Μελέτη φωτισμού χώρου

Μελέτη φωτισμού χώρου Μελέτη φωτισμού χώρου

Τον τελευταίο καιρό, γίνεται συχνά λόγος για «μελέτες φωτισμού» του χώρου… και όχι άδικα. Το φως παίζει πρωταρχική σημασία στην ανάδειξη των όγκων και των χρωμάτων, αλλά και στο να δημιουργηθεί, αυτό που συχνά λέμε, «σωστή ατμόσφαιρα» σε ένα περιβάλλον.

Με τον κατάλληλο φωτισμό, μια πόλη μπορεί να αναδείξει τα μνημεία της και να τα κάνει να φαίνονται ακόμη ομορφότερα, να δούμε με άλλο μάτι ένα έργο τέχνης, να κάνουμε επιβλητική την παρουσία κάποιου στη σκηνή και φυσικά να δώσουμε μια άλλη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, αλλά και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να είναι λειτουργικό.

Μελέτη φωτισμού χώρουΚαι ποιος είναι ο καλύτερος φωτισμός από τον ήλιο; Αν εκμεταλλευτούμε σωστά το φως που μπαίνει από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Η νέα τεχνολογία με κουφώματα αλουμινίου μας επιτρέπει να έχουμε πόρτες και παράθυρα με μεγάλα ανοίγματα, από τα οποία μπαίνει άπλετο φως, κυρίως στα ανατολικά δωμάτια, που συνήθως είναι οι κρεβατοκάμαρες.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι, όταν υπάρχει κήπος, μπορούμε στο σημείο που βλέπει η κρεβατοκάμαρα να φυτέψουμε κάποιο πλατύφυλλο δέντρο, που κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν επιτρέπει στον ήλιο να μπαίνει πολύ επιθετικά μέσα στο δωμάτιο και έτσι το φως διαχέεται καλύτερα. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιούμε υαλότουβλα σε μικρό μέρος των τοίχων των δυτικών δωματίων, που είναι πολύ σκοτεινά, και πολύ συχνά και στους τοίχους της σκάλας, μιας και συνήθως εκεί δεν υπάρχει παράθυρο. Τέλος, μην ξεχνάμε τις διπλές ανοιχτόχρωμες κουρτίνες. Μια ανοιχτόχρωμη και μια σκουρόχρωμη για τις απογευματινές και τις πρωινές ώρες αντίστοιχα.

Όσον αναφορά στον τεχνητό φωτισμό, εδώ ανάλογα με το δωμάτιο τα πράγματα ποικίλλουν… Στην κρεβατοκάμαρα ο φωτισμός είναι προτιμότερο να είναι απαλός, αφού συνήθως την επισκεπτόμαστε στο τέλος της ημέρας, που έχουμε ανάγκη από ξεκούραση. Πιο έντονος μπορεί να είναι ο ανεξάρτητος φωτισμός στο κομοδίνο, δίπλα στο κρεβάτι, και στο σημείο που χρησιμοποιούμε για να περιποιούμαστε τον εαυτό μας στην αρχή και στο τέλος της μέρας.

Μελέτη φωτισμού χώρουΗ κουζίνα και το μπάνιο τώρα, είναι δύο δωμάτια, που ο φωτισμός παίζει μεγάλο ρόλο στο να κάνει το χώρο τους λειτουργικό. Αρχίζοντας από την κουζίνα, πρέπει να έχουμε έναν «καθαρό» κεντρικό φωτισμό, αλλά και έντονο φως στα σημεία που γίνονται οι κυριότερες εργασίες προετοιμασίας του φαγητού. Ο φωτισμός αυτός μπορεί να είναι κρυφός και να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος των πάνω ντουλαπιών (συχνά προτιμάται φωτισμός φθορίου).

