Βιολέτα

Βιολέτα Βιολέτα

Βιολέτες. Πανέμορφες, ευωδιαστές και πανεύκολες. Τα στενά γκριζοπράσινα φύλλα τους έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα χρωματιστά τους λουλούδια, δίνοντας φως και άρωμα σε κάθε σημείο του κήπου σας.

Τα χρώματα των λουλουδιών λευκά, ροζ, φούξια, κόκκινα, μοβ, σε μονές ή υπέροχες διπλές ποικιλίες.

Η ανθοφορία τους διαρκεί από την άνοιξη μέχρι και τα πρώτα κρύα ενώ τα κομμένα λουλούδια διατηρούνται στο βάζο για αρκετές ημέρες αναδίδοντας το έντονο αλλά γλυκό τους άρωμα.

Φροντίδα

Δώστε τους άφθονη υγρασία και τακτικό πότισμα και κόβετε τα λουλούδια τους όταν μαραίνονται για να ενισχύσετε τη δημιουργία νέων μπουμπουκιών.

Για να βοηθήσετε τα φυτά σας, βάλτε πασαλάκια πάνω στα οποία θα δέσετε χαλαρά το φυτό καθώς μεγαλώνει ώστε να μην γείρει από το βάρος των λουλουδιών.

Τα φυτά θα καταστραφούν με τα πρώτα κρύα οπότε συλλέξτε όλους τους σπόρους και ξεριζώστε τα ξερά φυτά. Οι σπόροι τους μοιάζουν με πλακέ φασολάκια και περιέχουν δύο σειρές σπόρων που μοιάζουν πολύ στο σχήμα και στο μέγεθος με τους σπόρους της πιπεριάς. Κόψτε αυτά τα φασολάκια μόνο όταν ξεραθούν πάνω στο φυτό και διατηρείστε τους σε δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Στις αρχές Μαρτίου σκορπίστε τους σπόρους πάνω στο χώμα, σε ρηχό δοχείο, και σκεπάστε τους ελαφρά με χώμα ιδανικά κοσκινισμένο. Ποτίστε με ποτιστήρι ή με ψεκαστήρι ώστε οι σπόροι να μην ανέβουν στην επιφάνεια και περιμένετε περίπου 10-15 ημέρες μέχρι οι σπόροι να βλαστήσουν. Όταν φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων μεταφυτέψτε τα φυτά με προσοχή (οι μίσχοι είναι πολύ λεπτοί και ευαίσθητοι) στον κήπο ή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης