Σπίτι καθαρό το καλοκαίρι

Σπίτι καθαρό το καλοκαίρι Σπίτι καθαρό το καλοκαίρι

Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, τεμπέλικες ημέρες στην παραλία, ενασχόληση με καλλιέργεια λαχανικών στον κήπο και άλλα τέτοια χαλαρωτικά. Ο καθαρισμός του σπιτιού είναι ίσως το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας. Ωστόσο, το σπίτι σας χρειάζεται ακόμα λίγη τρυφερή φροντίδα.

Στο εσωτερικό του σπιτιού ξεκινήστε με το φαρμακείο. Πετάξτε οποιαδήποτε φάρμακα ή καλλυντικά έχουν λήξει. Αφού το ντουλαπάκι του φαρμακείου σας έχει καθαριστεί, βεβαιωθείτε ότι είναι εφοδιασμένο με τα όλα τα καλοκαιρινά γιατροσόφια, αντηλιακό, αλοιφή για τσιμπήματα, εντομοαπωθητικό, χάπια αλλεργίας και παρόμοια.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές εταιρείες συντήρησης σπιτιών έχουν χαμηλό φόρτο εργασίας και κάνουν προσφορές. Έτσι μπορείτε να θελήσετε να επωφεληθείτε από τις μειωμένες τιμές τους για κάποια μερεμέτια, βελτιώσεις ή τον καθαρισμό χαλιών. Μπορείτε να ελέγξετε και να συντηρήσετε από τώρα, τα θερμαντικά σώματα, το τζάκι, τον καυστήρα, ακόμα και την ηλεκτρική κουζίνα πριν τα χρειαστείτε.

Ελέγξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα στο σπίτι σας. Επειδή καλοκαίρι σημαίνει ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Καθαρίστε τις ράγες από τις συρόμενες μπαλκονόπορτες και ψεκάστε τις με ειδικό αντισκωριακό λιπαντικό σπρέι για να βγουν όλες οι συσσωρευμένες βρομιές. Μπορείτε να ξύσετε τις επίμονες γλίτσες και βρομιές με ένα κατσαβίδι.

Αν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας υποφέρει από αλλεργίες, κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και τον κλιματισμό ανοικτό. Ένα δροσερό σπίτι κρατά χαμηλή υγρασία, η οποία με τη σειρά της επιβραδύνει την ανάπτυξη της μούχλας και μυκήτων. Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα είναι να σκουπίσετε και να ξεσκονίσετε καλά τους αεραγωγούς και τις συσκευές παροχής αέρα γύρω από το σπίτι.

Εάν πηγαίνετε μακριά για διακοπές το καλοκαίρι, κάντε μια λίστα έκτακτης ανάγκης και βάλτε την δίπλα στο τηλέφωνο για όποιον μείνει πίσω στο σπίτι.  Η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει τους τηλεφωνικούς αριθμούς της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Δηλητηριάσεων, του οικογενειακού γιατρού και του κτηνιάτρου. Επίσης, να περιλαμβάνει αριθμούς επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, τόσο από την περιοχή του σπιτιού σας, όσο και από το μέρος όπου θα είστε σε διακοπές.

Καλοκαίρι σημαίνει να είσαι έξω. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε τους εξωτερικούς χώρους. Καθαρίστε τα μπαλκόνια και την αυλή σας. Καθαρίστε το γκριλ και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό υγραέριο ή κάρβουνα για αυτοσχέδιες ψησταριές. Ξεσκονίστε τα έπιπλα του κήπου σας, και τον πάγκο της εξωτερικής κουζίνας -αν έχετε-  για να περιορίσετε τη σκόνη γύρης που μαζεύεται. Ξεπλύνετε με το λάστιχο και απολυμάνετε τους κάδους των σκουπιδιών της αυλής σας. Αν έχετε παιδιά, ξεπλύνετε με το λάστιχο όλα τα παιχνίδια της αυλής και του κήπου, τακτοποιήστε τα και ελέγξτε αν είναι ασφαλή.

Κάντε μια βόλτα γύρω από το σπίτι και τον κήπο, παρατηρώντας για τυχόν προσβολές παρασιτικών εντόμων, ή φωλιές από μέλισσες, σφήκες ή μυρμήγκια. Ο εντοπισμός ενός προβλήματος νωρίς θα σας γλυτώσει από χρήματα και πονοκεφάλους. Ελέγξτε επίσης τις υδρορροές, για οποιαδήποτε κατάλοιπα και βρομιές.

Βαλεντίνη Πολίτη

Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης