Τι είναι οι μυϊκές κράμπες και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Τι είναι οι μυϊκές κράμπες και πώς θα τις αντιμετωπίσετε Τι είναι οι μυϊκές κράμπες και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Η έντονη άσκηση, ο αθλητισμός, η γυμναστική αλλά και οι καθημερινές δουλειές που συχνά απαιτούν αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα είναι οι αιτίες που προκαλούν τις επώδυνες μυϊκές κράμπες. Οι κράμπες συμβαίνουν ξαφνικά και απροειδοποίητα. Εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν επιτρέπουν στους μυς που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.

Κράμπα είναι η κατάσταση στην οποία οι μύες βρίσκονται σε συνεχή και επώδυνη σύσπαση. Μπορεί να αφορά έναν μυ, αλλά μερικές φορές και ολόκληρη ομάδα συναγωνιστών μυών. Με κράμπες ταλαιπωρούνται συνήθως οι μύες που βρίσκονται στις γάμπες, στους μηρούς και στην κοιλιά.

Βασικά αιτία πρόκλησης μυϊκής κράμπας:

Βασική αιτία για την εμφάνιση κράμπας θεωρείται η μεγάλη απώλεια άλατος που περιέχεται στον ιδρώτα (1-2 γραμ. σε κάθε λίτρο) και συνοδεύεται από απώλεια ασβεστίου και καλίου. Ουσιαστικά όμως η αιτιολογία και τα παθολογικά αίτια είναι συγκεχυμένα. Από την πολύχρονη εμπειρία των αθλητών, των γιατρών και των προπονητών διαπιστώθηκε ότι:

Τι είναι οι μυϊκές κράμπες και πώς θα τις αντιμετωπίσετεΗ μυϊκή σύσπαση συμβαίνει άλλοτε απότομα και άλλοτε με κλιμάκωση.
– Είναι συνήθης κατά τον ψυχρό καιρό ή μέσα στο νερό. Ξαφνικό ψύχος ή απότομη υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι εξίσου υπεύθυνα για την κράμπα.
– Οι συνθήκες μιας δίαιτας και η χειροτέρευση της τοπικής κυκλοφορίας, με στενά ρούχα ή με ελαστική επίδεση, ευνοούν την πρόκληση κράμπας.
– Η υπερκόπωση δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κράμπας
– Επίσης, συμβαίνει συχνά ύστερα από απότομες κινήσεις και παρατεταμένη προσπάθεια (δρόμοι μεγάλων αποστάσεων).
– Παρατηρείται σε ασκούμενους ή αθλητές που κάνουν χρήση αλκοόλ και καφέ. Παρουσιάζεται περισσότερο σε άτομα που διακατέχονται από άγχος και έντονη ψυχολογική πίεση.
– Η συγκέντρωση καματογόνων ουσιών στον οργανισμό (π.χ. γαλακτικό οξύ) ή η έλλειψη ηλεκτρολυτών (χλωριούχα) φαίνεται ότι δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για κράμπα.

Τι είναι οι μυϊκές κράμπες και πώς θα τις αντιμετωπίσετεΜύες επιρρεπείς σε κράμπες είναι συνήθως:

– Οι οπίσθιοι κνημιαίοι (γαστροκνήμιος- υποκνημίδιος).
– Οι οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλος – ημιτενοντώδης – ημιυμενώδης).
– Οι καμπτήρες των δακτύλων του άκρου ποδιού και χεριού.
– Οι ορθοί κοιλιακοί.
– Οι μύες στην περιοχή του λαιμού (στερνοκλειδομαστοειδής).
– Οι μύες στην περιοχή της πλάτης (τραπεζοειδήδρομβοειδής – ανελκυστήρας της ωμοπλάτης).
– Γενικά οι μύες που σηκώνουν βάρη (ραχιαίοι).

Τι είναι οι μυϊκές κράμπες και πώς θα τις αντιμετωπίσετεΠρόληψη και αντιμετώπιση των μυϊκών κραμπών:

1. Ασκήσεις προθέρμανσης, τεντώματα και μασάζ πριν από τη σωματική άσκηση και τη συμμετοχή σε σπορ. Καθώς και γυμναστική πριν τον ύπνο με διατάσεις ή ολιγόλεπτο ποδήλατο.

2. Αποφυγή αφυδάτωσης. Η λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών ιδιαίτερα όταν οι ασκήσεις γίνονται σε ψηλές θερμοκρασίες, συμβάλλουν στην πρόληψη των κραμπών.

3.Ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, με τροφές όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

4. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η λύση της κράμπας είναι απλή και μπορεί να δοθεί από τον ίδιο τον πάσχοντα (αθλητή ή ασκούμενο). Εφαρμόζεται τοπική πίεση στον μυ που παρουσιάζει επώδυνη σύσπαση. Γίνεται διάταση του συσπασθέντος μυός με παράλληλο μασάζ. Δηλαδή τεντώνουμε το πόδι με τα δάχτυλα προς τα πάνω και κάνουμε απαλές μαλάξεις στην περιοχή.  Η τοποθέτηση πάγου βοηθά στο να χαλαρώσουν οι μύες υπό ένταση. Αργότερα ή πριν τον ύπνο, ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ζεστό επίθεμα (πετσέτα ή θερμοφόρα), θα βοηθήσει και θα ανακουφίσει την πονεμένη περιοχή.

 

Διαβάστε επίσης