Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα

Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα

Κάθε Χριστούγεννα ένα από τα πιο συνηθισμένα διεθνώς έθιμα είναι ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Στις μέρες μας η επιλογή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου που θα στολίσει το σπίτι μας είναι εκτός των άλλων και μια αγοραστική πράξη με αξιοσημείωτους τζίρους κάθε χρόνο. Ο πελάτης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κυρίως τύπους δέντρων, τα τεχνητά και τα φυσικά.

Ο σκληρός ανταγωνισμός έφερε αντιμέτωπες τις δύο τάσεις σε έναν πόλεμο εντυπωσιασμού με σκοπό την κατάκτηση του μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς. Στα πλαίσια αυτής της διαμάχης αναφέρθηκαν και πολλά επιχειρήματα εκατέρωθεν σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση Χριστουγεννιάτικων δέντρων. Εμείς εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο κάθε τύπος δέντρου και τις ιδιαιτερότητές του. Επίσης θα σας παρουσιάσουμε μια περιβαλλοντολογική μελέτη σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε σε σας.

Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα ΔέντραΠλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες του τεχνητού Χριστουγεννιάτικου δέντρου

 • Δεν μαδάει. Άρα δεν γεμίζουν τα χαλιά σας και όλο το σπίτι σας «βελόνες» την περίοδο των εορτών.
 • Μεταφέρεται εύκολα. Τα τεχνητά δέντρα είναι πτυσσόμενα και συναρμολογούμενα, άρα μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού σας θέλετε
 • Είναι ομοιόμορφο. Από την στιγμή που είναι τεχνητό είναι και ανάλογα σχεδιασμένο για να δέχεται ομοιόμορφα τον στολισμό του.
 • Αποθηκεύεται εύκολα. Μετά την περίοδο των γιορτών μπορεί να συσκευαστεί σε ένα κουτί μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής. Ίσως το βασικότερο του πλεονέκτημα. Τα καλά τεχνητά Χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν δεκαετή εγγύηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποσβένουν εύκολα το κόστος αγοράς αφού δεν χρειάζεται να επενδύετε χρήματα κάθε χρόνο για την αγορά χριστουγεννιάτικου δέντρου.
 • Ιδανική λύση για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες στα κωνοφόρα δέντρα και δεν μπορούν να στολίσουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες του φυσικού Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα ΔέντραΘα πρέπει πρώτα απ’ όλα να τονίσουμε ότι τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι καλλιεργημένα σε ιδιόκτητες εκτάσεις με αποκλειστικό σκοπό να διατεθούν για χριστουγεννιάτικους στολισμούς και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κομμένα από φυσικά δάση.

 • Το φυσικό δέντρο φέρνει στο σπίτι μας φυσική ατμόσφαιρα.
 • Η παράδοση είναι μάλλον υπέρ του φυσικού δέντρου.
 • Έχει φυσικό και υπέροχο άρωμα.
 • Βοηθά στην τοπική οικονομία καθώς τα καλλιεργούμενα φυσικά δέντρα καλλιεργούνται και στη χώρα μας και άρα έτσι γλιτώνουμε σε συνάλλαγμα.
 • Είναι βιοδιασπώμενο και άρα ανακυκλώνεται εύκολα.
 • Σε όλο το διάστημα της ζωής του πριν κοπεί αποτελεί παραγωγική πηγή οξυγόνου και τμήμα της χλωρίδας με ευεργετικές επιδράσεις στη ζωή άλλων οργανισμών. (π.χ. πουλιών)

Η περιβαλλοντολογική μελέτη

Ένα φυσικό δέντρο, μεγαλωμένο με φυσιολογικές συνθήκες είναι πέντε φορές περισσότερο συμβατό με το περιβάλλον από ότι ένα τεχνητό. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα από μια σουηδική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο αέρα και περιβάλλοντος του Γκέτενμποργκ. Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση του κύκλου ζωής των φυσικών και τεχνητών (πλαστικών) δέντρων (artificial vs. christmas trees). Αλλά αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο, όπως η μελέτη έδειξε, είναι αυτό που καταπλήσσει περισσότερο. Το πλαστικό δέντρο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη αγοράστηκε από μια αποθήκη με εισαγόμενα είδη στη σουηδική πρωτεύουσα. Ένα υπέροχο και εντελώς φυσικό στην εμφάνιση έλατο φτιαγμένο από PVC- πλαστικό και μέταλλο, με πειστικά ελκυστικό πράσινο χρώμα. Το πλαστικό δέντρο είχε βάρος 20 κιλά. Συνοδευόταν από δεκαετή εγγύηση. Το τεχνητό δέντρο ήταν φτιαγμένο στο Χονκ-Κονκ και μεταφέρθηκε 20,000 χιλιόμετρα (12,400 μίλια) στη Στοκχόλμη με πλοίο. Το φυσικό δέντρο της μελέτης ήταν ηλικίας 10 ετών, ύψους 2 μέτρων και βάρους 10 κιλών. Έφθασε μεταφερόμενο στην καρότσα ενός φορτηγού αυτοκινήτου. Η δεκαετής εγγύηση του πλαστικού δέντρου δίνει στο τεχνητό προϊόν ένα μεγάλο αβαντάζ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις που το φυσικό δέντρο ασκεί στο περιβάλλον  πρέπει να πολλαπλασιασθούν με το 10 ώστε να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα. Πρακτικά κάποιος δύσκολα θα χρησιμοποιούσε το ίδιο δέντρο για 10 συνεχόμενα χρόνια, είτε αυτό ήταν πλαστικό είτε όχι, ανεξάρτητα από την εγγύηση. Αν κάποιος για παράδειγμα  τοποθετήσει την πραγματική διάρκεια ζωής ενός πλαστικού δέντρου στα 5 ή 6 χρόνια,  η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση ασφαλώς θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φυσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Επίλογος

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τι γίνεται στην περίπτωση που θα έρθει η ώρα να πετάξουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα τεχνητά δέντρα εδώ παρουσιάζουν μειονέκτημα γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενα και μπορούν να μείνουν θαμμένα αναλλοίωτα για αιώνες. Από την άλλη τα φυσικά δέντρα μπορούν να ανακυκλωθούν. Τα κλαδιά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν άχυρα για την προστασία κηπευτικών ή άλλων φυτών από το ψύχος κατά την χειμερινή περίοδο. Ο κορμός και τα χοντρά κλαδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμα σε ένα τζάκι. Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά προγράμματα ανακύκλωσης για Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην δική μας χώρα και ιδιαίτερα στην τσιμεντόφρακτη πρωτεύουσα αυτά ακούγονται κάπως εξωπραγματικά. Και όμως ένα από τα πιο θλιβερά θεάματα είναι ένα ξερό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα σκουπίδια, συχνή εικόνα κάθε Ιανουάριο. Η αλήθεια είναι πως η επιβάρυνση του περιβάλλοντος όποια κι αν είναι αυτή, οφείλεται αποκλειστικά στον παράγοντα άνθρωπο. Ο οποίος κινούμενος από τα υπερκαταναλωτικά του ένστικτα έχει καταφέρει να μετατρέψει κι αυτό ακόμα το χαριτωμένο έθιμο του στολισμού των χριστουγεννιάτικων δέντρων σε ένα ακόμη περιβαλλοντολογικό πονοκέφαλο.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης