Οι γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Οι γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού και πώς να τις αντιμετωπίσω Οι γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Μπορεί να ακολουθείς ευλαβικά όλους τους κανόνες υγιεινής, αλλά ο κίνδυνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και αν κάθισες πάνω στην άμμο με βρεγμένο μαγιό ή επειδή ο σύντροφός σου δεν ήταν το ίδιο σχολαστικός με σένα. Έτσι οι διακοπές του καλοκαιριού μπορεί να σου αφήσουν δυσάρεστα αναμνηστικά. Όλες τα έχουμε περάσει. Δες πώς θα τα ξεπεράσεις.

Μύκητες
Τι είναι:
Μικροοργανισμός που ανήκει στη φυσική χλωρίδα των γυναικών. Πολλές φόρες μπορεί να προϋπάρχει στα γεννητικά όργανα, αλλά όταν λόγω ζέστης και υγρασίας αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, τα πράγματα δυσκολεύουν. Το καλοκαίρι μπορεί εύκολα να κολλήσεις μύκητες από την άμμο. Είναι και το πιο σύνηθες!
Πώς θα το καταλάβεις: Εμφανίζονται λίγο πριν από την περίοδο, με τη μορφή άσπρων υγρών που μοιάζουν με «κομμένο τυρί» και συνοδεύονται από πολλή (πολλή όμως) φαγούρα. Σε γενικές γραμμές δεν είναι ανησυχητικό, σε κάνει όμως να αισθάνεσαι πάρα πολύ άβολα (δεν είναι καθόλου σικ να ξύνεσαι συνέχεια στο επίμαχο σημείο!).
Πώς θα σου περάσει: Αντιμετωπίζεται με κολπικές κρέμες, κολπικά υπόθετα και χάπι που θα πάρεις από το στόμα. Το σημαντικό είναι να κάνει θεραπεία και ο φίλος σου, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος οι μύκητες να υποτροπιάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού και πώς να τις αντιμετωπίσειςΚολπίτιδες
Τι είναι:
Προκαλούνται από μικρόβια που «εισβάλουν» στον κόλπο, κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Πώς θα το καταλάβεις: Έχεις έντονη φαγούρα και εμφανίζονται κιτρινοπράσινα ή γκριζοπράσινα υγρά που έχουν ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή. Πολλές φορές έχεις και την αίσθηση του καψίματος. Πότε πρέπει να ανησυχήσεις: Αν είσαι έγκυος. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται άμεση παρακολούθηση, γιατί σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος αποβολής.
Πώς θα σου περάσει: Με αντιβίωση και κολπικές κρέμες για σένα και το σύντροφο σου.

Κυστίτιδες & Ουρολοιμώξεις
Τι είναι:
Ένα μικρόβιο -το γνωστό «κολοβακτηρίδιο», που υπάρχει σε βρόμικες θάλασσες, εισβάλλει στην ουροδόχο κύστη και προκαλεί την κυστίτιδα. Αν δεν το αντιληφθείς έγκαιρα, μετατρέπεται σε ουρολοίμωξη και δημιουργεί απόστημα στα νεφρά, ενώ μολύνει το αίμα.
Πώς θα το καταλάβεις: Προκαλεί πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση. Άσε που θέλεις συνέχεια να πας τουαλέτα (ακόμα και αν τελικά δεν ουρήσεις).
Πότε να ανησυχήσεις: Αν ανεβάσεις πυρετό. Χρειάζεσαι άμεση ιατρική παρακολούθηση.
Πώς θα σου περάσει: Με αντιβίωση. Θα χρειαστεί μια εβδομάδα με 15 μέρες για να σου περάσει.

Κονδυλώματα
Τι είναι:
Ένας ιός που προσβάλλει τα εξωτερικά μέρη των γεννητικών οργάνων, αλλά και τα χέρια. Μεταδίδεται από μολυσμένα αντικείμενα, όπως βρόμικες πετσέτες, μπουρνούζια ή σεντόνια και φυσικά με τη σεξουαλική επαφή.
Πώς θα το καταλάβεις: Μοιάζουν με μικρές ροζ ελίτσες, οι οποίες εμφανίζονται στον πρωκτό, τους μηρούς και τα χείλη του αιδοίου. Το χειρότερο δεν είναι μόνο η όψη τους, αλλά και το ότι σε πιάνει μια απίστευτη φαγούρα.
Πότε να ανησυχήσεις: Αν δεν το προλάβεις έγκαιρα, μπορεί να πολλαπλασιαστούν με ρυθμό ρεκόρ!
Πώς θα σου περάσει: Συνήθως με καυτηριασμό, ο οποίος γίνεται με τοπική ή ολική νάρκωση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Μολυσματική Τέρμινθος
Τι είναι:
Ένας ιός που εμφανίζεται στο εξωτερικό μέρος των γεννητικών οργάνων, τα χέρια και τους μηρούς. Μπορεί να μεταδοθεί από βρόμικο νερό, ακόμα και από σάουνες ή τζακούζι που δεν έχουν καθαριστεί καλά.
Πώς θα το καταλάβεις: Είναι μικρά ροζ σπυράκια που το κεφαλάκι τους έχουν μαζέψει πολύ υγρό.
Πώς θα σου περάσει: Όταν «κάνει τον κύκλο του», που διαρκεί 6 με 8 μήνες. Το πρόβλημα είναι πως όσο τα αφήνεις, τόσο αυτά πολλαπλασιάζονται. Η μόνη ασφαλής και γρήγορη λύση είναι ο καυτηριασμός.

Χλαμύδια
Τι είναι:
Μικρόβια που προσβάλλουν τον κόλπο κι αν δεν τα προλάβεις έγκαιρα, μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τη γονιμότητα, τόσο τη δική σου όσο και του συντρόφου σου. Τα κολλάς από μολυσμένη θάλασσα, πισίνες που δεν είναι καλά χλωριωμένες και βεβαίως από το σεξ.
Πώς θα το καταλάβεις: Εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Τα συμπτώματα είναι αρκετά «ύπουλα», γιατί δεν είναι πολύ έντονα. Εμφανίζονται συνήθως με άσπρα υγρά, αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα, ενώ αισθάνεσαι τσούξιμο και συχνοουρία.
Πώς θα το αντιμετωπίσεις: Με ισχυρή αντιβίωση για αρκετό καιρό. Αν η θεραπεία γίνει σωστά, απαλλάσσεσαι μια και καλή.

 

Διαβάστε επίσης