Πώς να διαλέξετε βελόνες πλεξίματος

Πώς να διαλέξετε βελόνες πλεξίματος Πώς να διαλέξετε βελόνες πλεξίματος

Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα ότι υπάρχουν πολλά είδη ή αν το γνωρίζετε και έχετε πελαγώσει με τη διαθέσιμη ποικιλία και δεν ξέρετε τι να διαλέξετε, εδώ θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που θα σας ξεμπερδέψουν.

Οι βελόνες πλεξίματος βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικές ποιότητες αλλά και διαφορετικές μορφές όπως αυτές με καλώδιο. Η επιλογή εξαρτάται από το σχέδιο του πλεκτού, το μέγεθός του αλλά και το νήμα που θα χρησιμοποιήσετε. Για το μέγεθος που χρειάζεστε κάθε φορά, αναγράφεται και πάνω στις κούκλες των μαλλιών ένα προτεινόμενο από τον κατασκευαστή. Γενικότερα, όσο πιο μεγάλες βελόνες, τόσο πιο αφράτο και τρυπητό το αποτέλεσμα.

Μετά πάμε στον τύπο της βελόνας:
– Υπάρχουν οι απλές και κλασσικές ίσιες βελόνες που είναι οι πιο κατάλληλες για αρχάριους.
– Οι βελόνες με καλώδιο που χρησιμεύουν όταν θέλουμε να πλέξουμε κάτι χωρίς ραφές όπως ένα σκουφί ή ένα φορεματάκι, αλλά εξυπηρετούν πολύ και όταν κάνουμε βαριά πλεκτά γιατί συγκεντρώνεται όλο το πλεκτό στην αγκαλιά μας και επιβαρύνονται λιγότερο τα χέρια.
– Παρόμοια δουλειά κάνουν και οι εύκαμπτες βελόνες.
– Επίσης οι καλτσοβελόνες, που τις συναντάμε σε σετ των τεσσάρων ή πέντε, δίνουν κι αυτές αποτέλεσμα χωρίς ραφές, είναι όμως βολικότερες για πιο μικρά πλεκτά όπως γάντια ή κάλτσες.
– Υπάρχουν επίσης και σετ με βελόνες εναλλασσόμενες βιδωτές ή κουμπωτές, δηλαδή πολλά μεγέθη βελόνας και διάφορα μήκη καλώδιο για να κάνεις κάθε φορά το συνδυασμό που επιθυμείς.
– Τέλος είναι οι βοηθητικές βελόνες που χρησιμεύουν για να κάνουμε σχέδια.

Κατόπιν είναι το υλικό. Έχει βελόνες μεταλλικές, πλαστικές, ξύλινες και μπαμπού.

Οι μεταλλικές είναι οι πιο βαριές και γλιστερές βελόνες. Συνήθως είναι αλουμινένιες, ατσάλινες ή μπρούτζινες. Είναι πολύ καλές για έμπειρους γιατί γλιστρούν όμορφα οι θηλιές και αυτό βοηθά σε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Είναι όμως πολύ λάθος επιλογή για αρχάριους γιατί μπορεί να γλιστρήσει όλο το πλεκτό από τη βελόνα κι αυτό σίγουρα θα σας εκνευρίσει. Κατάλληλες για όλα τα είδη κλωστής, ιδιαίτερα για μαλλί και ακρυλικό.

Οι βελόνες από μπαμπού είναι ελαφρύτερες από τις αλουμινένιες και επειδή δεν γλιστρούν τόσο πολύ είναι βολικές για αρχάριους. Πολύ όμορφες στην όψη και στην αφή, κάνουν για όλα τα είδη νήματος αλλά αποδίδουν καλύτερα με τα ελαφριά και λεία. Το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να σπάσουν εύκολα και συνεπώς δε βολεύουν για πολύ μικρά μεγέθη. Τα ίδια ισχύουν και για τις ξύλινες.

Πολύ ελαφριές είναι και οι πλαστικές. Συνήθως οι πιο οικονομικές και με ποικιλία χρωμάτων. Άλλοι τις προτιμούν πολύ, και άλλοι τις αποφεύγουν. Συχνά τα μεγάλα μεγέθη βελόνας τα συναντάμε σε πλαστικό για να είναι ελαφριές και οικονομικές ταυτόχρονα. Αν είστε αρχάριοι ξεκινήστε με ίσιες μπαμπού βελόνες σε μεγάλο μέγεθος και σιγά-σιγά θα βρείτε ποιο είδος βελόνας σας ταιριάζει καλύτερα.

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης