Παρακολουθήστε τα έξοδα του νοικοκυριού

Παρακολουθήστε τα έξοδα του νοικοκυριού Παρακολουθήστε τα έξοδα του νοικοκυριού

Δύσκολες εποχές περνάμε, ποιος θα διαφωνήσει; Τα πάντα ακριβαίνουν, οι μισθοί μένουν ίδιοι και στην ουσία εξανεμίζονται . . . πρόβλεψη για αυξήσεις δεν υπάρχει, το πετρέλαιο στα ύψη κι όλοι τρέμουμε τα πρώτα χειμωνιάτικα κοινόχρηστα. Το να μειώσουμε τα έξοδά μας είναι ένα πρώτο βήμα, όμως δυστυχώς οι περισσότεροι έχουμε ήδη κόψει όλα τα περιττά και πάλι τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όταν πια δεν υπάρχει τίποτε άλλο να περιορίσουμε, είναι να οργανώσουμε λίγο τα έξοδα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τον μήνα που έρχεται.  Επίσης έτσι ξέρουμε ότι αν τον επόμενο μήνα για παράδειγμα, τα έξοδά μας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, θα πρέπει αυτό το μήνα είτε να μεταθέσουμε κάποια προγραμματισμένη αγορά για αργότερα ή να κρατήσουμε κάποια χρήματα από αυτό τον μήνα για να καλύψουμε τα έξοδα του επόμενου.

Παρακολουθήστε τα έξοδα του νοικοκυριούΚαι όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο, μπορούμε να προγραμματίσουμε τα έξοδά μας, μπορούμε από τώρα να ξέρουμε τι χρήματα θα χρειαστούμε μετά από 3-4 μήνες. Τα απρόβλεπτα έξοδα, σαφώς δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων, όμως μπορούμε να προβλέψουμε ένα μικροποσό κάθε μήνα ώστε να έχουμε μία «καβάτζα» για όταν προκύψουν έκτακτα έξοδα. Σε γενικές γραμμές, με έναν τέτοιο προγραμματισμό μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα έξοδα των επόμενων μηνών κατά 80% περίπου.

Ο τρόπος που θα το κάνουμε αυτό είναι με το να καταγράψουμε όλα τα προγραμματισμένα έξοδα.  Πάγια, ενοίκιο, δίδακτρα παιδιών, ασφάλιστρα κ.λπ.  Έτσι κι αλλιώς αυτά ξέρουμε πότε πρέπει να τα πληρώσουμε.

Ο πιο βολικός τρόπος είναι να φτιάξουμε (με το word ή το excel) μία φόρμα για κάθε μήνα του χρόνου. Εναλλακτικά μπορούμε να αγοράσουμε ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο, από αυτά που έχουν μία σελίδα για κάθε μήνα ή μία μικρή ατζέντα που έχει μία σελίδα ανά ημέρα. Τα συγκεντρωτικά φύλλα (ένα ανά μήνα) είναι γενικά πιο χρήσιμα και πιο βολικά καθώς μπορείς από μία και μόνο σελίδα να έχεις όλη την εικόνα του μήνα χωρίς να ξεχνάς τίποτα. Κι αν έχετε πίνακα φελλού που καρφιτσώνετε τους λογαριασμούς, εκεί είναι το ιδανικό σημείο για να κρεμάσετε και αυτές τις λίστες.

Για παράδειγμα, ας πάρουμε το μήνα Σεπτέμβριο. Φτιάχνουμε μία σελίδα για το μήνα, στην πρώτη στήλη θα γράφουμε ημερομηνίες, στη δεύτερη την περιγραφή των εξόδων, στην τρίτη το ποσό και στην τέταρτη στήλη θα σημειώνουμε αν έχει καλυφθεί. Δηλαδή:

Σεπτέμβριος 20..

Ημερομηνία 3/9/20.. 8/9/20.. 10/9/20.. 12/9/20.. 18/9/20.. 30/9/20.. 30/9/20..
Περιγραφή Ενοίκιο Αγγλικά μικρής ΔΕΗ Κοινόχρηστα Αυγούστου ΟΤΕ Ασφάλεια ζωής μαμάς Οδική βοήθεια αυτοκινήτου
Ποσό 450,00 80,00 120,00 50,00 150,00 367,80 110,00
Πληρώθηκε; Ναι Ναι Ναι

Μόλις συμπληρώσουμε τον πρώτο μήνα, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για τους επόμενους. Δηλαδή τα πάγια επαναλαμβάνονται κάθε μήνα, π.χ. ενοίκιο για όλους τους μήνες του χρόνου, κοινόχρηστα το ίδιο αλλά με διαφορετικά ποσά κάθε μήνα (κάντε πρόβλεψη), τα φροντιστήρια των παιδιών για τους σχολικούς μήνες κ.λπ.

Οι λογαριασμοί είναι επίσης απλή υπόθεση, αφού ξέρουμε πότε ξανάρχεται ο κάθε λογαριασμός. Επομένως, με το που περάσατε το ποσό για το λογαριασμό Σεπτεμβρίου, πηγαίνετε και γράψτε το αντίστοιχο ποσό για τον λογαριασμό που θα έρθει το Νοέμβριο το κόστος δεν θα είναι το ίδιο, όμως μπορείτε να κάνετε μία εκτίμηση βάσει και του τι πληρώσατε πέρυσι τον ίδιο μήνα. Δεν θα είστε ακριβής στο 100%, όμως θα είστε πολύ κοντά.

Τα ασφάλιστρα επίσης ξέρετε πότε πρέπει να πληρωθούν. Όταν λοιπόν πληρώνετε τη μία δόση, ξέρετε αυτόματα ποιο μήνα θα βγει η επόμενη και ξέρετε και το ακριβές ποσό. Σημειώστε λοιπόν το ποσό στον αντίστοιχο μήνα.

Επίσης, σημειώστε όλα τα άλλα έξοδα που προκύπτουν. Π.χ. με το που θα λάβετε προσκλητήριο για γάμο, σημειώστε την ημερομηνία και το τι ποσό περίπου θα πρέπει να ξοδέψετε για το δώρο. Επίσης ονομαστικές γιορτές φίλων και συγγενών τις ξέρετε από πριν και μπορείτε να έχετε υπολογίσει τα έξοδα από πολύ νωρίτερα.

Οκτώβριος 20..

Ημερομηνία 3/10/20.. 8/10/20.. 12/10/20.. 20/10/2.. 26/10/20..
Περιγραφή Ενοίκιο Αγγλικά μικρής Κοινόχρηστα Σεπτεμβρίου Δώρο για το γάμο της Ελένης 26/10/2005
Ποσό 450,00 80,00 50,00 100,00 90,00
Πληρώθηκε;

Αν τηρήσετε αυτό το σύστημα με προσοχή, θα διαπιστώσετε ότι κάθε μήνα είστε σε θέση να γνωρίζετε ακριβώς τα έξοδα των επόμενων μηνών και να προγραμματίσετε κατάλληλα το πώς θα διανείμετε το εισόδημά σας και το τι θα πρέπει από τώρα να βάλετε στην άκρη για τους δύσκολους / τους πιο φορτωμένους με έξοδα μήνες.

Είναι πολύ απλό και εξαιρετικά βολικό το να έχετε αίσθηση εξόδων λίγο νωρίτερα. Θέλει λίγη προσπάθεια στην αρχή μέχρι να συνηθίσετε να σημειώνετε όλα τα έξοδα, όμως με τον καιρό θα το κάνετε όλο και πιο συστηματικά.

Δοκιμάστε το, θα ενθουσιαστείτε από το πώς μία τέτοια απλή ιδέα μπορεί να σας απαλλάξει από περιττό άγχος.

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης