Διακοπές με τα παιδιά

Χαρούμενες διακοπές με τα παιδιά Διακοπές με τα παιδιά

Οι οικογενειακές διακοπές αν το καλοσκεφτούμε, μοιάζουν να είναι εξ ορισμού παραλογισμός. Πώς γίνεται να ευχαριστηθούν και να περάσουν καλά ταυτοχρόνως ο μπαμπάς, η μαμά, και ένα, και δύο, και τρία παιδιά που μπορεί να είναι από νήπια μέχρι έφηβοι;

Όποιος έχει πάει διακοπές με παιδιά – κι όσο μικρότερα, τόσο το χειρότερο – ξέρει πως τα όρια ανάμεσα στην ξεκούραση και το ξεθέωμα, τη χαλάρωση και την υστερία, τον παράδεισο και την κόλαση – λέμε, τώρα – είναι απολύτως δυσδιάκριτα. Λοιπόν, αυτή τη φορά, ας οργανωθούμε έτσι ώστε να περάσουν αυτοί καλά… κι εμείς καλύτερα!

Διακοπές με τα παιδιάΟ πρώτος εχθρός των καλών διακοπών είναι οι τσακωμοί και οι γκρίνιες. Όταν αποφασίσετε πού θα πάτε, δεν βλάπτει μια μικρή τροποποίηση στο δρομολόγιο ώστε να κάνετε και τα λογικά χατίρια των παιδιών. Μπορεί ξαφνικά ο γιος σας να θυμηθεί ότι άκουσε από ένα συμμαθητή του για ένα ωραίο μέρος μόνον δέκα χιλιόμετρα πιο πέρα. Μην ξεχνάτε, ο ενθουσιασμός είναι μεταδοτικός – όπως και τα νεύρα, άλλωστε.

Υπολογίστε ποιος τρόπος διακοπών σας ταιριάζει περισσότερο, όχι μόνο σε οικονομική βάση. Το κάμπινγκ ή ένα φτηνό δωμάτιο σε πανσιόν θα σας δώσει τη δυνατότητα να μείνετε είκοσι μέρες. Αλλά αν έχετε ανάγκη από ξεκούραση και άνεση, προτιμήστε μια ολόκληρη βδομάδα σε ένα καλό ξενοδοχείο.

Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε όχι μόνο το αυτοκίνητο, αλλά και τα πράγματα που θα πάρετε μαζί σας, αν είναι όλα σε καλή κατάσταση. Το να ανακαλύψετε, στην ερημική παραλία, ότι το φορητό ψυγείο έχει χαλάσει, μπορεί για ένα ζευγάρι να είναι μια διασκεδαστική αναποδιά, αλλά με πεινασμένα και διψασμένα πιτσιρίκια μάλλον θ’ αλλάξει όψη και θα μετατραπεί σε δυσάρεστη εμπειρία.

Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε οπωσδήποτε ορισμένα αξιοθέατα, κάντε το στην αρχή των διακοπών, ώστε να μην είναι κανείς απογοητευμένος όταν τελειώσει το ταξίδι.

Προγραμματίστε τό τι θα κάνετε κάθε μέρα, αλλά μην «κολλάτε» στις υποσχέσεις. Αλλάζετε πρόγραμμα, αν ένα μέρος ή εκδήλωση σας φανούν πιο ενδιαφέροντα.

Ζήτημα προσαρμογήςΔιακοπές με τα παιδιά

Η αλλαγή περιβάλλοντος είναι για τα παιδιά πρόκληση, αλλά και αναστάτωση.

Για να προσαρμοστούν ευκολότερα:

– Ενημερώνετε τα πιο μικρά σε κάθε στάδιο του ταξιδιού για το πού θα πάτε και τι θα κάνετε. Βάλτε τους να το επαναλάβουν, για να βεβαιωθείτε ότι κατάλαβαν και, αν αρχίσουν να… παρεκτρέπονται, θυμίστε τους την υπόσχεση τους να είναι «καλά παιδιά».

– Στο μέρος όπου θα μείνετε, δώστε σε κάθε παιδί ένα δικό του χώρο. Αν πρόκειται να σας φιλοξενήσουν κάπου και θέλετε να παιδιά να συμπεριφέρονται με περισσότερη πειθαρχία απ΄ ό,τι στο σπίτι, κάντε τους τις απαραίτητες συστάσεις με σαφήνεια, αρκετό καιρό πριν και αρκετές φορές.

 

Διαβάστε επίσης