Βελτιώστε τον ύπνο του μωρού σας

Βελτιώστε τον ύπνο του μωρού σας Βελτιώστε τον ύπνο του μωρού σας

Τους πρώτους μήνες της ζωής του ο ύπνος του είναι συνήθως δύσκολος. Ας καταλάβουμε γιατί ξυπνά και ας δούμε πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να κοιμάται καλύτερα. Είναι πολύ φυσιολογικό το φαινόμενο της αφύπνισης του νεογέννητου κάθε 2-4 ώρες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η βραδινή «δραστηριότητα» μπορεί να διαρκέσει για μεγαλύτερο διάστημα, ακόμη και για ένα ή δύο χρόνια.

Γιατί ξυπνάει;

Οι λόγοι που κάνουν ένα παιδί να κοιμάται με διαλείμματα είναι αρκετοί. Σχεδόν όλα τα βρέφη ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας και συνήθως ηρεμούν αμέσως, αφού πιουν το γάλα τους. «Μεγαλώνοντας, μετά τους πρώτους έξι μήνες, ένα μωρό αποκτά την ικανότητα να ξανακοιμάται μόνο του, αν, βέβαια, δεν υπάρχει κάποια ενόχληση που το κρατά ξύπνιο», διαβάζουμε στο βιβλίο «What to expect the first year». «Μπορούμε να του δώσουμε το χρόνο και τη δυνατότητα να κατακτήσει αυτή του την ικανότητα. Ένα απαλό χάδι στην πλάτη, μια γλυκιά κουβεντούλα θα το βοηθήσουν».

Κάτι άλλο που αναστατώνει συχνά τους γονείς είναι η απότομη αλλαγή στις συνήθειές του. «Το άγχος του αποχωρισμού από τη μαμά συχνά επηρεάζει τις συνήθειες ύπνου που έχει, καθώς μεγαλώνει», εξηγούν οι παιδοψυχολόγοι συγγραφείς του «What to expect the first year». «Το συναίσθημα αυτό κορυφώνεται μεταξύ των 12 και των 14 μηνών και γίνεται πιο έντονο τη νύχτα, με αποτέλεσμα περισσότερες άγρυπνες ώρες για τη μαμά και περισσότερο κλάμα για το μωρό».

Το βράδυ, αφιερώνοντας χρόνο σ’ ένα ήρεμο παιχνίδι ή βάζοντας στη ρουτίνα μας ένα χλιαρό μπάνιο, θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις σιγουριάς και ασφάλειας. Πολλές φορές, ωστόσο, ο ύπνος του διαταράσσεται από πόνους στην κοιλιά ή δοντάκια που βγαίνουν – ενοχλήσεις που απαιτούν χρόνο και υπομονή για να ξεπεραστούν.

Πρακτικές συμβουλές

Βελτιώστε τον ύπνο του μωρού σαςΚαθιερώνουμε ένα «τελετουργικό», για παράδειγμα ένα χλιαρό μπάνιο, μετά το βραδινό του γάλα και μια τρυφερή αγκαλιά.
– Σιγουρευόμαστε ότι οι συνθήκες στο δωμάτιο είναι ιδανικές: ησυχία, σκοτάδι -ή ένα διακριτικό φωτάκι- και θερμοκρασία γύρω στους 18-20 βαθμούς.
– Φροντίζουμε να μάθει από πολύ μικρό να διακρίνει την ημέρα από τη νύχτα. Το πρωί τραβάμε τις κουρτίνες, επιτρέποντας στον ήλιο να μπει στο σπίτι, και κάνουμε «φασαρία». Το βράδυ χαμηλώνουμε το φωτισμό και ασχολούμαστε μόνο με χαλαρωτικά παιχνίδια, ώστε το παιδί να περάσει σταδιακά από την εγρήγορση στην ηρεμία.
– Αν ξυπνάει για να πιει το γάλα του, ανάβουμε μόνο ένα φωτάκι, μιλάμε πολύ σιγά και αποφεύγουμε να αλλάξουμε την πάνα του και να το πλύνουμε στη βρύση, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
– Σε περίπτωση που θηλάζουμε, περιορίζουμε τους καφέδες, το ευρωπαϊκό τσάι και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.

Ελένη Δασκαλάκη
Δημοσιογράφος

Info: Η Ελένη Δασκαλάκη είναι δημοσιογράφος, και ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν το Παιδί
Πηγή:

Διαβάστε επίσης