Εγκυμοσύνη. Χρησιμοποιήστε με προσοχή τα είδη τσαγιού από βότανα

Εγκυμοσύνη. Χρησιμοποιήστε τα είδη τσαγιού από βότανα με προσοχή και μέτρο Εγκυμοσύνη. Χρησιμοποιήστε τα είδη τσαγιού από βότανα με προσοχή

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανόν να ψάχνετε κάποιο υποκατάστατο του καφέ χωρίς καφεΐνη, και αν και τα διάφορα είδη τσαγιών από βότανα ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία, παρ’ όλα αυτά μπορεί να περιέχουν περισσότερα ισχυρά συστατικά που οπωσδήποτε θα θέλατε να έχετε υπόψη σας.

Πολλά βότανα είναι ασφαλή και πιθανότατα χρήσιμα, αλλά εδώ θα μιλήσουμε για πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο ενημερωμένος καταναλωτής.

Όπως δεν θα χρησιμοποιούσατε κάποιες φαρμακευτικές ουσίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, έτσι πρέπει να είστε το ίδιο προσεκτικές και με τη χρήση βοτάνων. Εξ αιτίας της έλλειψης τεστ ασφαλείας και των μη πιστοποιημένων συστατικών, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν τσάι από μείγμα βοτάνων ή άλλα προϊόντα από βότανα.

Μερικά βότανα περιέχουν ισχυρά, ενεργά συστατικά. Μερικά μπορεί να είναι τοξικά ή απειλητικά για την υγεία. Αν και τα περισσότερα προϊόντα βοτάνων πωλούνται σαν συμπληρωματικά τροφίμων, δεν έχουν αυστηρές προδιαγραφές όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια βότανα και βοτανικά συμπληρώματα μπορεί και να μην έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια της χρήσης τους και την αγνότητά τους.

Τα προϊόντα από βότανα μπορεί να περιέχουν κάποια αλλεργιογόνα συστατικά όπως γύρη ή μούχλα. Αν είστε αλλεργικές σε φυτά όπως στα αγριόχορτα, να προσέχετε ιδιαίτερα όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα από βότανα. Για παράδειγμα, το χαμομήλι μπορεί να είναι αιτία αλλεργικής αντίδρασης για άτομα αλλεργικά σε αγριόχορτα. Αν έχετε αλλεργίες, επιλέξτε μόνο βότανα που δεν είναι παρόμοια με τα φυτά που γνωρίζετε ότι σας προκαλούν αλλεργία.

Συνιστάται οι γυναίκες να χρησιμοποιούν προϊόντα από βότανα προσεκτικά και επιλεκτικά, και να εξετάζουν πάντα κάθε πληροφορία σχετικά με τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Τα είδη τσαγιού από βότανα θα πρέπει να παίρνονται μόνο σε αραιωμένες δόσεις και να καταναλώνονται με μέτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν πίνετε τσάι από βότανα που είναι ελεγμένα για την ασφάλειά τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία από αυτά και να κάνετε συνδυασμούς, αντί για ένα μόνο είδος, σε καθημερινή βάση.

Αν δεν είστε συνηθισμένες να χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν που περιέχει βότανα, κοιτάξτε για αξιόπιστες πληροφορίες πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν δεν βρείτε πληροφορίες για το συγκεκριμένο βότανο, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν γιατί μπορεί να είναι επιβλαβές για σας και για το μωρό σας, και δεν αξίζει να το ρισκάρετε.

Αν ψάχνετε για άλλα υποκατάστατα της καφεΐνης συνιστάται νερό, ζεστός χυμός λεμονιού, ζεστό γάλα ή ζεστός χυμός μήλου.

Και κάτι σημαντικό για το τέλος. Μην ξεχνάτε τις ευεργετικές ιδιότητες του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Το φυτό του τσαγιού περιέχει φυσικά χημικά συστατικά που δρουν σαν αντιοξειδωτικά.

Αυτά τα συστατικά λέγονται πολυφαινόλες και περιέχονται στο πράσινο και το μαύρο τσάι, αλλά όχι στα είδη τσαγιού από βότανα. Οι επιστήμονες ερευνούν το ρόλο που μπορεί να παίζει το τσάι για να μειώσουν το ρίσκο ασθενειών.

 

Διαβάστε επίσης