Μιγκέ

Μιγκέ Μιγκέ

Γνωρίζετε ότι το άρωμα του Μιγκέ είναι μοναδικό στο να προσελκύει τα αηδόνια;

Το Μιγκέ (Convallaria Majalis), είναι επίσης γνωστό σαν κρίνο της κοιλάδας και σαν «Δάκρυ της Παναγίας». Αστρολογικά είναι το λουλούδι του Μάη καθώς τα παλιά αστρολογικά βιβλία το τοποθετούν κάτω από την κυριαρχία του Ερμή, επειδή η Μαία η κόρη του Άτλαντα ήταν η Μητέρα του Ερμή.

Αυτά τα κερώδη λευκά αγνά λουλούδια είναι «τα δάκρυα της Παναγίας» και το άρωμά τους προσελκύει τα αηδόνια. Ο μύθος λέει πως το αηδόνι δεν κελαηδάει αν δεν ανθίσει πρώτα το μιγκέ.

Ένας άλλος παλιός βρετανικός μύθος από το Sussex λέει πως ο Άγιος Λεονάρδος πολεμώντας με έναν μεγάλο δράκοντα στο δάσος κοντά στο Horsham, τον κατατρόπωσε μόνο μετά από μια θανατηφόρα μάχη που κράτησε πολλές ώρες. Κατά τη διάρκεια της μάχης δέχθηκε αιματηρά χτυπήματα, αλλά όταν έπεφτε το αίμα του, φύτρωναν μιγκέ σαν ανάμνηση της απελπισμένης μάχης. Το γλυκό άρωμα των λεπτών αυτών λουλουδιών είναι τόσο δυνατό που κυριολεκτικά επιπλέει με την αύρα.

Το μιγκέ παράγει τσαμπιά από αρωματικά άνθη σε σχήμα καμπανούλας σε λευκό ή απαλό ροζ χρώμα. Την ανθοφορία ακολουθεί σποραδική παραγωγή κόκκινων καρπών σε σφαιρικό σχήμα. Οι καρποί αυτοί είναι δηλητηριώδεις.

Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί στον ήλιο ή τη σκιά- αν και προτιμά τα σκιερά μέρη- σαν φυτό εδαφοκάλυψης. Το μιγκέ προτιμά τα πλούσια υγρά εδάφη αντέχει ωστόσο κάποια ξηρασία. Ένα καλό μείγμα χώματος πλούσιο σε οργανικά και εμπλουτισμένο με λίπασμα θα βοηθήσει το μιγκέ να ευδοκιμήσει. Αν τα φυτά εγκλιματιστούν αφήστε τα μόνα τους να εξαπλώνονται μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται άσχημα από τον συνωστισμό. Τότε είναι καλό να τα αραιώσετε γιατί θα απλωθούν ανεξέλεγκτα και θα είναι δύσκολο αργότερα να απαλλαγείτε από αυτά αν δεν τα επιθυμείτε.

Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με ριζώματα από αργά το Σεπτέμβριο μέχρι νωρίς την άνοιξη. Φυτέψτε τα ριζώματα ρηχά στο χώμα με τα «μάτια» 5 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Όταν κόβετε μιγκέ για το ανθοδοχείο μην τα αφήνετε πολύ ώρα χωρίς νερό. Διατηρήστε τα σε κρύο και σκιερό μέρος.

Στη γλώσσα των λουλουδιών το μιγκέ σημαίνει «επιστροφή στην ευτυχία». Το μιγκέ είναι επίσης διάσημο σαν λουλούδι ου συνηθίζεται στα νυφικά μπουκέτα για το φίνο του άρωμα. Η λέξη μιγκέ είναι γαλλική. Παραδοσιακά το μιγκέ είναι συνδεμένο με την γαλλική όπου εκείνη τη μέρα οι Γάλλοι συνηθίζουν να κρατάνε ένα μιγκέ όπως και σε άλλα σημαντικά γεγονότα.

Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης