Ελλέβορος. Το ρόδο των Χριστουγέννων

Ελλέβορος. Το ρόδο των Χριστουγέννων Ελλέβορος. Το ρόδο των Χριστουγέννων

Γνωρίζετε ότι το λουλούδι Ελλέβορος ονομάζεται και Ρόδο των Χριστουγέννων από έναν παλιό ευρωπαϊκό μύθο;

Το Ρόδο των Χριστουγέννων είναι ένα ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές με χώμα γόνιμο και καλή αποστράγγιση. Βοτανικά, ο Ελλέβορος ανήκει στην οικογένεια των Ραναγκουλοειδών έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της οικογένειας στα λουλούδια του και στην μορφολογία των καρπών. Το επιστημονικό όνομα Ελλέβορος (Helleborus Niger)  που έχει αρχαιοελληνικές ρίζες δόθηκε στο φυτό από τον Κάρολο Λινναίο.

Ο Ελλέβορος είναι ένα από τα ευκολότερα και ανταποδοτικότερα φυτά για καλλιέργεια σε κήπο. Η δυνατότητά του να ανθίζει τους σκοτεινότερους μήνες του χρόνου όταν οτιδήποτε άλλο είναι παγωμένο τον κάνει ένα πολύτιμο απόκτημα σε κάθε κήπο. Ο Ελλέβορος ανθίζει από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι την αρχή της άνοιξης. Αυτό το αειθαλές πολυετές φτάνει σε ύψος 30-40 εκατοστά και έχει λεπτά σκουροπράσινα φύλλα. Κάθε ανθήρας αναπτύσσει ένα μονό λουλούδι με διάμετρο 5-10 εκατοστά και χρώμα λευκό, υποπράσινο, ή με ροζ πινελιές ανάλογα με την ποικιλία. Αν και αυτά τα φυτά που κατάγονται από την Ευρώπη και την Ασία είναι εύκολα στην καλλιέργεια, χρειάζεται να τους δώσετε κάποια ιδιαίτερη προσοχή για να βεβαιωθείτε ότι θα ανθίσουν κανονικά. Δυστυχώς οι ρίζες του Ελλέβορου είναι δηλητηριώδεις.

Η γνώση για την ισχυρή τοξικότητα του Ελλέβορου και η πιθανότητα να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες εμφανίζεται την περίοδο του Μεσαίωνα, όταν χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από τους βοτανολόγους, αλλά και ακόμα νωρίτερα κατά την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης οι επιφανείς αυτοί Έλληνες βοτανολόγοι μνημονεύουν τον Ελλέβορο στις εργασίες τους. Ο Πλίνιος μνημονεύει την χρήση του φυτού ακόμα από το 1400 π.Χ. από έναν μάντη και θεραπευτή τον Μελάμποδα, εξ αιτίας του οποίου το φυτό μερικές φορές αναφέρεται και σαν «μελαμποειδές».

Σύμφωνα με έναν αρχαιοελληνικό μύθο, ο Μελάμπους ο μεγάλος μάντης και θεραπευτής χρησιμοποίησε αυτό το φυτό σαν βότανο για να θεραπεύσει την τρέλα των θυγατέρων του βασιλιά του ‘Αργους Πρόετου, όπως και άλλων γυναικών, που είχαν χάσει τα μυαλά τους και περιπλανιόνταν σκορπισμένες ανάμεσα στα βουνά και στην έρημο της Τύρινθας νομίζοντας ότι είναι αγελάδες. Ο Μελάμπους και ο αδερφός του ο Βίας κέρδισαν μια περιουσία (τα δύο τρίτα από το βασίλειο του βασιλιά Πρόετου) αφού παντρεύτηκαν  τις θεραπευμένες πριγκίπισσες.

Σύμφωνα με έναν χριστιανικό, βορειοευρωπαϊκό μύθο, μια νεαρή βοσκοπούλα η Μαγδαληνή φύλαγε το κοπάδι της μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα. Όπως λοιπόν πρόσεχε τα πρόβατά της μια ομάδα από σοφούς ανθρώπους και άλλους βοσκούς πέρασε από μπροστά της κρατώντας δώρα για να τον νεογέννητο Ιησού. Η Μαγδαληνή έβαλε τα κλάματα, γιατί δεν είχε ένα δώρο να προσφέρει στον Νεογέννητο Βασιλέα, ούτε καν ένα απλό λουλούδι…

Ένας άγγελος από ψηλά ακούγοντας το κλάμα της εμφανίστηκε μπροστά της. Σκούπισε το χιόνι ανάμεσά τους και από κάτω ξεπήδησε ένα υπέροχο λευκό λουλούδι με ροζ πινελιές. Το ρόδο των Χριστουγέννων.

Μιχάλης Πολίτης
 

Info:
Πηγή: Valentine.gr

Διαβάστε επίσης