Υιοθετήστε οικολογικές συνήθειες για τα Χριστούγεννα

Υιοθετήστε οικολογικές συνήθειες για τα Χριστούγεννα Υιοθετήστε οικολογικές συνήθειες για τα Χριστούγεννα

Ο μήνας των Χριστουγέννων έφθασε και μαζί με αυτόν όλα όσα συνοδεύουν την εορταστική περίοδο: δώρα, ευχετήριες κάρτες, ετοιμασίες στο σπίτι. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε ενδιαφέρον όχι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και για το περιβάλλον, υιοθετώντας όσο το δυνατόν πιο οικολογικές συνήθειες.

Η συμπεριφορά μας γίνεται οικολογική με πολλούς τρόπους. Ας αρχίσουμε προσπαθώντας να μειώσουμε τα απορρίμματα:

1. Στείλτε τις ευχές σας σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες με e-mail, αρκεί να είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Στο Internet υπάρχουν δικτυακοί τόποι με εικονικές καρτ-ποστάλ, οι οποίες στέλνονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που εσείς θέλετε.

2. Χρησιμοποιήστε τις παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες για να διακοσμήσετε το τραπέζι, τους τοίχους ή το δέντρο σας.

3. Φτιάξτε εορταστικά σουπλά με τις παλιές κάρτες που έχετε λάβει. Κόψτε τις κάρτες και κολλήστε τις όπως εσείς θέλετε ανάμεσα σε δύο διάφανα πλαστικά φύλλα.

4. Προτιμήστε αντικείμενα που είναι ανθεκτικά και δεν χρειάζονται μεγάλη συσκευασία, αν πρόκειται να στείλετε τα δώρα σας ταχυδρομικώς.

5. Τυλίξτε τα δώρα που θα στείλετε ταχυδρομικώς με χάρτινες σακούλες από τον μανάβη.

6. Μειώστε τις συσκευασίες επιλέγοντας δώρα που δεν χρειάζονται περιτύλιγμα, όπως για παράδειγμα εισιτήρια για συναυλίες, μουσεία, αθλητικά γεγονότα.

7. Αν πρόκειται να χαρίσετε μεγάλα δώρα (όπως ποδήλατα ή έπιπλα), αντί να τα τυλίξετε σε χαρτί, δέστε γύρω από αυτά μια ωραία κορδέλα.

8. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας τυλίγοντας δώρα με υλικά που ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Για παράδειγμα με παλιούς χάρτες, εφημερίδες, κόμικς, τσάντες, παιδικές ζωγραφιές.

9. Αντί για ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπορείτε να αγοράσετε ένα αληθινό, το οποίο μετά τις γιορτές θα μπορείτε να το μεταφυτέψετε ή να κάνετε κομπόστ (οικολογικό λίπασμα) για τον κήπο σας.

Υιοθετήστε οικολογικές συνήθειες για τα ΧριστούγενναΠροτάσεις για οικολογικά ψώνια

1. Όταν βγείτε για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας μια τσάντα. Είναι προτιμότερη η πάνινη από τις πλαστικές ή τις χάρτινες.

2. Αν πρόκειται να αγοράσετε διάφορα πράγματα, προτιμήστε να τα τοποθετήσετε σε όσον το δυνατόν λιγότερες σακούλες, αντί να παίρνετε μία καινούργια από κάθε μαγαζί.

3. Οργανώστε τις αγορές σας, για να μη χρειαστεί να κάνετε πολλές διαδρομές με το αυτοκίνητο, που θα σας στοιχίσουν σε χρήμα και …εκνευρισμό.

4. Αντί να αγοράσετε δώρα που πολύ πιθανόν να μην είναι αυτά που πραγματικά επιθυμούν οι δικοί σας, ενημερωθείτε για τις ανάγκες τους ή αγοράστε πράγματα που μπορούν να τα αλλάξουν.

5. Χαρίστε δώρα που θα μυήσουν και άλλους στην …οικολογική σκέψη, όπως για παράδειγμα, βιβλία για την ανακύκλωση και αντικείμενα από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

6. Φτιάξτε μόνοι σας τα δώρα που θα χαρίσετε: ένα φαγητό ή γλυκό, κάποιο άλλο αντικείμενο, κατασκευή ή σύνθεση.

Εναλλακτικές λύσεις για τις εορταστικές ημέρες

Αν πρόκειται να καλέσετε κόσμο στο σπίτι, χαμηλώστε τη θερμοκρασία των σωμάτων του καλοριφέρ λίγο πριν έρθουν οι προσκεκλημένοι. Αν σας έχουν καλέσει σε κάποιο πάρτυ κοντά στη γειτονιά σας, μην πάρετε το αυτοκίνητό σας. Περπατήστε μέχρι εκεί μόνοι ή μαζί με φίλους. Αν το φαγητό που ετοιμάσατε περίσσεψε, μην το πετάξετε. Κρατήστε όσο θέλετε για εσάς και το υπόλοιπο μοιράστε το στους καλεσμένους σας. Είναι μια χειρονομία που θα εκτιμηθεί δεόντως την επομένη από τους ξενυχτισμένους φίλους σας. Μπορείτε επίσης να το δώσετε σε κάποιο ίδρυμα ή σε ανθρώπους που γνωρίζετε ότι έχουν ανάγκη. Αν φέτος τα Χριστούγεννα δεν έχετε όρεξη για ταξίδια, μείνετε σπίτι. Είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε τα έξοδα, κάνοντας συγχρόνως καλό στο περιβάλλον!

5 συμβουλές για τα παιδικά δώρα

1 Αντί για ακόμα ένα παιχνίδι, χαρίστε φέτος στα παιδιά κάτι διαφορετικό. Ανοίξτε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους, κίνηση που θα τα γεμίσει χαρά και θα τα διδάξει την αξία της αποταμίευσης.

2 Αν πρόκειται να τους δωρίσετε ηλεκτρονικά παιχνίδια ή συσκευές (ραδιόφωνο, γουόκμαν κ.λπ.), θυμηθείτε να τα συνοδεύσετε με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

3 Μην τυλίξετε τα παιδικά δώρα. Κρύψτε τα σε διάφορα μέρη και, με τρόπο που να μοιάζει με παιχνίδι, καθοδηγήστε τα παιδιά να τα βρουν μόνα τους.

4 Δώστε τους τη δυνατότητα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν φτιάχνοντας μόνα τους χριστουγεννιάτικα στολίδια από αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι ή στον κήπο – κλαδιά, φύλλα, λουλούδια, κουκουνάρια.

5 Χαρίστε τους παλιά ρούχα και κοσμήματα, για να παίξουν με τη μεταμφίεση.

 

Διαβάστε επίσης