Θα γίνετε νονός ή νονά; Οργανωθείτε!

Θα γίνετε νονός ή νονά; Οργανωθείτε! Θα γίνετε νονός ή νονά; Οργανωθείτε!

Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε βαφτιστήρι; Τότε καλό είναι να μάθετε με τι πρέπει να εφοδιαστείτε, λίγο πριν αναλάβετε μια απ’ τις πιο γλυκές υποχρεώσεις της ζωής σας. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αγαπάτε τα παιδιά. Τα βαφτιστήρια τρέφουν πάντα ιδιαίτερα αισθήματα για τους νονούς τους και καλό θα ήταν να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από μέρους σας. Μην ξεχνάτε ότι γίνεστε πνευματικός γονιός.

Φυσικά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσετε. Ο πιο βασικός: Να είστε χριστιανοί ορθόδοξοι! Αν μάλιστα είστε παντρεμένοι θα πρέπει να έχετε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο για να σας δεχτεί η εκκλησία ως κατάλληλους για νονούς.

Θα γίνετε νονός ή νονά; Οργανωθείτε!Σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης εκκλησίας ο νονός είναι πνευματικός γονιός, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται να παντρεύονται μεταξύ τους παιδιά που έχουν τον ίδιο νονό ή νονά επειδή θεωρούνται «πνευματικά αδέλφια». Γι’ αυτό και αν βαπτίσετε αγόρι πρέπει και τα επόμενα παιδιά που θα βαπτίσετε να είναι αγόρια.

Όσο για το πρακτικό του θέματος, μάθετε τι πρέπει να έχει μαζί του κάθε σωστός πνευματικός γονιός. Πρώτα απ’ όλα, εφοδιαστείτε με… όρεξη και τρέξτε στα καταστήματα με είδη βάφτισης.

Ποια αντικείμενα πρέπει να περιέχει η λίστα σας; Μια λαμπάδα, δυο μικρές πετσέτες για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο ιερέας που θα τελέσει το μυστήριο, μια μεγάλη πετσέτα με την οποία θα τυλίξετε το μωρό όταν εξέλθει από την κολυμπήθρα, μερικά λαδόπανα, ένα μικρό μπουκάλι ελαιόλαδο, ένα σαπούνι, τα μαρτυρικά, τα βαφτιστικά ρούχα και τα παπούτσια του μωρού, το κουτί με τον ενδυματολογικό εξοπλισμό και φυσικά τον σταυρό που θα φορέσει στο λαιμό του.

Σίγουρα η μακροσκελής λίστα θα σας βάλει σε σκέψεις, όσον αναφορά τις χρηματικές δαπάνες που απαιτούνται. Ποιο το μυστικό του οικονομικού νονού λοιπόν; Η προνοητικότητα! Κάντε μια έρευνα αγοράς μήνες πριν το μυστήριο, ώστε να έχετε την άνεση να τσεκάρετε τις τιμές, οι οποίες διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα.

Ξεκινήστε έγκαιρα το τρέξιμο και θα βγείτε κερδισμένοι. Πολλοί προνοούν και για τα υπόλοιπα, κάποιες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες. Επιλέξτε μέρες πριν, το παιδάκι που θα κρατήσει τη λαμπάδα, το πρόσωπο από συγγενικό ή φιλικό σας περιβάλλον -κατά προτίμηση μια νεαρή κοπέλα – που θα καρφιτσώσει τα μαρτυρικά στο πέτο των καλεσμένων, αλλά και τα κορίτσια που θα μοιράσουν τις μπομπονιέρες και τα γλυκά στο τέλος του μυστηρίου. Πολλοί νονοί μάλιστα φροντίζουν να εξοπλίσουν τα κορίτσια με χαρτοπετσέτες ή με υγρά μαντιλάκια που θα διευκολύνουν τους καλεσμένους την ώρα που απολαμβάνουν το γλυκό.

Και κάτι ακόμη: Αν θέλετε να μην κλαίει το βαφτιστήρι σας την ώρα του μυστηρίου, φροντίστε να κάνετε συχνές επισκέψεις στους κουμπάρους σας και μάλιστα πάντα με τα χέρια… γεμάτα. Στις βασικές σας μελλοντικές υποχρεώσεις είναι η λαμπάδα και τα παπούτσια που θα κάνετε δώρο στο παιδί το Πάσχα, ένα παιχνίδι τα Χριστούγεννα, και οπωσδήποτε το δώρο του σε γιορτή και γενέθλια.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι σε μερικά μέρη της Ελλάδας διατηρούν το έθιμο οι πνευματικοί γονείς να στεφανώνουν το βαφτισιμιό τους.

 

Διαβάστε επίσης