Ρήξη μηνίσκου – Πότε χρειάζεται αρθροσκόπηση και πως φτάνει ο γιατρός στην διάγνωση

Ρήξη μηνίσκου - Πότε χρειάζεται αρθροσκόπηση και πως φτάνει ο γιατρός στην διάγνωση Ρήξη μηνίσκου - Πότε χρειάζεται αρθροσκόπηση και πως φτάνει ο γιατρός στην διάγνωση

Το γόνατο είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματός μας, η οποία καλείται καθημερινά να σηκώσει όλο το βάρος του σώματος και να πραγματοποιήσει πολλές ακόμα εργασίες. Οι δύο μηνίσκοι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία του γόνατος, αφού φροντίζουν για την ίση κατανομή βάρους στο γόνατο και παράλληλα απορροφούν κραδασμούς και απομακρύνουν τους χόνδρους ώστε να μην τρίβονται.

Συνεπώς οποιοδήποτε πρόβλημα στον μηνίσκο προκαλεί και πρόβλημα γενικά στο γόνατο. Αν τραυματιστεί ο μηνίσκος, δεν μπορεί να επουλωθεί αυτόματα, όπως άλλες περιοχές του σώματος επειδή στερείται αιμάτωσης. Η ρήξη μηνίσκου, που είναι και η πιο συχνή πάθηση μπορεί να είναι τραυματική με υγρό στην άρθρωση ή εκφυλιστική.

Στην τραυματική ρήξη, που συμβαίνει κυρίως σε νεαρές ηλικίες, υπάρχει έντονος πόνος. Στην εκφυλιστική ρήξη, οι ασθενείς είναι μεγαλύτερης ηλικίας και η ρήξη είναι μία φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης. Ένας ήδη εκφυλισμένος μηνίσκος, είναι πολύ εύκολο να σχιστεί ακόμα και με το κατέβασμα μιας σκάλας.

riksi_miniskou

Για τη διάγνωση της ρήξης μηνίσκου είναι απαραίτητη η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και σωστής κλινικής εξέτασης. Η μαγνητική τομογραφία επίσης καταγράφει οποιεσδήποτε κακώσεις που μπορεί να υπάρχουν στο γόνατο.

Η θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου δεν είναι πάντα επεμβατική. Ο ορθοπεδικός θα λάβει υπόψιν του πολλούς παράγοντες για να αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης της ρήξης μηνίσκου. Η ηλικία του ασθενούς, οποιαδήποτε συνυπάρχουσα παθολογία και η δραστηριοποίησή του θα δείξει και την μέθοδο αντιμετώπισης.

Η αρθροσκόπηση μηνίσκου είναι απαραίτητη όταν μπλοκάρεται η άρθρωση και το γόνατο δεν μπορεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις. Σε αυτή την έντονη συμπτωματολογία πραγματοποιείται αρθροσκόπηση. Αν η ρήξη είναι μόνο στην περιφέρεια του μηνίσκου όπου είναι και το μοναδικό μέρος που υπάρχει αιμάτωση, τότε μπορεί να συρραφεί και να σωθεί. Ειδάλλως, αφαιρείται το πάσχον τμήμα και έτσι αποκαθίσταται η βλάβη.

Κλείστε ραντεβού με τον χειρουργό ορθοπεδικό για το δικό σας πρόβλημα!

 

Αναστάσιος Δεληγεώργης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος

tasosdeligeorgis.gr

Διαβάστε επίσης