Συντηρήστε προσεκτικά τα καλλυντικά σας

Συντηρήστε προσεκτικά τα καλλυντικά σας Συντηρήστε προσεκτικά τα καλλυντικά σας

Αν χρησιμοποιείτε λογικά και προσεκτικά τα καλλυντικά σας, θα τα διατηρήσετε για πολύ καιρό. Αν όμως δεν τα συντηρείτε με προσοχή, μπορεί τα καλλυντικά σας αντί να σας ομορφύνουν να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Τα καλλυντικά, ακόμα και τα πιο ακριβά, μπορούν να μολυνθούν από βακτηρίδια που στη συνέχεια θα ερεθίσουν ή θα μολύνουν το δέρμα σας.

Καλλυντικά που φτιάχνετε μόνη σας ή που φτιάχνουν ορισμένα φαρμακεία, θα πρέπει πάντα να φυλάσσονται στο ψυγείο. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες βάλτε τα καλλυντικά που περιέχουν λάδι (π.χ. κραγιόν, κρέμες, υγρές σκιές, μάσκες κλπ. στο ψυγείο. Δεν θα λιώσουν και θα σας δροσίζουν κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε.

Επίσης, αυτά τα καλλυντικά που περιέχουν λάδι (ή λιπαρές ουσίες) είναι και τα πιο ευαίσθητα σε μικρόβια και μολύνσεις. Πάντα να τα κλείνετε καλά και τα χέρια σας να είναι καθαρά όταν τα χρησιμοποιείτε για να μην μεταφέρετε μικρόβια με τα δάχτυλά σας. Αντίθετα, τα καλλυντικά σε σκόνη είναι πολύ πιο ανθεκτικά.

Όταν ένα προϊόν αρχίζει να αλλοιώνεται, φαίνεται. Το χρώμα του ξεθωριάζει, στεγνώνει ή σκληραίνει. Τότε θα πρέπει να το αντικαταστήσετε. Γενικά, ελέγχετε τα καλλυντικά σας συχνά. Τα αντηλιακά σας επίσης, ειδικά όσα είναι σε μορφή γαλακτώματος κι όχι λαδιού, θα πρέπει να πετιούνται κάθε χρόνο και να μην τα ξαναχρησιμοποιήσετε το επόμενο καλοκαίρι.

Η θερμότητα, το φως και η υγρασία είναι οι αιτίες που τα καλλυντικά καταστρέφονται. Προσπαθήστε να τα φυλάξετε σε δροσερό σημείο, μακριά από τον ήλιο κι όχι σε υγρασία. Με άλλα λόγια, προτιμήστε να τα κρατάτε στην κρεβατοκάμαρά σας αντί για το μπάνιο.

Χρησιμοποιείτε μόνο εσείς τα καλλυντικά σας. Μην τα δανείζετε σε άλλες γιατί δεν ξέρετε αν τα δάχτυλά τους είναι καθαρά. Για τον ίδιο λόγο, μη χρησιμοποιείτε τα δείγματα στα καταστήματα καλλυντικών ή αν πρέπει να τα δοκιμάσετε κάντε το αποκλειστικά στην πάνω πλευρά του χεριού σας. Μην δοκιμάζετε δείγματα σε μάτια ή χείλη γιατί είναι ευαίσθητες περιοχές.

Τα καλλυντικά σε κρέμα καλύτερα να τα απλώνετε με τα δάχτυλα παρά με βούρτσες ή σφουγγάρια γιατί τα βακτηρίδια και τα μικρόβια κολλάνε στα κατάλοιπα των καλλυντικών που μένουν πάνω τους. Ακόμη καλύτερα, για να πάρετε κρέμα από το βαζάκι, χρησιμοποιείστε μία πλαστική σπάτουλα και μετά απλώστε την με τα δάχτυλά σας. Πλύντε καλά την σπάτουλα μετά τη χρήση.

Αλλάζετε τα μεγάλα πινέλα κάθε 10-12 μήνες, ενώ τα βουρτσάκια και τα σφουγγάρια κάθε 6 μήνες. Ενδιάμεσα πλένετέ τα συχνά με ζεστό νερό και σαπούνι κι αφήνετέ τα να στεγνώνουν πάνω σε μία καθαρή πετσέτα.

 

Διαβάστε επίσης