Πώς να αποφύγετε τα καλοκαιρινά ατυχήματα

Πώς να αποφύγετε τα καλοκαιρινά ατυχήματα Πώς να αποφύγετε τα καλοκαιρινά ατυχήματα

Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει, τα παιδιά είναι στο σπίτι, εσείς αισθάνεστε κουρασμένοι. Ήρθε ο καιρός για διακοπές. Πριν ξεκινήσετε για τη μεγάλη φυγή, προετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τους κινδύνους και τις καταστάσεις που μπορεί να σας χαλάσουν την διάθεση και κυρίως προστατέψτε την σωματική σας ασφάλεια.

Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει και τα παιδιά περνούν αναγκαστικά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μέσα στο σπίτι. Εσείς αισθάνεστε κουρασμένοι από τις καθημερινές επαγγελματικές υποχρεώσεις και αναζητάτε τρόπους να ξεκουραστείτε ψυχικά και σωματικά. Η προοπτική των διακοπών με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένεια σας, είναι σίγουρα ευχάριστη.

Πώς να αποφύγετε τα καλοκαιρινά ατυχήματαΜερικοί μάλιστα έχετε ήδη σχεδιάσει το πρόγραμμα των διακοπών και ετοιμάζεστε για τη μεγάλη φυγή από το κλεινόν άστυ. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε κατάλληλα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις που ενδέχεται να σας χαλάσουν τη διάθεση και να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα σας αλλά και των μελών της οικογένειας σας.

Όπως κάθε εποχή έτσι και το καλοκαίρι έχει τις ιδιαιτερότητες του αναφορικά με τη πρόληψη των ατυχημάτων, καθώς διάφοροι παράγοντες διαμορφώνουν το είδος και τη συχνότητα τους. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί κόπωση και επιβραδύνει τις σωματικές λειτουργίες.
  • Το δυνατό φως, προκαλεί προβλήματα όρασης ειδικά όταν από κλειστό χώρο βγούμε σε κάποιο σημείο με ήλιο.
  • Η θαλάσσια αναψυχή, καθώς πολλοί είναι οι κίνδυνοι από τα θαλάσσια ταξίδια, αθλήματα και την κολύμβηση.
  • Η παραμονή των παιδιών στο σπίτι ίσως γίνει αιτία πρόκλησης μικροτραυματισμών καθώς και οι επισκέψεις στις παιδικές χαρές.
  • Γενικά οι διακοπές και τα τριήμερα κατά τα οποία παρατηρείται μαζική έξοδος ατόμων από τα αστικά κέντρα, αλλά και ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Η αύξηση της συχνότητας των εξόδων των ηλικιωμένων ατόμων σε πάρκα.
  • Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών εξαιτίας των συχνών βραδινών εξόδων με φίλους.
  • Οι κίνδυνοι από τη χρήση των ιδιωτικών και δημόσιων πισινών, οι οποίες μερικές φορές δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.
  • Η έξαρση των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις.
  • Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και δικύκλων σε τουριστικά μέρη τα οποία ενδεχομένως να είναι κακοσυντηρημένα, ενώ οι χρήστες σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης.

Η χώρα μας δυστυχώς, αλλά δεν έχει καλή φήμη στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ κατέχει περίοπτη θέση στον κατάλογο των τουριστικών προορισμών με ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ή έπεσαν θύματα τουρίστες. Η ενοικίαση δικύκλων σε πολλά νησιά γίνεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την ασφάλεια του πελάτη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την ενοικίαση δικύκλου δεν απαιτείται η επίδειξη διπλώματος, ενώ οι πελάτες δεν υποχρεώνονται να φορούν κράνος. Φυσικά η κακή κατάσταση του δικύκλου συμβάλει στην πρόκληση ατυχήματος, όταν μάλιστα οι αναβάτες έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Μπορεί βέβαια τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικές αρχές να υποβάλλουν τους οδηγούς σε αλκοτέστ αλλά ούτε και αυτό το μέτρο φαίνεται να αποφέρει καρπούς.

Οι ξένοι επισκέπτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο οδήγησης και το οδικό δίκτυο της Ελλάδας και υπερφορτώνουν το όχημα. Είναι γνώριμη σε όλους μας η εικόνα τριών ατόμων με αποσκευές πάνω σε ένα δίκυκλο.

Βέβαια και οι Έλληνες ως οδηγοί χαρακτηρίζονται από βιασύνη και αδυναμία συμμόρφωσης με βασικούς κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η υπερφόρτωση του οχήματος, η κατανάλωση αλκοόλ από τον οδηγό και η βιασύνη να φτάσεις πρώτος στον προορισμό έχουν μοιραία αποτελέσματα.

Σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πεζοί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς παιδιά και ηλικιωμένοι κυκλοφορούν περισσότερο στους δρόμους. Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους οδηγούς των οχημάτων αλλά και τους πεζούς που οι μεν δεν τηρούν τις προτεραιότητες και οι δε είναι αρκετές φορές απρόσεκτοι.

Η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Πώς να αποφύγετε τα καλοκαιρινά ατυχήματαΗ πρόληψη των οδικών ατυχημάτων είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας αρκεί να λάβουμε ορισμένα απλά μέτρα. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία συχνά κουράζει τα μάτια του οδηγού, όταν δεν φορά γυαλιά ηλίου. Αλλά και αυτά πρέπει να επιλέγονται σωστά, ώστε οι φακοί να μην είναι πολύ σκούροι. Για την σωστή επιλογή τους καλό θα είναι να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του οφθαλμίατρου. Πάντως πρέπει να προτιμάτε φακούς ουδέτερου χρώματος ώστε να μην προκαλείται σύγχυση με σηματοδότες και σήματα του Κ.Ο.Κ. Η χρήση των γυαλιών ηλίου πρέπει πάντα να γίνεται με γνώμονα την ένταση του φωτός. Τις πρώτες πρωινές αλλά και μεσημεριανές ώρες είναι απαραίτητο ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου στον οδηγό αλλά το απόγευμα που το φως μειώνεται καλό είναι να μην τα φοράτε.

Το παρ μπριζ του αυτοκινήτου είναι σημαντικό να είναι τελείως καθαρό από σκόνη διότι σε περίπτωση που οδηγείτε αντίθετα στον ήλιο, η διάθλαση του φωτός στη σκόνη ή τη βρωμιά κάνει το τζάμι αδιαφανές. Γενικά όταν οδηγείτε αντίθετα στον ήλιο πρέπει να προσέχετε γιατί η διάκριση των φωτεινών σηματοδοτών και των σημάτων γίνεται δυσκολότερη ενώ πρέπει να μην τοποθετείτε αντικείμενα στο ταμπλό του ΙΧ διότι καθρεπτίζονται στο τζάμι και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την είσοδο και έξοδο από τούνελ και ανισόπεδους κόμβους, αφού πρέπει να βγάζετε τα γυαλιά πριν εισέλθετε και τα ξαναφοράτε όταν εξέρχεστε. Σε περίπτωση που δεν φοράτε καθόλου γυαλιά πρέπει να είστε προσεκτικοί διότι τα μάτια αδυνατούν να προσαρμοστούν αμέσως στην ξαφνική μείωση ή αύξηση του φωτός. Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς όταν εισέρχονται κυρίως σε τούνελ να ανάβουν τα μεσαία φώτα πριν από την είσοδο και σε καμιά περίπτωση να μην σταματάνε κατά τη διέλευση.

Όλα τα παραπάνω από μόνα τους δεν μπορούν να προλάβουν ένα τροχαίο ατύχημα, όταν μάλιστα ο οδηγός είναι κουρασμένος. Η ζέστη και τα θαλάσσια σπορ προκαλούν κόπωση ενώ έστω και η κατανάλωση μικρή ποσότητας αλκοόλ μειώνουν την ικανότητα οδήγησης.

Αποφεύγετε λοιπόν το ποτό τις μεσημεριανές ώρες και δώστε την απαιτούμενη προσοχή στα δίκυκλα αλλά και τους ποδηλάτες, οι οποίοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε παραλιακές οδούς τους θερινούς μήνες.

Εξίσου προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Η χρήση κράνους είναι απαραίτητη ενώ σημαντική είναι και η σήμανση κυρίως του ποδηλάτου με φως εμπρός και πίσω. Ο ποδηλάτης θα πρέπει να επιλέγει χρωματιστά ρούχα ώστε να είναι ευδιάκριτος από τους οδηγούς των άλλων οχημάτων κυρίως το σούρουπο.

Η πρόληψη των θαλάσσιων ατυχημάτων

Πώς να αποφύγετε τα καλοκαιρινά ατυχήματαΗ ελληνική επικράτεια στην πλειοψηφία της βρέχεται από θάλασσα, αλλά η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις των χωρών αναφορικά με τους πνιγμούς. Ο παράγοντας ‘φαγητό’ είναι γνωστός, αλλά άγνωστος ο παράγοντας «αλκοολούχα ποτά», που ευθύνεται για μεγάλο αριθμό πνιγμών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το χρονικό διάστημα 1988-1993 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 1.380 πνιγμοί. Το 77% των θυμάτων ήταν άνδρες και το 45% άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Γενικά στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 300 πνιγμοί.

Οι κανόνες για την πρόληψη του πνιγμού είναι απλοί αρκεί να τηρούνται πιστά. Αποφεύγετε να γευματίζετε πριν κολυμπήσετε. Αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να φάτε φροντίστε να περάσουν τουλάχιστον δυο ώρες πριν βουτήξετε στο νερό. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν από το μπάνιο. Μην κάνετε βουτιές σε άγνωστα νερά καθώς μπορείτε να τραυματιστείτε σοβαρά. Ως λουόμενοι αλλά και ως δύτες πρέπει να προσέχετε ώστε να κολυμπάτε κοντά στην ακτή και να ψαρεύετε πάντα έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Δυστυχώς, αλλά οι οδηγοί των ταχύπλοων σκαφών και των τζετ σκι δεν είναι πάντα προσεκτικοί ενώ συνήθως δεν κατέχουν δίπλωμα οδήγησης. Μην τα περιμένετε όλα λοιπόν απ’ αυτούς. Ως λουόμενοι διαμαρτυρηθείτε στην λιμενική αρχή ή τον ιδιοκτήτη του ταχύπλοου, ώστε να απομακρυνθεί από την ακτή. Αν είστε ιδιοκτήτης σκάφους τηρήστε όλους τους κανόνες θαλάσσιας κυκλοφορίας και ενημερώστε τους επιβαίνοντες για την ύπαρξη σωσιβίων αλλά και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανατροπής του σκάφους.

