Ξεκινήστε τις δικές σας χριστουγεννιάτικες παραδόσεις

Ξεκινήστε τις δικές σας χριστουγεννιάτικες παραδόσεις Ξεκινήστε τις δικές σας χριστουγεννιάτικες παραδόσεις

Φέτος κάντε την αρχή για τις δικές σας χριστουγεννιάτικες παραδόσεις με τον σύντροφο ή την οικογένειά σας. Πέρα από τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα έθιμα που είναι ίδια για όλους, όπως το στόλισμα του δέντρου, τα γιορτινά γλυκά, η ανταλλαγή δώρων κλπ., αυτή τη χρονιά κάντε ένα βήμα παραπέρα και δοκιμάστε να ξεκινήσετε κάτι πιο προσωπικό.

Τα έθιμα φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Οι παραδόσεις με τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα τους μας δένουν, μας δημιουργούν ωραίες νοσταλγικές αναμνήσεις, δίνουν χρώμα στις εποχές του χρόνου και χαρακτηρίζουν τις προσωπικές μας στιγμές.

Έτσι όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, το έλατο, τα κόκκινα ρούχα του Άγιου Βασίλη, τα πολύχρωμα φωτάκια και τόσα άλλα πράγματα χαρακτηρίζουν τα Χριστούγεννα και μας φέρνουν στο μυαλό  αυτή την περίοδο του χρόνου, έτσι μια πιο προσωπική οικογενειακή παράδοση θα μας φέρνει στο μυαλό τα Χριστούγεννα με την οικογένεια.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι αγαπούν τις παραδόσεις. Ακόμα κι αυτοί που δεν συμπαθούν τις υπάρχουσες, έχουν τις δικές τους αγαπημένες συνήθειες. Κι όταν αυτές τις συνήθειες τις μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, δενόμαστε μαζί τους ακόμα πιο πολύ. Δεν είναι ανάγκη να αρέσει σε όλους το στόλισμα του δέντρου, για κάποιους Χριστούγεννα μπορεί να σημαίνει κατσικάκι στο φούρνο για  μεσημεριανό! Πολλές φορές τα έθιμα που μας μεταφέρονται από τις προηγούμενες γενιές δεν ταιριάζουν απόλυτα με τις προτιμήσεις μας ή τον τρόπο ζωής μας. Για τον λόγο αυτό φέτος ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε παραδόσεις που να μας εκφράζουν και να μας γεμίζουν χαρά. Πολύ πιθανόν μάλιστα να  έχετε ήδη κάποιες οικογενειακές παραδόσεις και να μην το συνειδητοποιείτε. Διαβάστε την παρακάτω λίστα για να δείτε αν κάτι από αυτά ανήκει στις γιορτινές σας συνήθειες και πάρτε ιδέες για καινούριες!

  • Καθιερώστε αγαπημένα φαγητά. Ένα αγαπημένο για κάθε μέλος της οικογένειας ώστε όλοι να ανυπομονούν  για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
  • Κάντε μαραθώνιο με κλασσικές χριστουγεννιάτικες ταινίες όλοι μαζί στον καναπέ παρέα με σνακ.
  • Αν σας αρέσουν οι δημιουργίες, φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο ή το σπίτι γενικότερα. Στο ίντερνετ κυκλοφορούν ιδέες για όλα τα γούστα.
  • Καθιερώστε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που να αρέσει σε όλους.
  • Αν έχετε μικρά παιδιά διαβάστε τους το βράδυ της παραμονής το αγαπημένο τους χριστουγεννιάτικο παραμύθι.
  • Καθιερώστε μια από τις γιορτινές μέρες ένα οικογενειακό δείπνο κι αν τρώτε συχνά όλοι μαζί κάντε το ιδιαίτερο και γιορτινό.
  • Φτιάξτε όλοι μαζί ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κάτι εύκολο, όπως μπισκοτάκια, για να μην ανησυχείτε τόσο αν θα πετύχει αλλά να απολαύσετε τη διαδικασία.

Μια γιορτινή παράδοση μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό όπως το να πίνετε ζεστή σοκολάτα καθώς στολίζετε  το δέντρο. Αυτό που θα τις κάνει ιδιαίτερες είναι που θα τις επαναλαμβάνετε όλοι μαζί κάθε χρόνο. Γι΄αυτό είτε σκεφτείτε εναλλακτικά είτε παραδοσιακά, φροντίστε να διαλέξετε πράγματα που θα τα απολαμβάνει όλη η οικογένεια.

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης