Γιατί τα μικρότερα αδέρφια είναι τα πιο… αστεία!

Γιατί τα μικρότερα αδέρφια είναι τα πιο... αστεία! Γιατί τα μικρότερα αδέρφια είναι τα πιο... αστεία!

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα μεγαλύτερα αδέρφια σας είναι πιο οργανωτικά, χωρίς αίσθηση του χιούμορ και πιο σοβαροί; Οι επιστήμονες απαντούν ότι απλά… έτυχε να είναι τα πρώτα παιδιά! Κι αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες, τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο το βάρος της ευθύνης.

Μία νέα μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από την εθνική εταιρεία δημοσκοπήσεων της Αγγλίας YouGov, ρώτησε μικρά και μεγάλα παιδιά, ποια είναι τα θετικά σημεία του χαρακτήρα τους. Τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειας αυτοχαρακτηρίστηκαν ως «χιουμορίστες», ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ως πιο υπεύθυνα και οργανωτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, τα μεγαλύτερα παιδιά νιώθουν περισσότερο το βάρος της ευθύνης, με αποτέλεσμα να αυτοχαρακτηρίζονται ως πιο «αυστηρές» προσωπικότητες σε σύγκριση με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, τα οποία τείνουν να χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους αστείους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς: «Η πιο σημαντική διαφορά είναι η αίσθηση του βάρους της ευθύνης. Το 54% των πρώτων παιδιών δηλώνουν πως είναι πιο υπεύθυνα από τα αδέρφια τους. Τα μικρότερα αδέρφια, από την άλλη πλευρά, δηλώνουν ότι είναι πιο αστεία (σε ποσοστό 46%), και πιο χαλαρά».

Ωστόσο, μπορεί οι μικρότεροι να πιστεύουν ότι είναι πιο αστείοι, αλλά τα μεγαλύτερα αδέρφια μιας οικογένειας είναι εκείνα που πιστεύουν πως είναι πιο επιτυχημένα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ηλικία μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν ότι έχουν τα αδέρφια. Για παράδειγμα, τα πρώτα παιδιά έχοντας διανύσει περισσότερο «δρόμο» στη ζωή, είναι πιο πιθανό να είναι και πιο «επιτυχημένα».

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μεγαλύτερα αδέρφια, όταν υπάρξει νέα άφιξη στο σπίτι, δηλαδή ο ερχομός ενός νέου παιδιού, καλούνται να μάθουν μόνα τους κάποια πράγματα, και η προσοχή μετατοπίζεται από το πρόσωπο τους.

Ειδικότερα: «Η γονική προσοχή μετατοπίζεται σύντομα με τις νέες αφίξεις και τα πρώτα παιδιά καλούνται να τραβήξουν μόνα τους τα σχοινιά. Ως απόδειξη, τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι πιο πιθανό να αισθάνονται οργανωμένα και να είναι σε θέση να βάλουν προτεραιότητες στη ζωή τους. Ομοίως, τα μικρότερα αδέρφια είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πιο ευνοημένα από τους γονείς τους».

Διαβάστε επίσης