Ειδικό κεφάλαιο για την ασφάλεια των καλοκαιρινών διακοπών, αποτελεί η χρήση των θαλασσίων μέσων μεταφοράς. Αν και η Ελλάδα είμαι μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις, τα τελευταία χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί καμιά αξιοσημείωτη εξέλιξη στα συστήματα διάσωσης των επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης διότι σπανίως αξιωματικοί επιθεωρούν τους χώρους των επιβατών για την ύπαρξη ικανού αριθμού σωσιβίων για ενηλίκους και παιδιά. Τα μέσα πυρόσβεσης είναι ελλιπή και σε κακή κατάσταση, ενώ η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων γίνεται από την ίδια πόρτα, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η χωρητικότητα του πλοίου.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα μέλη της οικογένειας σας όταν ταξιδεύετε με πλοίο απαιτείστε να μάθετε που βρίσκονται τα σωσίβια και πως χρησιμοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης. Διαμαρτυρηθείτε στη λιμενική αρχή, αν χρειαστεί, σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός. Ζητήστε από το πλήρωμα να σας υποδείξουν τους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης και να σας ενημερώσουν για τον τρόπο λειτουργίας των «νησίδων σωτηρίας» (βαρελάκια)

Προστατεύεστε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Πώς να αποφύγετε τα καλοκαιρινά ατυχήματαΗ παραμονή των παιδιών στο σπίτι χωρίς επίβλεψη ίσως συντελέσει στην πρόκληση μικροατυχημάτων. Τα παιδιά έχουν την τάση να ψάχνουν ντουλάπια και συρτάρια, να σκαρφαλώνουν στα κάγκελα του μπαλκονιού και να παίζουν με τις βρύσες. Τοποθετείστε φάρμακα, καλλυντικά και απορρυπαντικά σε σημεία όπου τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση. Μην τα αφήνετε ποτέ μόνα στο μπαλκόνι και εξηγήστε τους ότι δεν πρέπει να ρίχνουν νερό στο πάτωμα, καθώς μπορεί να γλιστρήσουν.

Σημαντικούς κινδύνους κρύβουν και οι παιδικές χαρές διότι, ειδικά στη χώρα μας, δεν κατασκευάζονται σωστά και δεν συντηρούνται καθόλου. Αν πρόκειται να πάτε το παιδί σας σε κάποια παιδική χαρά φροντίστε ο φράχτης να έχει το κατάλληλο ύψος και οι κούνιες να είναι ασφαλείς. Αν οι ξύλινες κατασκευές είναι ετοιμόρροπες, ή προεξέχουν σκουριασμένα καρφιά και βίδες, καλύτερα να πάρετε το παιδί σας και να πάτε κάπου αλλού ή να επιλέξετε άλλο τρόπο για την ψυχαγωγία του.

Οι ηλικιωμένοι συγγενείς χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης τους θερινούς μήνες ώστε αν χρειαστεί να μείνουν μόνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην κινδυνεύσει η υγεία τους. Φροντίστε πριν φύγετε να τους έχετε ενημερώσει για τον προορισμό σας και το διάστημα της απουσίας σας. Καταρτίστε έναν κατάλογο με τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης ώστε αν χρειαστούν ιατρική ή άλλη βοήθεια να ξέρουν που να απευθυνθούν.

Σε περίπτωση που επιλέξουν να σας ακολουθήσουν στις διακοπές, υπενθυμίστε τους να κάνουν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, να πάρουν μαζί τα φάρμακά τους και βοηθήστε τους να εγκλιματιστούν στο νέο περιβάλλον. Τέλος, αποτρέψτε τους από εξόδους τις ημέρες τού καύσωνα και υπενθυμίστε τους ότι πρέπει να κάνουν συχνά ντους αν αισθάνονται ότι ζεσταίνονται ή έχουν τάσεις λιποθυμίας. Οι ηλικιωμένοι είναι μεγάλα παιδιά και θέλουν την ίδια προσοχή ίσως και μεγαλύτερη.

Το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουραστείτε και να αφιερώσετε χρόνο στην οικογένεια σας. Φροντίστε, λοιπόν οι διακοπές σας να είναι ασφαλείς τόσο για σας όσο και για τους συνανθρώπους σας. Η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή.

Καλές διακοπές.

Άγγελος Παπαδόπουλος
Τεχνικός Ασφαλείας
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης