Ρύποι με «αόρατα χημικά κοκτέιλ και μικροβιακά φορτία» στους εσωτερικούς χώρους

Ρύποι με "αόρατα χημικά κοκτέιλ και μικροβιακά φορτία" στους εσωτερικούς χώρους Ρύποι με "αόρατα χημικά κοκτέιλ και μικροβιακά φορτία" στους εσωτερικούς χώρους

Πανεπιστημιακές μελέτες σε σπίτια, γραφεία, νοσοκομεία, σχολεία και στην Ελλάδα δείχνουν ότι είναι διαρκής η απειλή για την υγεία μας αν και δεν υπάρχουν αποδεκτά όρια ασφαλείας  Οι ορατοί ρύποι (σκόνη) με τα ‘‘αόρατα χημικά κοκτέιλ και τα μικροβιακά φορτία’’ μέσα στους εσωτερικούς χώρους προέρχονται από τη ρύπανση του εξωτερικού περιβάλλοντος, τα δομικά υλικά, τον κακό εξαερισμό και την κακή πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας (κάπνισμα) όπου συντελούν στην κακή ποιότητα του αέρα των χώρων όπου ζούμε και εργαζόμαστε.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στη εσωτερική ρύπανση παίζουν και άλλοι παράγοντες που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως οι λανθασμένες μέθοδοι καθαρισμού, όπου οι συγκεντρώσεις των ανακυκλωμένων ρύπων με τα σωματίδια της καμένης σκόνης να φτιάχνουν «αόρατα χημικά κοκτέιλ με μικροβιακά φορτία».

Στη χώρα μας όρια για τους ρύπους εσωτερικών χώρων δεν υφίστανται, ενώ και σε κοινοτικό επίπεδο η αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε αποδεκτά όρια ασφαλείας στο εσωτερικό των κτιρίων.

Στην Ελλάδα, οι πανεπιστημιακές έρευνες και μετρήσεις που αφορούν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα σε σπίτια, γραφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικά κτίρια, νοσοκομεία, κ.λπ. δείχνουν ότι πλήθος χημικών ουσιών αποτελούν μια διαρκή αόρατη απειλή για την υγεία μας.

Περνάμε το περισσότερο χρόνο μας σε εσωτερικούς χώρους, όπου οι συγκεντρώσεις ρύπων με τα «αόρατα χημικά κοκτέιλ και τα μικροβιακά φορτία» να ξεπερνούν κατά πολύ τις συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων. Τα αποτελέσματα της κακής ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε σε εσωτερικούς χώρους, (όπως αναφέρουν επιστήμονες) είναι η μείωση της παραγωγικότητας, στο γραφείο ή χώρο εργασίας, οι κεφαλαλγίες και το τσούξιμο στα μάτια, οι αλλεργίες και το άσθμα, ακόμα και οι μόνιμες βλάβες στο πνευμονικό σύστημα.

Υπάρχουν πολλοί ρύποι που είναι επιβλαβείς στην ανθρώπινη υγεία, αλλά σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, οι βασικοί ρύποι που χρησιμοποιούνται ως δείκτες, για την εσωτερική ατμοσφαιρική ποιότητα είναι: το μονοξείδιο άνθρακα, οι οργανικές πτητικές ενώσεις, το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του θείου.

Ο εσωτερικός αέρας μολύνεται από τις εκπομπές ρύπων με διαφορετική μοριακή σύνθεση, αυξάνεται δε συνεχώς μαζί την ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την αυξανόμενη κυκλοφορία σε κάθε αναπτυγμένη περιοχή.

Τα μόρια του αέρα των εσωτερικών χώρων ή του περιβάλλοντος χώρου εργασίας γενικά, δεν είναι «πάντοτε όλα επιβλαβή» στους ανθρώπους, ούτε είναι ποτέ δυνατό ο αέρας στο σύνολο του να είναι χωρίς ρύπους.

Η ανάγκη για την διατήρηση της καλής ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, δεν είναι μια δαπάνη ή μια πολυτέλεια αλλά μια υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον.

Ίσως μετά από χρόνια οι πανεπιστημιακές έρευνες και μετρήσεις στα εργαστήρια που αφορούν την εσωτερική ατμοσφαιρική ποιότητα του αέρα, να διαπιστώνουν το πρόβλημα και να μας δείχνουν την παρουσία του ραδόνιου στους εσωτερικούς χώρους να έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως θα γνωρίζετε επιστημονικά το πραγματικό πρόβλημα δημιουργείται όταν ο μολυσμένος αέρας με ραδόνιο ή κάποιο από τα θυγατρικά του προϊόντα, εισπνέεται. Λόγω του βάρους του, (είναι το πιο πυκνό γνωστό αέριο) από τη στιγμή της εισόδου του στους εσωτερικούς χώρους διασπάται σε μερικά θυγατρικά του ραδιενεργά προϊόντα που μπορεί να προσκολλώνται σε σωματίδια σκόνης και έτσι να συγκεντρώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα αργότερα να το βρίσκουμε σε μοκέτες-χαλιά, σαλόνια, στρώματα, δάπεδα και κατ’ επέκταση σε αεραγωγούς, κλιματιστικά, κλπ.

Το δηλητηριώδες αυτό αέριο, είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό, στη χώρα μας πολύ πρόσφατα άρχισε να μας απασχολεί εντονότερα. Από την πλευρά του Ελληνικού κράτους, από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, ελάχιστα έχουν γίνει, τόσο για τον εντοπισμό του προβλήματος, όσο και προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής του. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι όλη η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από σχεδόν μηδενική βάση, πριν να είναι πολύ αργά.

Σε ένα μικρό σχετικά, ενημερωτικό γενικά για μια ολοκληρωμένη πρόταση σε μια Cleaning Concept έχουμε ενημερωτικά προσδιορίσει τα ανακυκλωνόμενα σωματίδια της «καμένης σκόνης» στους  «άοσμους μολυσματικούς παράγοντες με τα τοξικά τους προϊόντα», διότι δεν υπάρχουν έρευνες με τεκμηριωμένες αναφορές στην Ελλάδα.

Πρέπει επειγόντως να δοθεί έμφαση στην σωστή ενημέρωση από το κράτος και στους αρμοδίους φορείς, ώστε να μην χρησιμοποιούνται μηχανήματα καθαρισμού που να ανακυκλώνουν τα σωματίδια της καμένης σκόνης, γιατί ο χώρος γίνετε πιο επικίνδυνος δημιουργώντας ένα περιβάλλον που μοιάζει με «ραδιενεργή βόμβα».

Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το «υποτίθεται καθαρό θα είναι πιο επικίνδυνο από το βρόμικο», είμαστε πλέων σίγουροι, ότι αρχίζετε να συνειδητοποιείτε γιατί πρέπει να τηρούνται  «προδιαγραφές προστασίας» του εσωτερικού περιβάλλοντος χώρου και δεν θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε λανθασμένες μεθόδους καθαρισμού, για την στοιχειώδη καθαριότητα μεν, αλλά επιπλέον δε, για την εξοικονόμηση πόρων- ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μελετώντας κανείς την σημαντικότητα του Συμβούλου Καθαριότητας, διαπιστώνει εύκολα τον πλούτο της διαχρονικής του αξίας, καθιστώντας την επαγγελματική συνεργασία μαζί του αναγκαία.

Παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική ενημέρωση σε θέματα καθαριότητας καλώντας το τηλέφωνο 210 4829839, η δια μέσου της i-clean, ενημερώνοντας σας άμεσα για την επίτευξη εφαρμογών, για μια αποτελεσματική διαχείριση του εσωτερικού περιβάλλοντος χώρου.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Info:
Πηγή:
Vgenistrade.gr

Διαβάστε επίσης