Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης στο σπίτι

Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης στο σπίτι Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης στο σπίτι

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, και τα νέα για τις τιμές των καυσίμων είναι αποθαρρυντικά. Στον φετινό οικιακό προϋπολογισμό τα καύσιμα θα κοστίζουν διπλάσια από την περασμένη χρονιά. Τι θα κάνετε λοιπόν; Θα μετατρέψετε το σπίτι σας σε ιγκλού ή θα προσθέσετε άλλο ένα καταναλωτικό δάνειο στη συλλογή σας;

Πριν βάλετε το χέρι σας βαθιά στο πορτοφόλι, δοκιμάστε να εξοικονομήσετε χρήματα περιορίζοντας την σπατάλη ενέργειας που καταναλώνετε στο σπίτι σας. Μπορείτε να γλιτώσετε ένα σεβαστό ποσό χρημάτων ακολουθώντας τις οδηγίες που σας δίνουμε. Κάντε έναν έλεγχο διαρροής ενέργειας στο σπίτι σας, εντοπίζοντας τις περιοχές όπου υπάρχει διαρροή θερμαινόμενου αέρα. Ελέγξτε πόρτες, παράθυρα, τζάκια, καμινάδες, φωταγωγούς και γενικά κάθε περιοχή όπου φαίνεται να έχει ρεύμα αέρα. Χρησιμοποιήστε, στόκο, γύψο, σιλικόνη, μονωτικά λάστιχα (τσιμούχες), αεροστόπ, αυτοκόλλητα προστατευτικά, πλαστικά και κάθε υλικό που νομίζετε κατάλληλο να κλείσει αυτές τις διαρροές. Αν το σπίτι σας είναι ανεπαρκώς μονωμένο, τα έξοδα για κάθε επιπλέον μόνωση που θα κάνετε, θα αποσβεσθούν αμέσως.

Κλείστε τις διαρροέςΠεριορίστε τη χρήση συσκευών εξαερισμού, όπως ο εξαεριστήρας του μπάνιου ή ο απορροφητήρας της κουζίνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένας εξαεριστήρας μπάνιου μπορεί να ρουφήξει, και να διώξει από το υπόλοιπο σπίτι σας, όλον το θερμαινόμενο αέρα. Για να το πετύχει αυτό σε ένα μέσο σπίτι χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα! Μην θερμαίνετε χώρους στο σπίτι σας που δεν τους χρησιμοποιείτε συχνά, όπως το σαλόνι. Κλείστε τις παροχές θέρμανσης ή τους θερμοστάτες σ’ αυτούς τους χώρους και κλείστε επίσης και τις πόρτες. Διατηρήστε, τον καυστήρα, τον λέβητα και όλον τον εξοπλισμό θέρμανσης σε άριστη κατάσταση από πλευράς συντήρησης. Βρώμικα φίλτρα, μειώνουν την απόδοση του καυστήρα σας. Οι κακοσυντηρημένοι καυστήρες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί και επιπλέον καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Μια ετήσια συμφωνία με ειδικούς επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες συντήρησης καυστήρων αξίζει τα λεφτά της, γιατί θα σας εξασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός σας θα είναι πάντα συντηρημένος σωστά και θα έχει διάρκεια ζωής όσο το δυνατό περισσότερη.

Μην ανεβάζετε τον θερμοστάτη Μην ανεβάζετε τον θερμοστάτη πάνω από την θερμοκρασία που πραγματικά επιθυμείτε. Δεν θα ζεστάνει τον χώρο γρηγορότερα και επιπλέον θα αναγκάσει τον καυστήρα να δουλέψει σκληρότερα και άρα να ξοδέψει περισσότερο καύσιμο. Επίσης, αν και είναι λογικό να έχετε κλειστή ή χαμηλωμένη την θέρμανση όταν κοιμάστε ή όταν λείπετε από το σπίτι, στην πραγματικότητα αυτό θα σας κοστίσει περισσότερο. Βλέπετε εκτός από τον αέρα θα πρέπει να ξαναζεσταθούν και όλα τα περιεχόμενα του σπιτιού, όταν θελήσετε να ανεβάσετε και πάλι την θερμοκρασία. Θα πρέπει να ξαναζεσταθούν και αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας του καυστήρα. Μπορείτε να πετύχετε μια σωστή χρονική κατανομή της θερμοκρασίας ανάλογα με τις συνθήκες. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι και είστε ξύπνιοι η σωστή θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 20-22 βαθμούς και όταν λείπετε ή κοιμάστε γύρω στους 16-18 βαθμούς. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό εγκαθιστώντας έναν αυτόματο θερμοστάτη που να έχει προεπιλεγμένη την ελάχιστη και την μέγιστη επιθυμητή θερμοκρασία.

Αν έχετε κεντρικό boiler θέρμανσης νερού, ελέγξτε τις ρυθμίσεις της θερμοκρασίας του. Αν έχετε πλυντήριο πιάτων, η θερμοκρασία του νερού στο boiler θα πρέπει να είναι στους 50 βαθμούς. Διαφορετικά μπορεί να είναι και χαμηλότερη. Αν το boiler βρίσκεται σε έναν κρύο χώρο, όπως ένα μισοτελειωμένο υπόγειο, τυλίξτε το με ένα κομμάτι μονωτικό υαλοβάμβακα που θα βρείτε σε καταστήματα σιδηρικών και χρωμάτων για να περιορίσετε την απώλεια θερμότητας. Πλύντε τα ρούχα με κρύο νερό όταν αυτό είναι εφικτό. Είναι ευχάριστο να στέκεστε κάτω από το ντους ένα κρύο πρωινό όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Αν όμως περιορίσετε τον χρόνο που ξοδεύετε στο ντους στο μισό θα έχετε 33% οικονομία στην θέρμανση του νερού. Ανοίξτε τις κουρτίνες και τα ρολά στην ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού σας (νότια) όταν ο ήλιος ανατέλλει και κλείστε τα λίγο πριν την δύση για να κρατήσετε την ηλιακή ενέργεια και ζέστη. Κλείστε τις κουρτίνες στη σκιερή πλευρά του σπιτιού σας (βοράς). Αν δεν έχετε κουρτίνες, κανονίστε να τοποθετήσετε. Οι κουρτίνες που είναι φτιαγμένες από «βαρύ» υλικό και έχουν πολλές πτυχές μπορούν να εμποδίσουν τον κρύο αέρα να μπει στο σπίτι και τον ζεστό αέρα να βγει.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης