Μόδα για το σπίτι

Μόδα για το σπίτι Μόδα για το σπίτι

Η οικία μας είναι γένους θηλυκού! Φυσικό είναι λοιπόν, να ενδιαφέρεται για το τι… «φοράει» και να θέλει να δείχνει όμορφη και ανανεωμένη! Και αν υποθέσουμε ότι τα αξεσουάρ της είναι τα φωτιστικά, τα διακοσμητικά και τα έπιπλα, τότε η κύρια ένδυσή της είναι φυσικά, τα υφάσματα που θα επιλέξουμε για αυτή!

Κουρτίνες, υφάσματα επιπλώσεων, ριχτάρια και μαξιλάρες αλλάζουν το σκηνικό του σπιτιού, το «ντύνουν» όπως συχνά λέμε, και φτιάχνουν πάνω απ’ όλα τη διάθεσή μας, ανάλογα με την εποχή. Η πρώτη και σημαντικότερη από αυτές τις κατηγορίες είναι τα υφάσματα επιπλώσεων. Οι  ταπετσαρίες των επίπλων, πέρα από την μεγάλη ποικιλία που διαθέτουν σε χρώματα και σχέδια, πλέον διαθέτουν και μεγάλη ποικιλία σε σύνθεση (ποσοστά υλικών) υφασμάτων, αλλά και ποιότητες.

Μόδα για το σπίτιΜε την επίσκεψή σας σε ένα κατάστημα υφασμάτων επιπλώσεων, ο υπεύθυνος οφείλει να σας ενημερώσει για το ποσοστό επί τοις εκατό που διαθέτει το ύφασμα που επιλέγετε σε βαμβάκι ή πολυεστέρα και να σας προσφέρει να διαλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικές υφές που θυμίζουν από σατέν έως βελούδο, απομιμήσεις δερμάτων, βαμβακερά, καραβόπανο και σουέτ ή τεχνητό μετάξι. Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε, ότι στην αγορά υφασμάτων κυκλοφορούν τα 2-3 τελευταία χρόνια, τα αλέκιαστα υφάσματα. Υλικά που έχουν υποστεί ειδική τεχνική επεξεργασία και είναι ενισχυμένα με επιστρώσεις που «απαγορεύουν» σε ρευστά και υγρά να εισχωρήσουν στις ίνες τους. Πραγματικά «θεόσταλτη» ανακάλυψη για τις νοικοκυρές ανά τον κόσμο!

Υφάσματα… σχέδια και χρώματα

Υφάσματα... σχέδια και χρώματαΤώρα όσον αφορά στα χρώματα, καλό  είναι να τα επιλέγουμε  ανάλογα και με το ύφος τού υπόλοιπου σπιτιού, αλλά και ανάλογα με τις «συνθήκες»! Για να κάνουμε πιο κατανοητό τι εννοούμε, παραθέτουμε απλά παραδείγματα… Ένα σπίτι π.χ. ενός φοιτητή με pop ύφος μπορεί να έχει ακόμη και έναν έντονα φούξια ή λαχανί καναπέ και πραγματικά να εναρμονίζεται απόλυτα με το χώρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος καναπές θα ταιριάξει  σε ένα minimal σπίτι σε γήινα χρώματα. Το παραπάνω όμως, δεν υπαγορεύει ότι ένα σπίτι με minimal διακόσμηση, πρέπει να αρκεστεί σε έναν άχρωμο και ουδέτερο καναπέ, όταν μπορεί να επιλέξει μια ταπετσαρία σε βαθύ σοκολατί.

Από την άλλη, σε ένα σπίτι με παιδιά σε μικρή ηλικία, το σκούρο χρώμα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, και φυσικά το αλέκιαστο ύφασμα. Τέλος, σε ένα πολύ κλασικό εξοχικό, ένα έντονο βελούδο μπορεί να είναι «ότι πρέπει», αλλά επίσης και στο διαμέρισμα μιας νέας γυναίκας, που ο χώρος είναι σε rock ύφος, να ταιριάζει υπέροχα και να δείχνει σαν «vintage»! Δεν υπάρχουν λοιπόν, ακριβείς κανόνες… Υπάρχουν διαφορετικές ματιές και στυλ. Ή ακόμη καλύτερα, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθύνσεις… Οι κατευθύνσεις αυτές λένε ότι οι γήινοι τόνοι εναρμονίζονται εύκολα σχεδόν με όλους τους χώρους. Τα τελευταία χρόνια προτιμώνται υφάσματα ταπετσαρίας σε πλακάτα χρώματα, χωρίς δηλαδή πολλά μοτίβα, κάτι που ισχύει κυρίως για σπίτια στην πόλη, παρά σε ένα εξοχικό. Για παράδειγμα. στο βουνό έχουν πολύ ενδιαφέρον τα υφάσματα με «ρομαντικές» ματιέρες (matières), όπως θέματα «floral». Επίσης πολύ βασικό είναι, να προτιμήστε μια ταπετσαρία επίπλου που να μπορεί να εναρμονιστεί εύκολα με ποικιλία υφασμάτων και χρωμάτων σε κουρτίνες, ριχτάρια κτλ. Φανταστείτε να επιλέξετε ένα χρώμα επένδυσης επίπλου που συνδυάζεται με πολύ λίγα χρώματα και υφές! Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να ανανεώνετε το χώρο σας με κουρτίνες ή ριχτάρια ανά εποχή. Πριν όμως συνεχίσουμε, να μην παραλείψουμε να αναφερθούμε και στις δερμάτινες επενδύσεις, που είναι και πάλι στη μόδα! Ξέρω ότι οι πιο πολλοί από εσάς τις έχετε συνδυάσει με προθάλαμο αναμονής ιατρείου, όμως τα νέα σχέδια με inox τελειώματα και σε μοντέρνα γραμμή, θα σας αλλάξουν γνώμη! Τα βρίσκετε στην αγορά σε μαύρο και διάφορους τόνους του καφέ. Τελευταία, αλλά μοναδικά σε αισθητικό αποτέλεσμα, είναι τα pony-skin.

Ριχτάρια και μαξιλάρια

Ριχτάρια και μαξιλάριαΑς περάσουμε, όμως, και σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, τα μαξιλάρια και τα ριχτάρια! Και όταν κάνουμε λόγο για μαξιλάρια, δεν εννοούμε μόνο αυτά που είναι για τον καναπέ, αλλά και για τις μεγάλες μαξιλάρες (70x70cm) που χρησιμοποιούμε σαν καθίσματα στο πάτωμα. Το εσωτερικό τους συνήθως, είναι από πολυεστέρα, μιας και δεν χρησιμοποιείται για ύπνο και δεν πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εξωτερικά μπορεί να είναι από ύφασμα ίδιο με του καναπέ. Στην περίπτωση αυτή, ένα ριχτάρι σε διαφορετικό χρώμα είναι απαραίτητο για να σπάσει τη μονοτονία. Η υφή ποικίλει, καθώς μπορεί να έχει όλα τα στυλ των υφασμάτων που έχει και η ταπετσαρία, ακόμη και να είναι χνουδωτό σαν παιδικό παιχνίδι ή μαλλιαρό σαν παλιά φλοκάτη. Στο ριχτάρι βγάλτε όλο σας το άχτι… Άλλωστε, είναι κάτι που αλλάζει τόσο εύκολα. Παλ, αλλά και φλουό χρώματα. για τα πιο μοντέρνα στυλ. έχουν την τιμητική τους! Φλις, βαμβακερά, αλλά και μάλλινα χνουδωτά ριχτάρια για το χειμώνα και φυσικά, λινά για τους πιο ζεστούς μήνες.

Συμβουλή: μην πάρετε κάτι πολύ ακριβό. Προτιμήστε δύο σετ μιας μέσης ποιότητας, παρά ένα πολύ «καλό». Με αυτό τον τρόπο θα ανανεώνετε το χώρο σας πιο συχνά. Εφαρμόστε το στον καναπέ με «έμπνευση», σκεπάζοντας μισό ή ολόκληρο το κάθισμα και την πλάτη.

Κουρτίνες

ΚουρτίνεςΌλα τα παραπάνω είναι αναμφιβόλως απαραίτητα, αλλά η τελική πινελιά θα δοθεί από τις κουρτίνες! Στο ύφασμα των κουρτινών πολύ βασικό ρόλο παίζει η πυκνότητα της ύφανσης. Αυτή είναι που επιτρέπει σε λιγότερο ή περισσότερο φως να μπει στο δωμάτιο και να του δώσει αυτό που λέμε «χρώμα και ατμόσφαιρα». Υφάσματα όπως γάζα, με αραιή ύφανση, αφήνουν το φως να διαχέεται ελεύθερα και προτιμώνται για χώρους όπως το καθιστικό ή την κουζίνα, εφόσον επιθυμούμε να έχουν φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο υπνοδωμάτιο προτιμήστε δύο φύλλα κουρτίνας, ειδικά αν πρόκειται για ανατολικό που έχει έντονο φως κατά τις πρωινές ώρες. Το πρώτο επίπεδο από το τζάμι με αραιή ύφανση, τύπου γάζα, και το δεύτερο με πιο πυκνή για να το «τραβάμε» όταν θέλουμε να είναι πιο σκοτεινό το δωμάτιο.

Όσο για τα χρώματα, πάντα σε ανοιχτόχρωμους και απαλούς συνδυασμούς για τους θερινούς μήνες και λίγο σκουρότερους το χειμώνα, χωρίς υπερβολές που «κλείνουν» το χώρο και κάνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού μουντή (ο ήλιος το χειμώνα είναι λιγότερος!). Τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερο στη μόδα οι κουρτίνες χωρίς πολλά μοτίβα, αλλά και μια κατηγορία σχεδίων, που παρότι δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο, το χρώμα τους δεν είναι «πλακάτο». Φαίνονται δηλαδή, σαν να εναλλάσσονται στην ύφανσή τους χρώματα και σχέδια. Ακόμη, μη φοβηθείτε τα χαρούμενα μοτίβα στις κουρτίνες της κουζίνας, για ευνόητους λογούς σε σκούρα απόχρωση, αλλά και στο παιδικό δωμάτιο. Οι ποιότητες στα υλικά μπορούν να είναι από από μετάξι, τεχνητό μετάξι, συνθετικά, ακόμη και μουσελίνα. Κατά κοινή ομολογία, τα πιο «ελαφριά» υφάσματα ταιριάζουν καλύτερα σε ένα σύγχρονο σπίτι.

Τέλος, ας μιλήσουμε για μια νέα μόδα που όλο και κερδίζει έδαφος! Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το Modern Baroque. Πρόκειται για μια νέα και ανάλαφρη εκδοχή του γνωστού σε όλους μας Baroque. Ταπετσαρίες επίπλων με πολύπλοκα ανάγλυφα σχέδια σε χρυσούς και κόκκινους χρωματισμούς, κουρτίνες και ριχτάρια με λαχούρια και επιμελημένα κρόσσια. φιγουράρουν σε γνωστούς οίκους επίπλων και υφασμάτων σπιτιού. Αν και κάποιες φορές υπερβάλουν, κατά κανόνα δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να προτιμήσετε κάτι τέτοιο για το σπίτι σας, συμβουλευτείτε ένα διακοσμητή, διότι ανέκαθεν, τα όρια του κιτς και του Baroque ήταν πολύ κοντά.

Μια φράση για το κλείσιμο… Κάποιος είχε πει πως όλα τα χρώματα πάνε με όλα τα χρώματα! Δεν ακούγεται τελείως λάθος. Αυτό που λέμε εμείς, είναι ότι ανεξάρτητα από κατευθύνσεις και κανόνες, βάλτε στο σπίτι σας τη δική σας πινελιά!

Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης