7 Μύθοι της Γυμναστικής

7 Μύθοι της Γυμναστικής Ασκήσεις Λίπος Αεροβική Διατροφή Σάουνα 7 Μύθοι της Γυμναστικής

Τους ακούτε συχνά, και πιστεύετε ότι είναι αλήθεια. Πόσο έχετε επηρεαστεί από αυτούς τους δημοφιλείς μύθους περί γυμναστικής; Μόνο αν κατανοήσουμε πώς η γυμναστική επηρεάζει το σώμα μας μπορούμε να διατηρηθούμε υγιείς και σε φόρμα. Να μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους της φόρμας και πόση αλήθεια κρύβεται από πίσω τους.

Μύθος 1:
Δυναμώνετε και αποκτάτε καλύτερη φόρμα, ενώ προπονήστε

7 Μύθοι της ΓυμναστικήςΗ αλήθεια είναι: Στην πραγματικότητα οι μύες σας γίνονται πιο δυνατοί και σχηματισμένοι ενώ ξεκουράζεστε, και αποθεραπεύεστε από την προπόνηση. Σκεφτείτε κάθε άσκηση σαν ένα είδος πίεσης στο σώμα σας, και τη διαδικασία απόκτησης φόρμας σαν μία προσαρμογή σε αυτή την πίεση. Αν δεν κάνετε διάλειμμα από την άσκηση ή αν επαναλαμβάνετε τον ίδιο τύπο προπόνησης κάθε μέρα, τότε δεν θα δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε. Επιπλέον, η πολύ σκληρή ή πολύ συχνή προπόνηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή ασθένεια.

Μύθος 2: Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο καλύτερο

Η αλήθεια είναι: Αυτό έπεται του πρώτου μύθου, αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τη τάση να πιστεύουμε πως, οτιδήποτε περισσότερο έχουμε, είναι πάντα καλύτερο. Σίγουρα όμως αυτό δεν ισχύει στην γυμναστική. Όσον αφορά την άσκηση, μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Με άλλα λόγια, δεν μετράει το πόσα σετ κάνουμε από μία συγκεκριμένη άσκηση, αφού η ένταση με την οποία εκτελούμε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην προπόνηση με βάρη, για παράδειγμα, όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στους μυς που δουλεύουμε, και σηκώνοντας τα βάρη με ένα σιγανό και ελεγχόμενο τρόπο, τόσο καλύτερη προπόνηση θα έχουμε και θα δούμε γρηγορότερα αλλαγή στο σώμα μας.

Μύθος 3: Η προπόνηση με βάρη θα σας «φουσκώσει»

7 Μύθοι της ΓυμναστικήςΗ αλήθεια είναι: Αυτό είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος μύθος που πιστεύουν οι γυναίκες, και δεν θα μπορούσε να απείχε περισσότερο από την αλήθεια. Στην ουσία, η προπόνηση με βάρη συχνά είναι ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος για τις γυναίκες να δείχνουν λεπτότερες, πιο γραμμωμένες και σχηματισμένες. Θα πρέπει να παίρνετε στεροειδή για να φτάσετε στο φουσκωμένο λουκ που έχουν οι περισσότεροι body builders, οπότε μη φοβάστε τα βάρη. Σας ενθαρρύνουμε να ενσωματώσετε προπόνηση δύναμης δύο φορές την εβδομάδα στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, γιατί θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τραυματισμούς, θα δώσει σχήμα στους μυς σας, θα βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στο κάψιμο του παραπανίσιου σωματικού λίπους, ακόμα και όταν ξεκουράζεστε.

Μύθος 4: Καίτε περισσότερο λίπος όταν γυμνάζεστε σε χαμηλή ένταση, για μεγάλη διάρκεια χρόνου

Η αλήθεια είναι: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάψετε λίπος είναι να συνδυάσετε έντονη προπόνηση με σύντομα φορτσαρίσματα, και μία θρεπτική δίαιτα. Για παράδειγμα, 30 λεπτά ποδήλατο σε φάσεις, όπου συνεχώς μεταβάλλετε την ταχύτητα, την ένταση και τον ρυθμό, καίνε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι ένα σιγανό βάδισμα μίας ώρας. Και συνεχίζονται οι καύσεις όταν σταματάτε, γιατί ο μεταβολισμός σας μένει υψηλός για μερικές ώρες μετά την άσκηση. Το καλύτερο είδος προπόνησης, σε σχέση με την αποτελεσματικότητά του στο κάψιμο θερμίδων, είναι η προπόνηση με βάρη. Συντομότερες αλλά σκληρότερες προπονήσεις μεταξύ 20 λεπτών και μίας ώρας είναι πολύ καλύτερες για σας, από το να γυμναζόσαστε σε χαμηλότερο ρυθμό για πολύ ώρα.

Μύθος 5: Η προπόνηση με βάρη δεν σας προσφέρει αεροβική προπόνηση

Η αλήθεια είναι: Στη πραγματικότητα η προπόνηση δύναμης είναι ένας υπέροχος τρόπος να δουλέψετε την καρδιά και τους πνεύμονες. Την επόμενη φορά που θα είστε στο γυμναστήριο, δοκιμάστε να κάνετε ένα σιγανό σετ από σκουότς, προβολές ή πιέσεις, και δείτε πόσο μπορείτε να ανεβάσετε τον καρδιακό παλμό σας σε νέα ύψη. Αλλά, αν ποτέ αρχίσετε να νιώθετε ζαλάδα σε κάποια από αυτές τις ασκήσεις, σταματήστε αμέσως και ξεκουραστείτε.

Μύθος 6: Αν γυμνάζεστε, μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε

7 Μύθοι της ΓυμναστικήςΗ αλήθεια είναι: Είστε ό,τι τρώτε. Τίποτε δε μπορεί να το αλλάξει αυτό. Αν προσπαθείτε να ισοβαθμίσετε κακές διατροφικές συνήθειες, κάνοντας περισσότερη γυμναστική ή με μεγαλύτερη ένταση, μάλλον θα υπεργυμναστείτε και το πιθανότερο είναι να τραυματιστείτε. Ίσως απογοητευθείτε γιατί δε θα δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο μόνος τρόπος να διατηρήσετε το βάρος σας και να να είστε σε φόρμα είναι να μείνετε σταθεροί σε ένα υγιές πρόγραμμα γυμναστικής και να κάνετε θρεπτική διατροφή. Απλά, δεν μπορείτε να κάνετε είτε το ένα είτε το άλλο, και να περιμένετε να δείχνετε και να αισθάνεστε σούπερ. Αν τρώτε λίγο και συχνά (περίπου τέσσερα ή πέντε μίνι-γεύματα τη μέρα), συμπεριλάβετε μία ισορροπία πρωτεϊνών, φρούτων-λαχανικών, και υδατανθράκων στη δίαιτά σας, και πίνετε πολύ νερό, θα έχετε ενέργεια για τις προπονήσεις σας και θα δείχνετε και θα αισθάνεστε υπέροχα.

Μύθος 7: Η σάουνα βοηθάει στο κάψιμο του λίπους
7 Μύθοι της Γυμναστικής

Η αλήθεια είναι:
Η σάουνα είναι υπέροχη για ένα πράγμα: απελευθερώνει την μυϊκή ένταση. Είναι ένας ωραίος τρόπος να περνάτε πέντε λεπτά χαλάρωσης μετά από μία σκληρή προπόνηση. Όμως, το να κάθεστε στη σάουνα αφαιρεί νερό από το σώμα σας και αν αυτά τα υγρά δεν αναπληρωθούν, μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση. Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό πριν και μετά από τη σάουνα, και ενώ μπορεί να είναι μια απολαυστική εμπειρία δεν θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος.

 

Διαβάστε επίσης