μας δροσίσουν και να προσφέρουν στο σώμα μας βιταμίνες και ενυδάτωση. Βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, κορόμηλα, πεπόνια, καρπούζι…

Διατροφή το καλοκαίριΠαρακινήστε τα πιτσιρίκια σας να τρώνε φρούτα και λαχανικά, δίνοντάς τους κάτι υγιεινό για να βουτάνε μέσα. Μια σάλτσα σαλάτας βασισμένη στο γιαούρτι είναι καλή ιδέα για να βουτήξουν τα λαχανικά τους. Επίσης το γιαούρτι φρούτων είναι υπέροχο για να βουτήξουν φρούτα, κομμένα σε λεπτές φέτες. Πιστεύω θα το απολαύσουν και τα δικά σας παιδιά, μια και στα παιδιά αρέσει να παίζουν με το φαγητό τους, αφού όλα είναι παιχνίδι για τα παιδιά!

Φροντίστε επίσης να διατηρείστε ενυδατωμένοι, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά!

Όταν είμαστε κουρασμένοι, το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό μας είναι η αφυδάτωση. Κι όμως, η αφυδάτωση είναι μια από τις κύριες αιτίες κούρασης. Το νερό είναι η σημαντικότερη θρεπτική ουσία (ναι, θρεπτική ουσία) που χρειάζεται το σώμα μας. Και μερικές ώρες στον ήλιο καθιστούν ακόμη πιο απαραίτητη την ανάγκη πρόσληψης νερού.

– Μην μπερδεύετε την δίψα με την πείνα. Τη στιγμή που νομίζετε ότι χρειάζεστε λίγες πατατούλες ακόμα, κατεβάστε καλύτερα ένα ποτήρι νερό. Μάλλον αυτό είναι που το σώμα σας θέλει πραγματικά.

– Αποφύγετε τη σόδα και τον καφέ. Μια παγωμένη κόκα-κόλα μπορεί να ταιριάζει τέλεια με το μπιφτέκι που έχετε ανάμεσα στα δόντια σας, αλλά η καφεΐνη και τα σάκχαρα μειώνουν την ενυδατική ικανότητα του νερού. Αν δεν μπορείτε ν’ αντέξετε ούτε στη σκέψη να τα αποχωριστείτε, δοκιμάστε εναλλακτικά ντεκαφεϊνέ προϊόντα.

– Αποφύγετε το αλκοόλ. Όπως και η καφεΐνη, δεν προσφέρει στο σώμα την απαραίτητη ενυδάτωση.

Και κυρίως, όχι υπερβολές!
Καλό καλοκαίρι!

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης