Καλλιεργήστε βολβούς σε ζαρντινιέρες

Καλλιεργήστε βολβούς σε ζαρντινιέρες Βολβοί σε γλάστρα Καλλιεργήστε βολβούς σε ζαρντινιέρες

Στα αστικά περιβάλλοντα, δυστυχώς είναι λίγα τα σπίτια εκείνα που διαθέτουν κήπο. Ωστόσο δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Μπορείτε να ανθίσετε τα παράθυρά σας ή τα μπαλκόνια σας καλλιεργώντας βολβούς σε ζαρντινιέρες. Θα σας δείξουμε πως θα το πετύχετε αυτό σε 4 βήματα.

Βήμα1Βήμα1: Χρησιμοποιείστε μια πήλινη στρόγγυλη ζαρντινιέρα βάθους περίπου 15-20 εκατοστά και με διάμετρο περίπου 30 εκατοστά.

Σας συνιστούμε να μην χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ζαρντινιέρα, γιατί θα είναι πολύ βαριά στη μεταφορά όταν θα την γεμίσετε με χώμα και βολβούς. Τοποθετήστε μερικά πετραδάκια στον πάτο της ζαρντινιέρας για να πετύχετε καλύτερη αποστράγγιση.

Βήμα2Βήμα 2: Όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες αυτής της σελίδας το μυστικό για να έχει η ζαρντινιέρα σας ολάνθιστη όψη είναι να φυτεύετε τους βολβούς σε διαφορετικά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε περισσότερα λουλούδια για μεγαλύτερο διάστημα της άνοιξης. Το μυστικό είναι να φυτεύετε τους μεγαλύτερους βολβούς όπως οι τουλίπες και οι νάρκισσοι στο κατώτερο επίπεδο χώματος.

Βήμα3Βήμα 3: Τώρα καλύψτε αυτό το επίπεδο με χώμα και μετά φυτέψτε μικρότερους βολβούς όπως κρόκους, ανεμώνη, πουσκίνια κλπ στο επόμενο επίπεδο. Πολλοί από αυτούς τους βολβούς ανθίζουν πολύ νωρίς την άνοιξη και ενώ εσείς θα απολαμβάνετε τον ολάνθιστο μικρό σας κήπο, το χαμηλότερο επίπεδο βολβών θα ξεπηδά ανάμεσα από το υψηλότερο επίπεδο. 

Βήμα4Βήμα 4: Καλύψτε το δεύτερο επίπεδο βολβών με χώμα και ποτίστε τη ζαρντινιέρα τόσο όσο χρειάζεται για να ενθαρρύνετε τους βολβούς να αναπτύξουν τις ρίζες τους. Αν μένετε σε περιοχή με πολύ ψυχρό κλίμα σας συνιστούμε να μεταφέρετε τη ζαρντινιέρα σε ένα πιο προστατευμένο μέρος (γκαράζ, αποθήκη) για να προστατεύσετε τους βολβούς από το ψύχος, αλλά σε ήπια κλίματα μπορείτε να αφήσετε τη ζαρντινιέρα έξω. Μην ξεχνάτε να ποτίζετε τη ζαρντινιέρα κανονικά αν δεν βρέχει αρκετά.

Φάση του ΙανουαρίουΦάση του Ιανουαρίου
Δείτε τα εκπληκτικά αποτελέσματα! Τον Ιανουάριο μπορείτε να δείτε τα φύλλα να πετάγονται ανάμεσα από το χώμα.

Φάση του ΦεβρουαρίουΦάση του Φεβρουαρίου
Θα απολαύσετε τους κρόκους αρκετά νωρίς την άνοιξη.

Ακριβώς μετά τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες θα ανυπομονείτε να δείτε λίγο χρώμα στον κήπο σας. Αυτοί οι κρόκοι ανακοινώνουν τον ερχομό της άνοιξης!

Φάση του ΜαρτίουΦάση του Μαρτίου
Τώρα ακόμη και οι μεγαλύτεροι κρόκοι είναι σε πλήρη άνθιση, όπως επίσης και οι νάρκισσοι.

Φάση του ΑπριλίουΜία πολύ ελκυστική σύνθεση χρωμάτων! Όταν τα άνθη του κρόκου έχουν μαραθεί,  μπορείτε να αφαιρέσετε αυτούς τους βολβούς και έτσι οι πουσκίνιες θα έχουν περισσότερο διαθέσιμο χώρο να αναπτυχθούν.

Φάση του Απριλίου
Και τελικά οι κατακόκκινες τουλίπες εκρήγνυνται σε πλήρη άνθηση και οι πουσκίνιες έχουν ήδη φυτρώσει ανάμεσα στις τουλίπες και τους νάρκισσους.

Ένα τέτοιο φύτεμα σας προσφέρει λουλούδια όλο το διάστημα της άνοιξης.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης