Τα σχολεία τελειώνουν. Και τώρα τι;

Τα σχολεία τελειώνουν - Και τώρα τι κάνουμε Τα σχολεία τελειώνουν - Και τώρα τι;

Τα σχολεία σε λίγες ημέρες τελειώνουν και ο Γολγοθάς των γονιών αρχίζει. Τι θα το κάνω το παιδί; Ποιος θα το κρατήσει; Πώς θα το απασχολήσω; Θα πήξει όλη μέρα στο σπίτι και θα με πρήξει!

Αλήθεια είναι όλα αυτά! Εκεί που η ρουτίνα μας, αλλά και των παιδιών μας, ήταν συγκεκριμένη και είχαμε όλοι βρει τους ρυθμούς μας, με το τέλος του σχολείου δημιουργείται ένα μεγάλο ερώτημα. Τι θα τα κάνουμε τώρα τα παιδιά;

Και οι μαμάδες που μένουν σπίτι έχουν μεν μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τις εργαζόμενες που πρέπει επιπλέον να βρουν άνθρωπο να προσέχει τα παιδιά, όμως ένα παιδί που είναι κλεισμένο όλη μέρα μέσα στο σπίτι, γίνεται θηρίο ανήμερο για τον απλούστατο λόγο ότι βαριέται.

Τα σχολεία τελειώνουν - Και τώρα τι;Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι για τα παιδιά η λέξη διακοπές είναι συνδεδεμένη με παιχνίδι, ξεγνοιασιά και αρκετή δόση τεμπελιάς. Και οι δικές μας πρακτικές δυσκολίες δεν θα πρέπει να στερήσουν από το παιδί τη χαρά των διακοπών. Ας δούμε λοιπόν πιθανούς τρόπους να συνδυάσουμε αυτά τα δύο αλλά και τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγουμε.

– Εργαζόμενες ή μη, ζητήστε τη βοήθεια του παππού ή της γιαγιάς. Είναι χαρά τους να πάρουν το παιδί και να το πάνε στις κούνιες για 1-2 ωρίτσες, αν μπορούν να το κάνουν σε καθημερινή βάση ακόμη καλύτερα.

– Συνεννοηθείτε με άλλες μαμάδες που είναι στην ίδια φάση. Η γειτόνισσα, τα αδέλφια σας ή η καλύτερή σας φίλη μπορεί να έχουν παιδιά σε κοντινή ηλικία με τα δικά σας. Κανονίστε να παίζουν τα παιδιά σας μαζί, μία στο ένα σπίτι και μία στο άλλο για να μην βαριούνται.

Τα σχολεία τελειώνουν - Και τώρα τι;– Αγοράστε τους δημιουργικά παιχνίδια όπως παζλ ή σετ κατασκευών ώστε και να παίζουν ευχάριστα και το μυαλό τους να ακονίζουν.

– Κανονίστε τα Σαββατοκύριακα που δεν εργάζεστε να κάνετε μικρές εκδρομές για μπάνιο ή στο ζωολογικό κήπο ή έστω σε σπίτια φίλων με παιδιά ώστε τα παιδιά να αλλάζουν παραστάσεις.

– Αν εσείς έχετε χρόνο τις καθημερινές (δεν εργάζεστε) ή έχετε κάποιον που μπορεί να το κάνει για λογαριασμό σας (παππούδες, αδέλφια, φίλοι), πηγαίνετε τα παιδιά σε δραστηριότητες όπως αυτές που οργανώνει το Παιδικό Μουσείο στην Πλάκα, στο Πλανητάριο, ή πηγαίνετε το παιδί να παρακολουθήσει παιδικό θέατρο το απόγευμα.

– Ακόμα και μία βόλτα στα μαγαζιά, ζητώντας από το παιδί να δώσει τη γνώμη του για τις αγορές σας ή για αυτά που βλέπετε στις βιτρίνες, είναι μεγάλη υπόθεση για ένα παιδάκι που στο σπίτι δεν έχει τι να κάνει.

Τα σχολεία τελειώνουν - Και τώρα τι;– Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν πολύ διαβάζοντας ένα βιβλίο, σωστά επιλεγμένο για την ηλικία τους. Τα μικρότερα θα ξετρελαθούν αν τους χαρίσετε μαρκαδόρους και χαρτιά για να ζωγραφίζουν.

– Βάλτε τα παιδιά να βοηθήσουν στο σπίτι, σχεδιάζοντας ειδικές «αποστολές» για τα μέτρα τους.

– Αφιερώστε τους χρόνο. Βρείτε κάποια στιγμή που είστε όλοι στο σπίτι και κάντε κάτι όλοι μαζί. Επιτραπέζια παιχνίδια, μία ταινία στο βίντεο, μουσική για να χορέψετε στο σαλόνι σας, φάτε όλοι μαζί, παίξτε κάποιο παιχνίδι που αγαπάει το παιδί σας.

– Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, πάρτε κάποια/ες μέρες το παιδί μαζί σας στη δουλειά. Εκεί αναθέστε του κάποια συγκεκριμένη δουλειά ώστε να μην βαρεθεί και να σας αφήσει κι εσάς να δουλέψετε. Τάξτε του και μία μικρή χρηματική αμοιβή αν κάνει τη δουλειά καλά και θα δείτε πόσο συνεπές και σοβαρό μπορεί να είναι το βλαστάρι σας στο γραφείο!

– Αν έχετε τη δυνατότητα βάλτε το παιδί σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, έστω και για λίγες ώρες την εβδομάδα. Και το παιδί θα εξωτερικεύσει όλη του την ενεργητικότητα και καλό θα του κάνει αφού τα αποτελέσματα του αθλητισμού όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι.

Τα λάθη που εύκολα κάνουμε και σχεδόν πάντα τα πληρώνουμε:

Τα σχολεία τελειώνουν - Και τώρα τι;– Οι διακοπές δεν πρέπει να σημαίνουν απόλυτη ασυδοσία για τα παιδιά. Ναι, μπορούμε να προσαρμόσουμε το ωράριο ύπνου των παιδιών, δεν είναι ανάγκη να τα ξυπνάμε στις 7 αφού δεν έχουν σχολείο αλλά ο βραδινός τους ύπνος δεν πρέπει να ξεφεύγει πολύ από τη συνηθισμένη ώρα. Άλλωστε τα παιδιά έχουν ανάγκη από ύπνο και οι γονείς έχουν ανάγκη από στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.

– Μην αφήνετε τα παιδιά να σαπίζουν στην τηλεόραση όλη μέρα βλέποντας κινούμενα σχέδια ή παίζοντας ηλεκτρονικά. Και βεβαίως μην τους δίνετε να μασουλάνε γαριδάκια όσο κάθονται μπροστά στην τηλεόραση. Καμία μαμά δεν θέλει να μεγαλώσει παιδιά που θα γίνουν υπέρβαροι ενήλικες, έτσι δεν είναι; Προτιμήστε να τους δώσετε φρούτα κομμένα σε φετούλες, χυμούς, ή ψωμάκι και τυράκι αντί για γλυκά και αλμυρά σνακς.

– Θέλουμε το παιδί να ασχοληθεί και με τα μαθήματά του το καλοκαίρι. Μην του το πείτε όμως έτσι. Καλύψτε το διάβασμα κάτω από δημιουργικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, αντί για ασκήσεις αριθμητικής δώστε του να διαβάσει ένα βιβλίο για αυτοκίνητα και μετά καθίστε μαζί του και δείξτε του για παράδειγμα πώς να υπολογίσει σε πόση ώρα αυτό το αυτοκίνητο που έχει ταχύτητα 100 χλμ/ώρα θα μπορέσει να φτάσει από την Αθήνα στη θεία του που μένει στη Θεσσαλονίκη. Έτσι και το παιδί θα διαβάσει και δεν θα νιώσει ότι του στερείτε τη χαρά του να μην έχει διάβασμα.

Άντε και καλό μας κουράγιο! Να έρθει με το καλό ο Αύγουστος, να πάμε όλοι διακοπές να ξεκουραστούμε…

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης