Ποια χρώματα προτιμούν τα μωρά;

Ποια χρώματα προτιμούν τα μωρά Ποια χρώματα προτιμούν τα μωρά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια χρώματα βλέπει το μωρό σας, τους πρώτους μήνες της ζωής του; Σκεφθήκατε με ποιες αποχρώσεις θα σας ζητούσε να διακοσμήσετε το δωμάτιο του, αν μπορούσε να μιλήσει; Τώρα μπορείτε εύκολα να βρείτε τις απαντήσεις.

Οι επιστημονικές έρευνες για την όραση των βρεφών, πληθαίνουν και φέρνουν συνεχώς νέα στοιχεία στο φως. Έτσι καταρρίπτεται η άποψη, που επικρατούσε μέχρι τώρα και ήθελε τα μωρά να ανοίγουν τα μάτια τους σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο. Τα νεογέννητα μπορούν και βλέπουν χρώματα, απλά η χρωματική τους ευκρίνεια οξύνεται καθώς μεγαλώνουν. Την άποψη αυτή υποστηρίζει και η δρ Anna Franklin του εργαστηρίου Surrey Baby Lab, η οποία έχει μελετήσει περισσότερα από 250 βρέφη προσπαθώντας να ανακαλύψει τα χρώματα, που τα ελκύουν.

Ποια χρώματα προτιμούν τα μωρά;

Λένε «ναι» στα έντονα χρώματα

Για να τα καταφέρει έχει χρησιμοποιήσει μια σειρά από διάφορα τεστ. Σε κάποιες περιπτώσεις τα βρέφη έβλεπαν για κάποια λεπτά στην οθόνη ενός υπολογιστή ένα συγκεκριμένο χρώμα, το οποίο ξαφνικά αντικαθιστούνταν από κάποιο άλλο.

Η Franklin προσπαθούσε μέσα από τις αντιδράσεις των βρεφών να ανιχνεύσει αν αντελήφθησαν τη διαφορά και σε ποιο από τα δυο χρώματα ανταποκρίθηκαν θετικά.

Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας, τα βρέφη αντιλαμβάνονται τις αποχρώσεις ενός χρώματος. Για παράδειγμα, αναγνωρίζουν ότι το μπλε και το γαλάζιο ανήκουν στην ίδια χρωματική κατηγορία και γι΄ αυτό όταν τα έβλεπαν στην οθόνη εναλλάξ, προτιμούσαν να στρέψουν αλλού το βλέμμα.

Ποια χρώματα προτιμούν τα μωρά;Αντίθετα, όταν η οθόνη γινόταν πράσινη ή κίτρινη τραβούσε και πάλι την προσοχή τους.

Όσο για τις προτιμήσεις τους, το μπλε, το κόκκινο, το μωβ και το πορτοκαλί κατέχουν τις πρώτες θέσεις. Αντίθετα φαίνεται, πως δε συμπαθούν το καφέ, στο οποίο επικέντρωναν το βλέμμα τους λιγότερο χρόνο από ότι σε οποιοδήποτε άλλο.

Την ίδια ώρα η δρ Nicola Pitchford από το Νότιγχαμ της Βρετανίας και η συνεργάτιδά της Kathy Mullen από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ερευνούν τις χρωματικές προτιμήσεις παιδιών 1-3 ετών.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά μαθαίνουν και ονομάζουν πρώτα τα χρώματα, που τα ελκύουν νωρίτερα από εκείνα, που δεν τους αρέσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με την Pitchford η διαδικασία αυτή ξεκινά στα τρία τους χρόνια.

Και σε αυτή τη μελέτη οι ερευνήτριες κατέληξαν, ότι τα παιδιά δείχνουν μικρότερη προτίμηση στο καφέ, αλλά και στο γκρι. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι τα χρώματα τα εν λόγω χρώματα αναφέρονται λιγότερο τόσο από τους γονείς τους, αλλά και τα τηλεοπτικά προγράμματα.

Αντίθετα «συναντούν» πολύ πιο συχνά τα βασικά χρώματα, καθώς και το ροζ, το πορτοκαλί και το μωβ, έτσι γίνονται ευκολότερα τα αγαπημένα τους.

Ωστόσο, η Pitchford πιστεύει, ότι η «αντιπάθεια» απέναντι στο καφέ και το γκρι οφείλεται και σε κάποιους άλλους παράγοντες περισσότερο σημειολογικούς.

Πιθανόν κατά την ίδια τα παιδιά ταυτίζουν το καφέ με τη βρωμιά και βλέπουν το γκρι ως αντίθετο του ροζ, που ταυτίζεται με τη χαρά και την υγεία, μεταφράζοντάς το ως συνώνυμο της ασθένειας.

 

Διαβάστε επίσης