Είναι γνωστό σε όλους πως οι φοιτητές που ζουν μακριά από τους γονείς τους δεν τρέφονται σωστά επειδή δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να μαγειρέψουν και επειδή προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους στη διασκέδαση. Αλλά δεν χρειάζεται να φορέσετε το σκούφο του σεφ ή να ξοδέψετε όλο το χαρτζιλίκι στο σούπερ μάρκετ για να μην πεινάσετε. Βάλτε απλώς ένα πρόγραμμα και φερθείτε έξυπνα!
Έχετε περάσει σε κάποια σχολή των ΑΕΙ ή των ΤΕΙ και μάλιστα σε άλλη πόλη από αυτή που κατοικούν οι γονείς σας… Χαράς Ευαγγελία λοιπόν για τη συντριπτική πλειοψηφία από εσάς, καθώς είναι ελάχιστοι οι δεκαοχτάχρονοι οι οποίοι δεν χαίρονται που θα ζήσουν μόνοι, χωρίς τον έλεγχο της μαμάς και του μπαμπά και με τα δικά τους χρήματα! Σύντομα όμως θα ανακαλύψετε ότι η ασφάλεια και οι φροντίδες που παρέχει σε αυτές τις ηλικίες το πατρικό σπίτι είναι αναντικατάστατες και ότι το πλύσιμο των ρούχων, το σιδέρωμα και ειδικά το μαγείρεμα της μαμάς θα σας λείψουν πολύ. Προσπαθήστε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και αποδείξτε στον εαυτό σας ότι είστε άξιοι της εμπιστοσύνης που σας δείχνουν και των υποχρεώσεων που αναλάβατε. Ζήστε μόνοι σας, παίρνοντας τη ζωή στα χέρια σας και παρέχοντας στον εαυτό σας όλα τα απαραίτητα. Και πάνω απ’ όλα προσπαθήστε να τρώτε σωστά!
Το μενού της εβδομάδας
«Ξεφύγατε» από την καταπίεση της μαμάς που σας πίεζε να φάτε φακές και φασόλια, αλλά δεν… ξεφύγατε από τις δικές σας εμμονές και ιδιοτροπίες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν ήταν λάθος όλα όσα σας συμβούλευε σχετικά με τη διατροφή η μητέρα σας και δεν είναι όλα τα δικά σας σωστά! Οι περισσότεροι πρωτοετείς επιστρέφουν στα πατρικά τους σπίτια αρκετά αδύνατοι και πέφτουν «ηρωικώς μαχόμενοι» πάνω στο παστίτσιο που ετοίμασε η μαμά ή ο μπαμπάς περιμένοντας το «βλαστάρι» τους. Γιατί; Επειδή βαριούνται να μαγειρέψουν και επειδή θέλουν να ξοδεύουν τα χρήματα τους στις βραδινές εξόδους, περνούν τις ημέρες τους τρώγοντας ένα σάντουιτς ή ένα σουβλάκι από το δρόμο.
Εάν υποσιτίζεστε επί μήνες, στο τέλος θα νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, δεν θα μπορείτε να μελετήσετε και γενικά δεν θα μπορείτε να χαρείτε όπως θα θέλατε την πολυπόθητη «ελευθερία» του φοιτητή που ζει μακριά από τους γονείς του. Εμείς σας προτείνουμε απλά, συνηθισμένα και γενικώς αγαπητά εδέσματα, που θα σας στοιχίσουν λίγα χρήματα και χρειάζονται ελάχιστη ώρα προετοιμασίας στην κουζίνα.
Σουβλάκι με πίτα: Όταν τρώτε…έξω
θα μπορούσατε να τρέφεστε ικανοποιητικά εάν καταναλώνατε συχνά 2-3 σουβλάκια με πίτα, μία σαλάτα και 2 φρούτα. Αρκεί βέβαια τα σουβλάκια αυτά να είναι παρασκευασμένα με σωστό τρόπο και το κρέας να μην έκανε «νιάου» ή «γαβ» πριν φτάσει στο πιάτο σας. Επιλέξτε λοιπόν με προσοχή το σουβλατζίδικο από το οποίο θα τα προμηθεύεστε και μη διστάσετε να ικανοποιείτε εκεί τις γαστριμαργικές σας ανάγκες σε τακτά διαστήματα. Αρκεί να μην ξεχνάτε ότι έχετε επίσης ανάγκη από λαχανικά και φρούτα, για να σκέφτεστε, να κινήστε ακόμα και να… ερωτεύεστε με επιτυχία!
Δημητριακά: Το γεύμα του τεμπέλη
Πιθανώς είστε και εργένης και τεμπέλης και πεινασμένος, αλλά είστε και κάτι ακόμα: σχεδόν έφηβος με κοινές διατροφικές ανάγκες. Μην ξεχνάτε λοιπόν να αγοράζετε διάφορες γεύσεις δημητριακών – με μέλι, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, κ.λπ. – και να τα καταναλώνετε όχι μόνο ως πρωινό αλλά και ως κυρίως γεύμα τις ημέρες που δεν έχετε άλλη διατροφική επιλογή. Τα διάφορα δημητριακά που θα αγοράσετε σε κουτιά από το σούπερ μάρκετ είναι εμπλουτισμένα μεταξύ άλλων με πολλά ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, που θα σας βοηθήσουν με μία απλή κίνηση να φάτε το πιο υγιεινό γεύμα. Τα περισσότερα μάλιστα τρώγονται και σαν «πατατάκια» μπροστά στην τηλεόραση ή σε κρίση λαιμαργίας!
Μακαρονάδα: Σας γεμίζει ενέργεια
Μπορείτε να τη φάτε μόνος σας ή να καλέσετε και συμφοιτητές. Απλώς βράζετε τα μακαρόνια με λίγο αλάτι, τα βάζετε σε κρύο νερό, τα στραγγίζετε και αν θέλετε τα «καίτε» με λίγο βούτυρο. Σάλτσες υπάρχουν έτοιμες στα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορείτε να παρασκευάσετε και μόνοι σας χρησιμοποιώντας ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δύο ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και λιωμένες, λίγο λάδι και λίγο αλάτι. Η μακαρονάδα όμως μπορεί να είναι απολαυστική και χωρίς σάλτσα, απλώς με λίγο τυρί τριμμένο ή με λίγη κρέμα γάλακτος. Αυτοσχεδιάστε!
Πιλάφι: Ηρεμεί το στομάχι
Δεν θυμάστε ποιος σας έβαλε για ύπνο και τι κάνατε χθες το βράδυ; Καλό είναι να μη σας συμβαίνει συχνά αυτό, αφού ταλαιπωρεί τον οργανισμό σας και σας βάζει σε κινδύνους που δεν φαντάζεστε. Σίγουρα πάντως δεν είστε ο μόνος φοιτητής στην ιστορία του κόσμου που μέθυσε! Το επόμενο πρωί ξεκινήστε τη μέρα σας με μερικές φρυγανιές και ένα ζεστό τσάι και για γεύμα βράστε μία κούπα ρύζι με 3 κούπες νερό και λίγο λάδι. Το πιλαφάκι αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με το στομάχι σας, ενώ είναι άκρως υγιεινό.
Σαλάτα: Αποφύγετε το σκορβούτο!
Γνωρίζετε τι είναι το σκορβούτο; Είναι η ασθένεια που πάθαιναν οι παλιοί ναυτικοί επειδή δεν κατανάλωναν στα πολύμηνα ταξίδια τους φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αβιταμίνωση θα πάθετε και εσείς εάν τρώτε συνεχώς κονσέρβες και… κονσέρβες! Οι επιλογές είναι 3:
– Η πιο σωστή είναι να τρώτε καθημερινά μία ωμή σαλάτα (κατά προτίμηση πράσινη) και 2 φρούτα εποχής.
– Η εναλλακτική, δεύτερη λύση είναι να τρώτε καθημερινά φρούτα και όποτε το θυμηθείτε μία σαλάτα
– Η τελευταία και λιγότερο ενδεδειγμένη (αλλά σίγουρα συμβιβαστική λύση) είναι να τρώτε σε εβδομαδιαία βάση κάποια φρούτα και μία έστω σαλάτα.
Προμήθειες
Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι καλό να γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα για να μην πέσετε στην παγίδα του υπερκαταναλωτισμού μπροστά στα εκατοντάδες αναψυκτικά και τρόφιμα των καταστημάτων αυτών. Για να αποφύγετε λοιπόν το περιττά έξοδα, καθιερώστε μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία θα κάνετε τις αγορές σας από το σούπερ μάρκετ «εξοπλισμένοι» μάλιστα με λεπτομερή λίστα των όσων χρειάζεστε ώστε να μην αγοράσετε περιττά πράγματα. Για να είναι το ψυγείο και τα ντουλάπια σας γεμάτα χωρίς να έχετε πληρώσει μία μικρή περιουσία, σας παραθέτουμε δειγματοληπτικά μία λίστα με τρόφιμα και άλλα είδη για το σπίτι:
Εάν η μαμά επιμένει να σας στέλνει κάτι φαγώσιμο σε τακτά διαστήματα, ζητήστε της να ζυμώσει μερικά μπιφτέκια για να τα έχετε ωμά στην κατάψυξη και να παρασκευάσει πίτες που δεν περιέχουν κρέας και αντέχουν πολλές ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου.
Κάθε εβδομάδα:
2 λίτρα γάλα (διαρκείας)
6 αβγά
5 γιαούρτια της αρεσκείας σας
1/2 κιλό τυρί της αρεσκείας σας
1 κεσεδάκι βούτυρο
1-2 κιλά φρούτα εποχής
5-6 ντομάτες για σαλάτα
2 κονσέρβες ψάρι τόνο σε νερό ή λάδι
1 πακέτο από φρυγανιές, κρακεράκια, μπισκότα
1 πακέτο ρύζι για πιλάφι
1 πακέτο μακαρόνια
1 κουτί καφέ
1 κουτί δημητριακά για πρωινό
αναψυκτικά, μπίρες
Πηγή: