Γερά οστά με γάλα

Γερά οστά με γάλα Γερά οστά με γάλα

Το σώμα μας αφαιρεί και αντικαθιστά μικρές ποσότητες ασβεστίου από τα οστά μας. Αν το σώμα μας αφαιρέσει περισσότερο ασβέστιο από αυτό που αντικαθιστά, τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πάθουμε κάταγμα. Λαμβάνοντας, όμως, την ενδεδειγμένη ποσότητα ασβεστίου, τα οστά μας μπορούν να διατηρήσουν τη δύναμη τους.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι υψηλότερες κατά τη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, γιατί σε αυτή την ηλικία τα οστά μεγαλώνουν γρήγορα και πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο προκειμένου να δυναμώσουν. Το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου για την ενίσχυση των οστών το παίρνουμε μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Καταναλώνοντας τροφές που είναι καλές πηγές ασβεστίου, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αποθηκεύσουν αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό στα οστά τους, συστατικό που θα χρειαστούν αργότερα στη ζωή τους. Στην ενήλικη ζωή, χάνουμε ασβέστιο. Όσο περισσότερο ασβέστιο υπάρχει στα οστά όταν αρχίσει η απώλεια του τόσο μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν τα οστά να γίνουν εύθραυστα.

Πόσο σημαντικό είναι το γάλα;
Γερά οστά με γάλαΤο γάλα αποτελεί την τροφή με τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία για τον άνθρωπο, από την πρώτη στιγμή της γέννησης του. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αποτελεί τη μοναδική τροφή για το νεογέννητο τούς πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Η μεγάλη του αξία οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει (αποτελεί την καλύτερη πηγή για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τη βιταμίνη Α).
Το γάλα αποτελεί πολύτιμη και προστατευτική τροφή για όλες τις ηλικίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικές ποσότητες ανόργανων αλάτων, όπως ο φώσφορος και το ασβέστιο, που αποτελούν δομικά υλικά για το σκελετό.

Τι ρόλο παίζει το γάλα στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων;
Η καλή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία, ιδιαίτερα στην παιδική και την εφηβική ηλικία κατά την οποία μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη. Ωστόσο, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό το οποίο δεν παίρνουν σε αρκετή ποσότητα τα παιδιά είναι το ασβέστιο – που βρίσκεται, κυρίως, στο γάλα και τα προϊόντα του, αλλά και στα πράσινα λαχανικά με φύλλα. Το ασβέστιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα οστά και τα δόντια. Χρησιμεύει στη δημιουργία της μάζας του σώματος και αποτρέπει τον κίνδυνο καταγμάτων που οφείλονται σε οστεοπόρωση, μια πάθηση κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα.

Τι περισσότερο προσφέρει το γιαούρτι από το γάλα;
Γερά οστά με γάλαΤο γιαούρτι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες, με σχετικά λίγες θερμίδες, και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, φώσφορο και βιταμίνες. Αποτελεί μία εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Έχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και, επειδή είναι σε συμπυκνωμένη μορφή, περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνες. Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου.

Οι παιδίατροι συνιστούν να προστίθεται γιαούρτι στη διατροφή από τη βρεφική κιόλας ηλικία και να συνδυάζεται με φρούτα και δημητριακά. Αυτός ο διατροφικός συνδυασμός θεωρείται άριστος, γιατί περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνες ανώτερης βιολογικής αξίας και βιταμίνες, χωρίς να έχει πολλές θερμίδες.

Μπορούν όλοι να πίνουν γάλα;
Η λακτόζη, η ζάχαρη που περιέχεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές ενοχλήσεις σε κάποια άτομα. Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη έχει πρόβλημα στην πέψη της. Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι συνηθισμένη στα βρέφη και ία μικρά παιδιά, αλλά εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και ενηλίκους.

Στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, το γάλα είναι συχνά δύσπεπτο ακόμη και σε μικρές ποσότητες ή όταν συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα, όπως δημητριακά. Επίσης, πολλά άτομα μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί ή γιαούρτι, τα οποία προκαλούν  λιγότερα συμπτώματα.

Ωστόσο, κάποιοι είναι αλλεργικοί στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, επομένως θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Μπορούν, όμως, να λαμβάνουν το ασβέστιο που τους χρειάζεται από άλλα τρόφιμα, όπως από πράσινα λαχανικά με φύλλα, π.χ. λάχανο, μπρόκολο κ.λπ.

 

Διαβάστε επίσης