Στατική

Στατική

Η χρησιμότητα της στατικής πρέπει να είχε παρατηρηθεί στους προϊστορικούς ακόμα καιρούς – τα λαμπερά χρώματά της και μακριά κλαδιά της σε προκαλούν να την συλλέξεις.

Στατική (Sinuatum Statice)

Γερμανική στατική (L. Τataricum)

Χρώματα στατικής

Σύνθεση με στατική

Τα άνθη της διατηρούνται πολύ καιρό σε νερό. Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αποξηραίνονται τέλεια διατηρώντας το χρώμα και το σχήμα τους. Το κοτσάνι τους παραμένει σκληρό και πράσινο. Η στατική καλλιεργήθηκε στην Δυτική Ευρώπη εδώ και 350 χρόνια. Το βοτανικό όνομα Limonium είναι από την ελληνική λέξη Λειμών (λιβάδι, βαλτολίβαδο) και είναι μια αναφορά στους φυσικούς βιότοπους αυτού του φυτού.

Η ετήσια Στατική (προέρχεται από το είδος Limonium Sinuatum, που είναι ενδημικό της λεκάνης της Μεσογείου και συχνά απαντάται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η κίτρινη στατική φυτρώνει ακόμα άγρια στις ακτές της Αλγερίας.

Είναι ένα ποώδες πολυετές που συνήθως καλλιεργείται σαν μονοετές. Υπάρχουν δύο ανθεκτικές πολυετείς ποικιλίες στατικής: Η ποικιλία Sea Lavender που παράγει μεγάλα κλαδιά με λεπτά λουλουδάκια χρώματος απαλού μωβ, και η German Statice (γερμανική στατική – L. tataricum) που παράγει μεγάλα κεφάλια γεμάτα με μικρά λευκά λουλουδάκια. Η στατική σαν φυτό μεγαλώνει χαμηλά στο έδαφος, σχηματίζοντας ροζέτα με σχήμα σαν ραδίκι. Η στατική μπορεί να καλλιεργηθεί θαυμάσια στον κήπο. Η καλλιέργεια της στατικής ξεκινά από σπόρο που σπέρνεται στα μέσα Μαρτίου. Τα σπορόφυτα μετά από 5 εβδομάδες είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν στον κήπο. Στον κήπο τα φυτά χρειάζονται πλούσιο χώμα με καλή αποστράγγιση.

Η συλλογή της στατικής για αποξήρανση έχει ορισμένους κανόνες. Γενικά η στατική συλλέγεται όταν βρίσκεται στα 3/4 της ανθοφορίας της. Τα λουλούδια συνεχίζουν να ανθίζουν καθώς αποξηραίνονται, έτσι ένα κοτσάνι μισοανοιγμένο θα αποξηρανθεί εντελώς ανοιγμένο. Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που εμφανίζεται όταν συλλέγουμε στατική για αποξήρανση είναι ότι πολλά λουλούδια περιέχουν ένα μικρό εσωτερικό λευκό «πέταλο» το οποίο πάντα εξαφανίζεται μετά την αποξήρανση.

Για να αποξηράνετε την στατική κρεμάστε τα κοτσάνια ανάποδα σε ένα σκοτεινό χώρο με καλό εξαερισμό. Τα λουλούδια συνήθως αποξηραίνονται σε 7-10 μέρες, εκτός αν ο καιρός είναι αρκετά υγρός ή βροχερός. Αν αποξηραθούν τόσο πολύ ώστε να γίνονται εύθραυστα, ψεκάστε τα με άφθονο νερό για να αποκτήσουν πάλι την ευλυγισία τους. Το χρώμα τους μπορεί να κρατήσει για χρόνια αν διατηρηθούν μακριά από έντονο ηλιακό φως.

Η στατική μπορεί να φέρει τη ζωντάνια του καλοκαιριού μέσα στο γκρίζο του χειμώνα. Έχει περίοπτη θέση στις πολύχρωμες αποξηραμένες συνθέσεις. Είναι αναντικατάστατη λόγω της μεγάλης ποικιλίας της σε χρώματα. Λευκό, πορφυρό, μπλε, μωβ, ροζ, έντονο κίτρινο, τόνοι σε πορτοκαλί, ροδακινί, και ενδιάμεσες παστέλ αποχρώσεις. Επειδή η στατική έχει τόσο μεγάλη γκάμα χρωμάτων είναι χρήσιμη στις αποξηραμένες συνθέσεις στις οποίες θέλουμε έντονες χρωματικές μάζες και εκεί που θέλουμε να δημιουργήσουμε μια χαριτωμένη χρωματική αντίθεση.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης