Γιατί να αρχίσετε το πλέξιμο

Γιατί να αρχίσετε το πλέξιμο Γιατί να αρχίσετε το πλέξιμο

Σκεφτόμαστε το πλέξιμο σαν ένα χόμπι για κάποιον που έχει πολύ ελεύθερο χρόνο. Δεν είναι όμως έτσι. Η μόνη αλήθεια είναι πως όταν μάθεις να πλέκεις αναζητάς περισσότερο χρόνο να αφιερώσεις στο χόμπι σου. Είναι περίπου σαν την ανάγνωση των λογοτεχνικών βιβλίων. Μπορεί να διαβάζεις μόνο στις διακοπές ή να διαβάζεις λίγες σειρές κάθε βράδυ, ή να το παίρνεις μαζί σου στο λεωφορείο, στο τρένο κλπ. Κι όταν έχεις αφήσει κάτι συναρπαστικό στη μέση, το μυαλό σου είναι εκεί!

Κάποτε το πλέξιμο ήταν μια ασχολία ταυτισμένη με τις γιαγιάδες μας. Ήταν συνώνυμο με τεράστια πουλόβερ με σχέδια και χοντροκομμένες ζακέτες. Αντίστοιχα το βελονάκι μας παρέπεμπε σε άσπρα σεμεδάκια που γέμιζαν όλες τις πιθανές επιφάνειες του σπιτιού. Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά. Οι κλωστές, οι βελόνες και φυσικά τα πατρόν. Όλα έχουν βελτιωθεί. Σήμερα πλέον, το πλεκτό μπορεί να είναι και πάλι μοντέρνο. Ένα μόνο μένει ίδιο, και όσοι πλέκουν το γνωρίζουν: η μανία που προκαλεί το πλέξιμο!

Σίγουρα κάποιος που μόλις έχει δοκιμάσει να μάθει να πλέκει ή κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει ακόμα, θα αναρωτιέται γιατί να παιδευτεί κανείς τόσο πολύ για να φτιάξει κάτι που θα μπορούσε να βρει έτοιμο. Με μια πρώτη ματιά λοιπόν μοιάζει «πολύ κακό για το τίποτα». Η πραγματικότητα όμως διαφέρει.

Ας αρχίσουμε να καταρρίπτουμε τους μύθους. Αν και στην αρχή μπορεί να σου φανεί «βουνό», μόλις του πάρεις τον αέρα γίνεται παιχνιδάκι. Κατά τη διάρκεια του πλεξίματος δημιουργείται ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενων κινήσεων, μια μορφή εργοθεραπείας. Η χαλάρωση και η δημιουργικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πλεξίματος, όμοια με αυτά των χόμπι κατασκευών όπως του μοντελισμού, της κατασκευής κοσμημάτων κλπ.

Το εκπληκτικό είναι ότι από ένα απλό κουβάρι κλωστή ξετυλίγονται ατέλειωτες δημιουργικές πιθανότητες. Αρκεί να έχεις λίγη φαντασία και κλωστή. Κι αν ξεμείνεις από ιδέες μπορείς πάντα να κάνεις αναζήτηση στο ίντερνετ για να εμπνευστείς.

Μπορεί κανείς να βρει έτοιμα πατρόν για να πλέξει, αν προτιμά το κομμάτι της εργοθεραπείας και δεν θέλει να απασχολήσει το μυαλό του. Από την άλλη, το να καταπιάνεται κανείς με καινούρια και πολύπλοκα σχέδια αποτελεί πρόκληση αλλά και εξάσκηση για το μυαλό. Το ίδιο φυσικά και η δημιουργία πατρόν.

Είναι ένα χόμπι που από οικονομικής άποψης μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα γούστα. Ανάλογα με την ποιότητα του νήματος και των βελονών που θα επιλέξει κάποιος να αγοράσει, κυμαίνεται και τιμή. Είναι ευχάριστο που μπορείς να φτιάξεις κάτι που μετά θα το φοράς και θα καμαρώνεις γι’ αυτό, που φτιάχνεις πράγματα που είναι χρηστικά. Για να μη μιλήσουμε για τη χαρά του να κάνεις δώρα σε αυτούς που αγαπάς! Ό,τι πιο όμορφο μπορεί να προσφέρει κανείς, αφού έχει γίνει με τόση φροντίδα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει αυτό το χόμπι ξεχωριστό είναι η μοναδικότητα των δημιουργημάτων. Υπάρχουν ωστόσο πλεκτικές μηχανές που προσφέρουν μαζική παραγωγή και μπορούν αναπαράγουν τυποποιημένα σχέδια. Αυτό φυσικά δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα χειροποίητα μιας και το καθένα τους είναι μοναδικό και επιπλέον κάποια από τα σχέδια που γίνονται στο χέρι δεν μπορούν να γίνουν με πλεκτικές μηχανές. Ειδικά όσον αφορά το βελονάκι, δεν αντιγράφεται από καμιά μηχανή.

Όταν μπει κανείς στη διαδικασία του πλεξίματος σιγά-σιγά βρίσκει όλο και περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα του για να ασχοληθεί με αυτή τη δραστηριότητα. Ώρες που ουσιαστικά είναι κενές, όπως όταν είμαστε σε αναμονή για κάτι ή ακόμα κι όταν βλέπουμε κάτι στην τηλεόραση. Έτσι ο χρόνος που σπαταλάτε γίνεται με το πλέξιμο παραγωγικός και χαλαρωτικός ταυτόχρονα!

Θα εκπλαγείτε με την ικανοποίηση που προσφέρει το πλέξιμο!

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης