Από τα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμα, στα σύγχρονα προϊόντα υψηλού επιπέδου

Από τα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμα στα σύγχρονα προϊόντα υψηλού επιπέδου Διακοσμητικά σκαλιστά χειροποίητα αβγά Από τα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμα στα σύγχρονα προϊόντα υψηλού επιπέδου

Ο καλλιτέχνης Franc Grom τρυπάει το κέλυφος ενός πασχαλινού αυγού στην Vrhnika της Σλοβενίας. Ο Σλοβένος αυτός χειροτέχνης κάνει τουλάχιστο 2500 ως 3500 χιλιάδες τρύπες για να δημιουργήσει ένα καλλιτεχνικό πασχαλινό αυγοκέλυφος. Μάλιστα κάποτε δημιούργησε ένα κέλυφος με 17.000 τρυπήματα!

Η παράδοση δεν έχει καθόλου σχέση με τα πασχαλιάτικα αυγά από το Vrhnika της Σλοβενίας. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από τον ντόπιο καλλιτέχνη και δημιουργό Franc Grom είναι αποτέλεσμα σύγχρονης δημιουργικότητας, που βασίζεται στην τεχνική διάνοιξης τρυπών στα κελύφη των αυγών.

Από τα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμα στα σύγχρονα προϊόντα υψηλού επιπέδουΤα αυγά, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί καταρχήν ο κρόκος και το ασπράδι, τρυπιούνται στη συνέχεια πολυάριθμες φορές με μια αυτόματη ειδική μηχανή (υπάρχουν από 2.500 έως 3.500 μικροσκοπικές τρύπες στο κάθε αυγοκέλυφος, και όσες περισσότερες τρύπες υπάρχουν τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του προϊόντος). Μάλιστα ο Franc Grom κάποτε δημιούργησε ένα κέλυφος με 17.000 τρυπήματα!

Φυσικά οι τρύπες δεν γίνονται τυχαία: ο κατασκευαστής δημιουργεί διαφορετικά σχέδια και διακοσμήσεις, έτσι ώστε αυτά τα αυγά του Πάσχα να αποτελούν πραγματικά δαντελένια (φιλιγκράν) έργα τέχνης.

Ο καλλιτέχνης μεταφέρει επιδέξια παραδοσιακά σχέδια από πατρόν για δαντέλες και κεντήματα επάνω στο κέλυφος των αυγών, χρησιμοποιώντας επίσης στοιχεία από τη μεγάλη κληρονομιά της εθνικής διακοσμητικής της Σλοβενίας.

Από τα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμα στα σύγχρονα προϊόντα υψηλού επιπέδουΜερικά προϊόντα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα, καθώς καλύπτονται με ένα επίστρωμα χρώματος στην εξωτερική ή εσωτερική πλευρά του κελύφους.

Τα αυγά του Grom δεν αποτελούν «πιάτο» των πασχαλινών εδεσμάτων ούτε μεταφέρονται στην εκκλησία το Μεγάλο Σάββατο, όπου τα παραδοσιακά αυγά ευλογούνται και έπειτα τρώγεται σαν πρόγευμα την Κυριακή του Πάσχα. Αυτά τα αυγά είναι από τα καλύτερα δώρα, συχνά μεταξύ επιχειρήσεων και διπλωματικών ανταλλαγών.

 

Διαβάστε επίσης