Δόντια πάντα γερά, για αστραφτερό παιδικό χαμόγελο

Δόντια πάντα γερά, για αστραφτερό παιδικό χαμόγελο Δόντια πάντα γερά, για αστραφτερό παιδικό χαμόγελο

Ένα ωραίο, γεμάτο υγεία, φωτεινό χαμόγελο αποτελεί σημαντικό στοιχείο της προσωπικότητας του παιδιού. Γι’ αυτό λοιπόν, αξίζει πραγματικά να του το χαρίσετε! Και επειδή βασικό ρόλο σε ένα γλυκό χαμόγελο παίζουν τα γερά δόντια, το βασικό σας μέλημα πρέπει να είναι, ήδη από την εμφάνιση των πρώτων δοντιών του μικρού σας, η σωστή φροντίδα τους. Δώστε μεγάλη σημασία στην πρόληψη της στοματικής υγείας – και όχι μόνο των δοντιών – ώστε να μην εμφανιστούν αργότερα οδοντικά προβλήματα.

Βρεφική ηλικία (0 – 3 ετών)
Βρεφική ηλικία (0 - 3 ετών)Τα νεογιλά δοντάκια κάνουν σιγά – σιγά την εμφάνισή τους στο στοματάκι του μωρού σας. Τι πρέπει να προσέξετε και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφτείτε τον παιδοδοντίατρο.

Το καθάρισμα των δοντιών πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα. Στην αρχή θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια βρεγμένη γάζα μετά το μπάνιο ή, καλύτερα, μετά το τάισμα, ενώ αργότερα, στην ηλικία 2 – 3 χρόνων, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με οδοντόβουρτσα, η οποία θα πρέπει να είναι μικρή (παιδική) και μαλακή.

Προσχολική ηλικία (3 – 6 ετών)
Προσχολική ηλικία (3 - 6 ετών)Το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται τώρα η απαραίτητη ρουτίνα του παιδιού. Πώς θα το καθοδηγήσετε και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της πρώτης οδοντοστοιχίας.

Από την ηλικία των 3 ετών και μετά αρχίζει το συστηματικό βούρτσισμα των παιδικών δοντιών δύο φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ) με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Μέχρι την ηλικία των 6 ετών θα πρέπει το μικρό σας να χρησιμοποιεί ειδική παιδική φθοριούχο οδοντόκρεμα. Εσείς θα του μάθετε να βάζει στην οδοντόβουρτσα ποσότητα ίση με το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Δεύτερη παιδική ηλικία (6 – 8 ετών)
Δόντια πάντα γερά, για αστραφτερό παιδικό χαμόγελο.Είναι μια περίοδος αλλαγής, μιας και τώρα ανατέλλουν τα πρώτα μόνιμα δόντια. Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή και στη στοματική υγιεινή του παιδιού.

Κατά την περίοδο αυτή τα πρώτα παιδικά δόντια στην μπροστινή περιοχή του στόματος του μικρού σας αρχίζουν να πέφτουν, και ανατέλλουν τα πρώτα μόνιμα δόντια. Πρόκειται για την πρώτη περίοδο αλλαγής των δοντιών κατά την οποία αλλάζουν οι κεντρικοί τομείς (οι κοπτήρες) και στη συνέχεια οι πλάγιοι τομείς, ενώ εμφανίζονται οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (τραπεζίτες) στο βάθος του στόματος (οι τελευταίοι εμφανίζονται στην ηλικία των 6 ετών).

Τέλος παιδικής ηλικίας (9 ετών και πάνω)
Δεύτερη παιδική ηλικία (6 - 8 ετών)Τα νεογιλά δόντια δίνουν τη θέση τους σε όλο και περισσότερα μόνιμα δοντάκια και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Πώς θα μάθετε το παιδί να είναι υπεύθυνο για τη στοματική του υγιεινή.

Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιείται η δεύτερη φάση αλλαγής των δοντιών. Οι παιδικοί (νεογιλοί) γομφίοι (τα δόντια στο πίσω μέρος του στόματος) και οι κυνόδοντες (αυτά που βρίσκονται στα πλαϊνά του στόματος) αντικαθίστανται με τους μόνιμους προγομφίους και κυνόδοντες αντίστοιχα. Εξάλλου πίσω από τους πρώτους μόνιμους γομφίους ανατέλλουν αργότερα και οι δεύτεροι μόνιμοι γομφίοι.

 

Διαβάστε επίσης