Για ποια πράγματα θα πρέπει να σταματήσετε να πληρώνετε, αν δίνετε στα παιδιά σας χαρτζιλίκι

Για ποια πράγματα θα πρέπει να σταματήσετε να πληρώνετε αν δίνετε στα παιδιά σας χαρτζιλίκι Για ποια πράγματα θα πρέπει να σταματήσετε να πληρώνετε αν δίνετε στα παιδιά σας χαρτζιλίκι

Το χαρτζιλίκι είναι ένα καλός τρόπος να μάθουν τα παιδιά να κάνουν διαχείριση χρημάτων και να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την αξία τους. Θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από δωρεάν χρήματα κάθε μήνα.

Πέρα από το να κάνουν διαχείριση πρέπει να αντιληφθούν και την έννοια των χρημάτων, ότι είναι δηλαδή αντάλλαγμα για υλικά αγαθά ή εργασία. Γι’ αυτό τα χρήματα καλό θα είναι να τα παίρνουν σε αντάλλαγμα με κάποια «δουλειά» που θα κάνουν όπως το να μαζεύουν το δωμάτιο τους ή να ποτίζουν τον κήπο.

Για να καταλάβουν πως γίνεται η διαχείριση χρημάτων πρέπει να σταματήσετε να πληρώνετε σαν γονείς κάποια πράγματα ώστε να μάθουν να υπολογίζουν πόσο και πού θα ξοδέψουν. Με τη μέθοδο αυτή θα κάνετε κι εσείς καλύτερο έλεγχο στα δικά σας έξοδα αλλά πάνω απ’ όλα θα εφοδιάσετε τα παιδιά με μια πολύ χρήσιμη γνώση για τη ζωή.

Αν αναρωτιέστε πόσα χρήματα θα πρέπει να δίνετε στα παιδιά σας κάθε μήνα για χαρτζιλίκι, αναλογιστείτε πρώτα πόσα έξοδα μπορεί να έχουν. Οι βασικές τους ανάγκες όπως φαγητό και στέγη είναι καλυμμένες. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν και τα σχολικά είδη. Αυτά που θα πρέπει τα παιδιά να πληρώνουν από το χαρτζιλίκι τους είναι όλα τα έξτρα. Όπως σνακ, παιχνίδια, αξεσουάρ, κάρτες για το κινητό, εισιτήρια για το σινεμά κλπ. Ενδεικτικά θα μπορούσατε να δίνετε τόσα χρήματα όσα και τα χρόνια της ηλικίας τους ή κάτι εξίσου αναλογικό που θα είναι δίκαιο ανάμεσα στα αδέρφια και θα αυξάνεται όσο μεγαλώνουν και μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους.

Για να εξηγηθούμε… συνεχίστε να πληρώνετε όλα τα υγιεινά σνακ που θα σας ζητήσουν τα παιδιά σας αλλά αφήστε τα να πληρώσουν μόνα τους κάθε είδους junk food. Ναι λοιπόν σε φρέσκα κι αποξηραμένα φρούτα, σε ξηρούς καρπούς και μπάρες δημητριακών και όχι σε πατατάκια, ζαχαρωτά ή φαγητό απ’ έξω όπως γύρους και σουβλάκια. Έτσι δεν τους απαγορεύετε τίποτα αλλά ταυτόχρονα προσέχετε τη διατροφή τους.

Αντίστοιχα με τα παιχνίδια για τα μικρά και τα ρούχα για τα μεγάλα. Πέρα από τα δώρα στις γιορτές και τα βιβλία που εξαιρούνται, πέρα από τα απαραίτητα ρούχα και παπούτσια, οτιδήποτε έξτρα θα πρέπει να το πληρώσουν μόνα τους.

Έτσι λέμε πάντα «ναι», «ναι αλλά πρέπει να το πληρώσεις μόνος σου». Θα είναι δύσκολο στην αρχή να τους αρνείστε αυτές τις μικροαγορές και είναι αναμενόμενο να αντιδράσουν, σύντομα όμως, μόλις αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την έννοια των εξόδων, θα αρχίσουν να έχουν και πιο λογικές απαιτήσεις.

 

Διαβάστε επίσης