Πρώτες Βοήθειες για τον καύσωνα και τη θερμοπληξία

Πρώτες Βοήθειες για τον καύσωνα και τη θερμοπληξία Πρώτες Βοήθειες για τον καύσωνα και τη θερμοπληξία

Σε περιόδους καύσωνα η θερμοκρασία ολοένα και ανεβαίνει και μέχρι που φτάνει να είναι ανυπόφορη και επικίνδυνη. Οι θερμοκρασίες επιπέδου καύσωνα είναι μία ισχυρή δοκιμασία για κάθε οργανισμό, πολύ δε περισσότερο, για καταπονημένους, κουρασμένους ή ασυνήθιστους στη ζέστη οργανισμούς. Δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τη θερμοπληξία και ποιες είναι οι Πρώτες Βοήθειες που μπορείτε να προσφέρετε σε θερμόπληκτους συνανθρώπους μας.

Τι πρέπει να αποφεύγεται κατά τις ημέρες του καύσωνα:

– Ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη τις θερμές ώρες της ημέρας αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
– Βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
– Βάδισμα ή τρέξιμο για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
– Κατανάλωση λιπαρών φαγητών και αλκοόλ.
– Πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
– Απότομες αλλαγές από το air condition στην ζέστη.

Τι συστήνεται:

– Ελαφρύ ντύσιμο, με άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
– Μικρά, συχνά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.
– Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα. Να θυμάστε επίσης ότι το βρέξιμο του σβέρκου, των κλειδώσεων και των άκρων έχει θετική επίδραση στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
-Μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Οδηγίες για νεογνά και βρέφη:

– Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
– Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
– Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
– Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο. Εννοείται ότι το κολύμπι γίνεται 10 με 1 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα!

Τι πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι:

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας απειλούνται περισσότερο από τη θερμοπληξία και τις άλλες επιπτώσεις της ζέστης, οπότε συστήνεται να παραμένουν σε δροσερό και σκιερό μέρος καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα. Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.

Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Άλλες ευπαθείς ομάδες:

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για βλάβες από τις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να ευρίσκονται σε στενή ιατρική παρακολούθηση κατά την διάρκεια των ημερών καύσωνα. Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια ιατρικά νοσήματα. Επικοινωνήσετε άμεσα με κάποιο γιατρό, εάν κατά την διάρκεια του καύσωνα εμφανίσετε:

– Κράμπες
– Πυρετό
– Ζάλη-αδυναμία
– Σύγχυση-αποπροσανατολισμό
– Ναυτίες
– Λιποθυμία
– Ατονία
– Αίσθημα ταχυκαρδίας
– Πονοκέφαλο
– Σπασμούς
– Εγκεφαλική δυσλειτουργία
– Αίμα στα ούρα.

Ποιες είναι οι Πρώτες Βοήθειες που μπορείτε να προσφέρετε σε κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας;

– Μεταφέρετε τον θερμόπληκτο, χωρίς χρονοτριβή, σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν.
– Χαλαρώνετε τη ζώνη του και αφαιρείτε τα βαριά ρούχα, για να αερίζεται το σώμα του.
– Φροντίζετε να κάνει ένα δροσερό μπάνιο ή αν αυτό δεν είναι εφικτό βρέχετε το πρόσωπό του, το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο νερό.
– Τοποθετείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι του.
– Κάνετε εντριβές στα άκρα του με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
– Αν μπορεί να πιει, του δίνετε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού. Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίδετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.
– Καλείτε το ΕΚΑΒ για την μεταφορά του σε Νοσοκομείο.

 

Διαβάστε επίσης