Εμφιαλωμένο νερό. Γνωρίστε το πριν το καταναλώσετε

Εμφιαλωμένο νερό. Γνωρίστε το πριν το καταναλώσετε Εμφιαλωμένο νερό. Γνωρίστε το πριν το καταναλώσετε

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς στη χώρα μας, αν και ακόμη είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε τι πίνουμε; Και πόσοι μπορούμε να καταλάβουμε τι αναγράφεται στην ετικέτα ενός εμφιαλωμένου νερού, καθώς και αν έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή νερού;

Το εμφιαλωμένο νερό είναι καθαρό και ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, μόνο εφόσον τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες εκείνοι που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια του.

Αποτελεί ένα καλό υποκατάστατο του νερού του δικτύου, οε περίπτωση που αυτό κρίνεται ακατάλληλο προς κατανάλωση ή υπάρχουν υπόνοιες για την καταλληλότητα του.

Εκτιμάται ότι ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει 80-100 λίτρα εμφιαλωμένου νερού το χρόνο, ενώ οι πρωταθλητές Ιταλοί φτάνουν τα 150 λίτρα. Στην Ευρώπη αποτελεί χρόνια τώρα τρόπο ζωής, ενώ στην Ελλάδα η στροφή σε αυτό έγινε την τελευταία τριακονταετία. Κάθε χρόνο καταναλώνουμε όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καταναλώνουμε κατά μέσο όρο περίπου 40 λίτρα το χρόνο κατ’ άτομο.

Η κατανάλωση του αυξήθηκε όταν άρχισε να γίνεται λόγος για την ασφάλεια και την ποιότητα του νερού που φτάνει στα σπίτια μας από το δίκτυο ύδρευσης. Η ανησυχία αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές το παρεχόμενο νερό δεν πληροί τα κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας.

Η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, χημικών, τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στο νερό του δικτύου, καθώς και η ύπαρξη δυσοσμίας, χώματος ή σκουριάς στους σωλήνες δημιουργούν αίσθημα ανησυχίας και δυσπιστίας στο καταναλωτικό κοινό. Από την άλλη, το εμφιαλωμένο νερό προβάλλεται ως ασφαλές και απαλλαγμένο από τα περισσότερα προβλήματα του νερού που προσφέρεται από το δίκτυο ύδρευσης.

Έχει καλύτερη γεύση σε σχέση με το νερό της βρύσης. Στο εμφιαλωμένο νερό δεν χρησιμοποιείται χλώριο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του. Το αποτέλεσμα είναι το τελικό προϊόν να μην έχει τη δυσάρεστη γεύση του χλωρίου, κάτι που συχνά παρατηρείται στο νερό του δικτύου ύδρευσης.

Και από μια λύση ανάγκης -όπου το νερό ύδρευσης ήταν ακατάλληλο ή αμφισβητήσιμο προς πόση- τελικά ενσωματώσαμε σταδιακά το εμφιαλωμένο νερό στις καθημερινές μας συνήθειες, ως απαραίτητο αγαθό. Ιδιαίτερα δε τους καλοκαιρινούς μήνες, που, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά αυξάνονται σημαντικά.

Δεν έχουν όλα τα εμφιαλωμένα νερά τις ίδιες ιδιότητες, και για το λόγο αυτόν κατηγοριοποιούνται ανάλογα.

Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Εμφιαλωμένο νερό. Γνωρίστε το πριν το καταναλώσετεΗ πρώτη κατηγορία εμφιαλωμένου είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται αποκλειστικά σε νερά που πληρούν τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό μπορεί να είναι με ή χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η περιεκτικότητα του σε ανόργανα συστατικά -μέταλλα και ηλεκτρολύτες- ποικίλλει ανάλογα με την πηγή προέλευσής του. Στην αγορά διατίθενται διάφορα είδη Φυσικού Μεταλλικού Νερού, με διαφορές -στη σύσταση τους- σε ανόργανα συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο.

Ανάλογα με τη σύσταση του νερού, αποδίδονται σε αυτό συγκεκριμένες ιδιότητες, όπως η προστασία της καρδιάς όταν είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, η πρόληψη της οστεοπόρωσης όταν έχει αυξημένη συγκέντρωση σε ασβέστιο και η αποτελεσματικότερη αναπλήρωση των απωλειών σε ηλεκτρολύτες σε αθλητές όταν είναι πλούσιο σε κάλιο και νάτριο.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό διαφέρει από τα άλλα εμφιαλωμένα νερά και το κοινό νερό Βρύσης στα εξής: σημεία: α) είναι φυσικό, και όχι επεξεργασμένο, β) εμφιαλώνεται στην πηγή, ενώ αναγράφεται στην ετικέτα του ο τόπος προέλευση: του και γ) μπορεί να καταναλωθεί στη φυσική του κατάσταση.

Επιτραπέζιο Εμφιαλωμένο Νερό

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται το Επιτραπέζιο Εμφιαλωμένο Νερό, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσικό μεταλλικό. Το νερό αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλώς φιλτραρισμένο νερό από το δίκτυο ύδρευσης, που εμφιαλώνεται από γνωστές εταιρείες παραγωγής εμφιαλωμένου νερού. Το γεγονός αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την υψηλή λιανική τιμή του προϊόντος.

Εμφιαλωμένο Νερό από Πηγή

Μία τελευταία κατηγορία είναι το Εμφιαλωμένο Νερό από Πηγή. Αυτό το είδος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το φυσικό μεταλλικό νερό, αλλά μπορεί να έχει υποστεί τροποποιήσει στη σύσταση του, όπως η προσθήκη ή η αφαίρεση ορισμένων μετάλλων, καθώς και άλλων ουσιών που δεν είναι επιθυμητό να ανιχνεύονται σε νερό το οποίο προορίζεται για κατανάλωση.

Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλής ποιότητας πόσιμο νερό, εφόσον προφυλάσσεται σωστά η πηγή προέλευσης και εφαρμόζονται σωστά οι διαδικασίες εμφιάλωσης και συντήρησής του.

Κατά τους ειδικούς η συντήρηση είναι αυτή που πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε πολλά σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα, τα εμφιαλωμένα νερά βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται παθογόνοι οργανισμοί, επικίνδυνοι για την υγεία μας.

Εκτός οπό την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουμε κατά την αγορά του εμφιαλωμένου νερού, πρέπει να εστιάζουμε και στη σύστασή του, καθώς η περιεκτικότητα του σε ένα ή κάποιο άλλο ιχνοστοιχείο ή μέταλλο το κάνει λιγότερο ή περισσότερο κατάλληλο νια την υγεία μας.

Η πηγή πρέπει να προστατεύεται σχολαστικά από γεωργικές ή άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην περιοχή και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σύσταση του νερού.

Το νερό πρέπει να αντιμετωπίζεται σε όλα τα στάδια -επεξεργασία, εμφιάλωση και συντήρηση του- ως τρόφιμο, και μάλιστα ιδιαίτερα ευπαθές. Η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής στις μονάδες επεξεργασίας και εμφιάλωσης νερού εξασφαλίζει την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιμόλυνσής του με μικροοργανισμούς βλαβερούς για την υγεία.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη μεταφορά του από τον τόπο παραγωγής στα σημεία πώλησης, καθώς και στη συντήρηση του, μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή. Πρέπει να μεταφέρεται σε φορτηγά με χαμηλή θερμοκρασία και να προστατεύεται από την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Δώστε προσοχή στην ημερομηνία λήξης του νερού, που υποχρεωτικά αναγράφεται στις συσκευασίες, καθώς και στις οδηγίες αποθήκευσής του. Επίσης, για τα φυσικά μεταλλικά νερά ιδιαίτερη σημασία, έχει η χημική τους ανάλυση, δεδομένου ότι η σύσταση τους διαφέρει σημαντικά, γεγονός που πιθανόν να επηρεάζει την επιλογή μας.

Να επιλέγετε εμφιαλωμένο νερό από μέρη που τηρούν τους κανόνες αποθήκευσης και συντήρησής του.

Στο Φυσικό Μεταλλικό Νερό πρέπει η πηγή να είναι αναγνωρισμένη και εγκεκριμένη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Αυτό μας διασφαλίζει ως προς την αξιοπιστία και την ασφάλεια του προϊόντος.

Πριν αγοράσετε, εξετάστε προσεκτικά τις φιάλες. Προσέξτε να είναι καλά σφραγισμένες, να μην είναι αλλοιωμένο το σχήμα τους και το νερό να είναι διαυγές και χωρίς ιζήματα. Αποφύγετε την αγορά μπουκαλιών νερού που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο.

 

Διαβάστε επίσης