Φροντίστε τα κατοικίδια το καλοκαίρι

Φροντίστε τα κατοικίδια το καλοκαίρι Φροντίστε τα κατοικίδια το καλοκαίρι

Ακόμα και τα πιο υγιή κατοικίδια ζώα μπορεί να υποφέρουν από την αφυδάτωση, θερμοπληξία και τα εγκαύματα, αν υπερεκτεθούν στη ζέστη.

Τα κατοικίδια μας μπορούν να αφυδατωθούν πολύ γρήγορα, για αυτό το λόγο πρέπει να έχουν πάντα άφθονο φρέσκο, καθαρό νερό όταν έχει ζέστη έξω. Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια ζώα σας έχουν ένα σκιερό μέρος όταν βρίσκονται έξω ώστε να μπορούν να προφυλαχτούν από τον καυτό ήλιο. Να είστε προσεκτικοί ώστε το ζωάκι σας να μην υπερ-ασκείτε, και να το κρατάτε σε κλειστούς χώρους, όταν έχει πολύ ζέστη.

Συμπτώματα της υπερθέρμανσης στα κατοικίδια ζώα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αναπνευστικό ρυθμό, τρέχουν τα σάλια, δείχνουν ήπια αδυναμία, λήθαργο ή ακόμη και κατάρρευση. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, αιματηρή διάρροια και εμετό σε συνδυασμό με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος.

Ζώα με επίπεδo πρόσωπο, όπως pugs, bulldogs και περσικές γάτες, είναι πιο επιρρεπή σε θερμοπληξία, αφού δεν μπορούν να αναπνεύσουν αποτελεσματικά. Αυτά τα κατοικίδια ζώα, όπως οι ηλικιωμένοι, τα υπέρβαρα και τα άτομα με καρδιακές παθήσεις ή των πνευμόνων, θα πρέπει να διατηρούνται δροσερά σε κλιματιζόμενα δωμάτια όσο το δυνατόν περισσότερο.

Νο Parking!

Ποτέ μην αφήνετε τα ζώα σας ΠΟΤΕ μέσα σε σταθμευμένο όχημα. Σε μια ζεστή ημέρα, ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να γίνει κλίβανος σε μία στιγμή -ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά, η ζέστη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάντε τις βουτιές ασφαλείς!

Μην αφήνετε τα κατοικίδια χωρίς επιτήρηση γύρω από την πισίνα -δεν είναι όλα τα σκυλιά καλοί κολυμβητές. Μην πιέζετε τα κατοικίδια ζώα σας να μπουν στο νερό αν δεν είναι εξοικειωμένα με αυτό αλλά προσπαθήστε σταδιακά.

Ξεπλύνετε το σκυλί σας καλά μετά από το μπάνιο για να αφαιρεθεί το χλώριο ή το αλάτι από το τρίχωμα του. Προσοχή επίσης στο νερό της πισίνας το οποίο περιέχει χλώριο και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές αν αυτό καταποθεί.

Καλοκαιρινό στυλ!

Κάνοντας στον σκύλο σας ένα ελαφρύ κούρεμα το καλοκαίρι βοηθά στην πρόληψη της υπερθέρμανσης. Το κούρεμα μα του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνει λιγότερο από 2 εκατοστά τρίχα από το δέρμα έτσι ώστε το σκυλί σας να έχει ακόμα κάποια προστασία από τον ήλιο. Το βούρτσισμα στις γάτες να γίνεται πιο συχνά απ’ ότι συνήθως ώστε να αποτρέπονται προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη. Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, να είστε βέβαιος ότι κάθε αντηλιακό ή εντομοαπωθητικό προϊόν που χρησιμοποιείτε για τα κατοικίδια ζώα σας είναι χαρακτηρισμένα ειδικά για χρήση σε ζώα.

Έξυπνες βόλτες!

Όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, μην αφήνετε το σκύλο σας να ξαπλώνει στην καυτή άσφαλτο ή να στέκεται παρατεταμένα σε αυτή. Όντας πολύ κοντά στο έδαφος, το σώμα του σκύλου σας μπορεί να ζεσταθεί γρήγορα, και τα ευαίσθητα πατουσάκια του να καούν. Μειώστε την ώρα περιπάτου κατά τις ζεστές ώρες στο ελάχιστο εάν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε τελείως.

Αποφύγετε τα χημικά!

Κρατήστε τους σκύλους και τις γάτες μακριά από το γκαζόν και τους κήπους που δεν γνωρίζετε αν έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα ή έχουν τοποθετηθεί τρωκτικοκτόνα δηλητήρια (δολώματα για ποντίκια και αρουραίους ), σε περίπτωση κατάποσης μπορούν να αποβούν μοιραία. Όταν περπατάτε το σκυλί σας, τραβήξτε το από περιοχές που υποψιάζεστε ότι έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα ή άλλες χημικές ουσίες. Κρατήστε τα κεριά citronella, και τα ‘φιδάκια’ μακριά από κατοικίδια ζώα. Καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας αν υποψιάζεστε ότι το ζώο σας έχει καταπιεί μια δηλητηριώδη ουσία.

Party Animals!

Πήρατε τον Ράμπο μαζί σας σε μπάρμπεκιου ή πάρτυ; Να θυμάστε ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που προσφέρονται στους επισκέπτες μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια ζώα. Κρατήστε τα αλκοολούχα ποτά μακριά από τα κατοικίδια ζώα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση, κώμα και κατάθλιψη. Κατά τον ίδιο τρόπο, θυμηθείτε ότι τα σνακ που απολαμβάνουν οι ανθρώπινοι φίλοι σας δεν είναι απαραίτητα απόλαυση για τον τετράποδο φίλο σας. Οποιαδήποτε αλλαγή της διατροφής, ακόμη και για ένα γεύμα, μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο σας ή τη γάτα σας σοβαρές ασθένειες του πεπτικού συστήματος. Αποφύγετε τις σταφίδες, τα σταφύλια, τα κρεμμύδια, τη σοκολάτα και προϊόντα με γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη καθώς είναι τοξικά για τους μικρούς μας φίλους.

Και ΜΗ ξεχνάτε τα αδέσποτα!

Φροντίστε να έχετε ένα μπολ με νερό πάντα γεμάτο έξω από το σπίτι ή το μαγαζί σας!

Διαβάστε επίσης