Στο μπάνιο, ο φωτισμός σχετίζεται έντονα με το χρώμα που έχουν τα πλακάκια. Ευνόητο είναι ότι ένα μπάνιο με σκουρόχρωμα πλακάκια έχει ανάγκη από δυνατό φωτισμό, σε αντίθεση με ένα μπάνιο με ανοιχτόχρωμα πλακάκια, όπου ο παραμικρός φωτισμός αντανακλά σε αυτά και κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Συχνά το φως μπαίνει πάνω από τον καθρέφτη, πράγμα που είναι σωστό, δεδομένου ότι εκεί τελούμε διαδικασίες που απαιτούν λεπτομέρεια, αλλά και γιατί, λόγω της αντανάκλασης το φως διαχέεται καλύτερα στο χώρο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί νέοι designers, επιμένουν σε φωτισμό με χρώμα στο μπάνιο! Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, θεωρούν ότι είναι πολύ χαλαρωτικό… και όσοι το δοκίμασαν έχουν συμφωνήσει μαζί τους. Μάλιστα, γνωστή εταιρία λανσάρει νέα σειρά από διάφανα είδη υγιεινής που χρωματίζουν μέσο ειδικού φωτισμού!

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, το σαλόνι! Εκεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές παράμετροι, αλλά κυρίως η κάθε περίσταση, που επιβάλλουν κάθε φορά τον ανάλογο φωτισμό. Έτσι, το πιο σωστό είναι να υπάρχει ανεξάρτητος φωτισμός στο σημείο την τραπεζαρίας και του καθιστικού. Προτιμήστε ένα λιτό φωτιστικό για το καθιστικό, αν το σπίτι είναι χαμηλοτάβανο, ή ακόμη μια σειρά από σποτάκια που μπορούν να εστιάζουν το καθένα σε διαφορετικό σημείο, ανάλογα με τις ανάγκες.

Μελέτη φωτισμού χώρουΣτην τραπεζαρία, η νέα μόδα επιτάσσει το φωτιστικό να είναι χαμηλό, πλησιάζοντας περισσότερο το τραπέζι, αλλά και ανάλογο σε μέγεθος με αυτό του τραπεζιού. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι καλό θα ήταν το φως του σαλονιού, γενικότερα, να είναι ρυθμιζόμενο. Θα δώσουμε ένα απλό παράδειγμα: Η ένταση στο φως, όταν όλη η οικογένεια κάθεται στο σαλόνι πραγματοποιώντας καθημερινές δραστηριότητες, πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που θα προτιμήσουμε χαλαρώνοντας σε μία παρέα, συζητώντας και πίνοντας ένα ποτό. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε προβλέψει για ένα διακόπτη διαβάθμισης της έντασης του φωτός. 

Όσον αναφορά τις σύγχρονες τάσεις στο lighting design επισκεφτείτε τα μαγαζιά, αλλά και τις ιστοσελίδες των εταιριών οικιακού φωτισμού και πιστεύουμε ότι θα ενθουσιαστείτε με τα νέα σχέδια, αλλά και τα καινοτόμα υλικά. Πολύχρωμα plexi glass και διάφορα άλλα εύκαμπτα υλικά που τους δίνεις το σχήμα που θες! Όλα φωτιστικά με ιδιαίτερο στυλ, σε πολύ προσιτές τιμές! Ακόμη νέες τεχνολογίες, κυρίως ιταλικών οίκων, με φωτιστικά που αυξάνουν την έντασή τους όσο τα ακουμπάμε, αλλά και που αλλάζουν εύκολα χρώμα στο φωτισμό τους με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι μόνο λίγα από αυτά που σίγουρα θα σας μαγέψουν!

Τα τελευταία χρόνια, πολλές είναι οι εταιρίες που αναλαμβάνουν ολοκληρωμένη μελέτη φωτισμού για κατοικίες. Άρτιες λύσεις φωτισμού, με ρύθμιση της έντασης του φωτός σε κάθε δωμάτιο, ανάλογα με την περίσταση, την ώρα της ημέρας, αλλά και σωστή κατανομή. Ως τελικό αποτέλεσμα έχουμε την πλήρη αναβάθμιση της αισθητικής του σπιτιού! Μια νέα «τέχνη», λοιπόν, έκανε την εμφάνισή της, που με τη συνεργασία ηλεκτρολόγων και αρχιτεκτόνων φωτισμού δίνει αποτελέσματα γεμάτα λάμψη!

 

Διαβάστε επίσης