Μαθαίνουν ήδη τα παιδιά σας να διαβάζουν; Πότε μπορούν να ξεκινήσουν το διάβασμα;

Μαθαίνουν ήδη τα παιδιά σας να διαβάζουν; Πότε μπορούν να ξεκινήσουν το διάβασμα; Μαθαίνουν ήδη τα παιδιά σας να διαβάζουν; Πότε μπορούν να ξεκινήσουν το διάβασμα;

Μαθαίνουν τα παιδιά σας να διαβάζουν; Η απάντηση σίγουρα είναι «ναι» αν διαβάζεται μαζί. Ακόμα και τα μικρότερα νήπια μπορούν να «μάθουν», αν εμείς διαβάζουμε σε αυτά. Κοινή αγωνία και απορία πολλών γονιών, και ιδιαίτερα των πρώτη φορά γονιών, είναι για το «πότε» θα πρέπει να αρχίσουμε να διαβάζουμε στα παιδιά μας.

Οπωσδήποτε υπάρχουν εγχειρίδια για το πότε πρέπει να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε στο παιδί μας, αλλά μήπως πιο σωστά πρέπει να αναρωτηθούμε για το πότε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στο μωρό μας; Φυσικά, η απάντηση σε αυτό το δεύτερο ερώτημα είναι απλή – αμέσως!

Μαθαίνουν ήδη τα παιδιά σας να διαβάζουν; Πότε μπορούν να ξεκινήσουν το διάβασμα;Όλοι οι γονείς των νεογέννητων αρχίζουμε να μιλάμε στα μωρά μας λίγες στιγμές μετά τη γέννησή τους. Δεν αναρωτιόμαστε σχετικά με αυτό. Απλώς το κάνουμε. Ούτε μας απασχολεί για το αν το μωρό μας θα καταλαβαίνει. Το να μιλάς σε ένα νεογέννητο είναι κάτι απολύτως φυσικό.

Το πότε θα ξεκινήσουμε να του διαβάζουμε είναι παρόμοιο με αυτό το παράδειγμα. Πολλοί γονείς έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα μωρά τους πρέπει να γίνουν «μεγάλα» ή να είναι σε θέση να «καταλάβουν» αυτό που τους διαβάζουν, πριν αρχίσουν να τους διαβάζουν πραγματικά. Ωστόσο, η συχνή ανάγνωση ακόμα και σε ένα πολύ μικρό παιδί (από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 6 μηνών) αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει το μωρό σας να διαβάζει. Σκεφτείτε ότι ένα μωρό δεν το έχει ξανακάνει αυτό στο παρελθόν και δεν ξέρει πώς να το κάνει. Εμείς, ως γονείς, πρέπει να δείξουμε και να διδάξουμε στα μωρά μας, όλα τα σχετικά με το θέμα της ανάγνωσης.

Όσο πιο συχνά διαβάζουμε σε ένα μωρό, τόσο πιο οικείο του γίνεται, και το σημαντικότερο είναι ότι θα γίνει μία από τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Το πρώτο διάστημα η ανάγνωση είναι διασκεδαστική. Αυτό το διάστημα, η ανάγνωση σχετίζεται με την παροχή ασφάλειας και με τους δεσμούς αγάπης που χρειάζονται τα μωρά από το περιβάλλον τους, για την υγιή συναισθηματική ανάπτυξή τους.

Φυσικά, η πρώιμη ανάγνωση σχετίζεται επίσης και με τη διαβίβαση πληροφοριών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που ένα μωρό μπορεί να καταλάβει, χωρίς να γνωρίζει τι πραγματικά σημαίνουν οι λέξεις. Ένα μωρό μπορεί να δει τις εικόνες και τις φωτογραφίες, να ακούσει τον τόνο της φωνής σας, μπορεί να ακούσει τον κυματισμό της, μπορεί να δει τις εκφράσεις στο πρόσωπό σας, και μπορεί να καταλάβει τη «γλώσσα» του σώματός σας. Και εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα μωρά απλώς αγαπούν να ακούν τις φωνές των δύο πιο σημαντικών ανθρώπων της ζωής τους – της μαμάς και του μπαμπά.

Πολλοί γονείς όταν αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να αρχίσουν να διαβάζουν βιβλία στα μωρά τους, θεωρούν από παρανόηση ότι αυτά πρέπει να είναι σε στάδιο που να καταλαβαίνουν αυτό που τους διαβάζουν, πριν αρχίσουν να διαβάζουν μαζί τους. Όμως, η ανάγνωση από κοινού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων τους, οι οποίες απαιτούνται από τα παιδιά για να μάθουν να διαβάζουν. Επομένως, το διάβασμα από μικρή ηλικία βοηθά πραγματικά το μωρό σας να καταλάβει.

Σκεφτείτε το αίνιγμα με την κότα και το αυγό. Τι έγινε πρώτο. . . η κότα ή το αυγό; Δεν μπορείς να έχεις ένα κοτόπουλο χωρίς αυγό, αλλά δεν μπορείς να έχεις ένα αυγό χωρίς ένα κοτόπουλο. Το ίδιο ισχύει και για την ανάγνωση και την κατανόηση. Δεν μπορείς να έχεις πραγματική ανάγνωση χωρίς κατανόηση, αλλά η κατανόηση έρχεται στα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν. Έτσι, αν και δεν υπάρχει «μαγική εποχή» για το πότε πρέπει να αρχίσουμε να διαβάζουμε μαζί τους, αν σας ενδιαφέρει τα παιδιά σας να μάθουν να διαβάζουν το συντομότερο δυνατό, ο πρώτος κανόνας είναι όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο.

Φυσικά, αυτό μας οδηγεί σε μια άλλη κοινή ερώτηση. . . «Τι θα συμβεί αργότερα όταν τα παιδιά μου μαθαίνουν να διαβάζουν, αν δεν είχαν στο μεταξύ αρχίσει να διαβάζουν νωρίς;»

 

Διαβάστε επίσης