Περιγραφή
Εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο, νόστιμο και θρεπτικό φαγάκι!
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
3-4 κύβους κατεψυγμένο σπανάκι ή 300 - 400 γρ φρέσκο
1 ντομάτα στον τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κόλιανδρο τριμμένο (μπαχαρικό)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
100 γρ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε λεπτά κυβάκια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Για τις τηγανίτες πατάτας
4-5 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 αβγό
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 λεμόνι (τον χυμό του)
Αλάτι πιπέρι
Με μια ματιά
- Μέθοδος: Φούρνου
Εκτέλεση
Μπιφτέκια
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι βάζουμε τους κύβους σε κρύο νερό και τους αφήνουμε να ξεπαγώσουν. Όταν ξεπαγώσει το στύβουμε με τα χέρια και το ψιλοκόβουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο τότε το πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και το ζεματάμε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
Σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι το κρεμμύδι με το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά μας εκτός από την ρίγανη και ανακατεύουμε να βγουν τα αρώματα τους για 3-5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, και προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια εκτός από το τυρί. Ζυμώνουμε τον κιμά μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και αρκετά υγρό μείγμα. Τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον αφήνουμε αν είναι δυνατόν για μισή με μια ώρα στο ψυγείο (δεν είναι υποχρεωτικό). Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Παίρνουμε μπαλίτσες από τον κιμά, τις πλαταίνουμε στην παλάμη μας και τοποθετούμε την κεφαλογραβιέρα. Την διπλώνουμε με τον κιμά και πλάθουμε στρογγυλά μπιφτεκάκια με τα χέρια μας. Τα πλαταίνουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τα μπιφτεκάκια για 35 λεπτά, βγάζοντάς τα στα 20 λεπτά για να τους γυρίσουμε πλευρά.
Τηγανίτες πατάτας στον φούρνο
Καθαρίζουμε τις πατάτες από την φλούδα, τις πλένουμε και τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Τις βάζουμε σε μπολ και τις περιχύνουμε με τον χυμό από ένα λεμόνι. Τις ανακατεύουμε και τις στίβουμε καλά με τα χέρια να φύγουν τα υγρά τους (επιμένετε σε αυτό το σημείο, να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά).
Προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι και το ρίχνουμε στις πατάτες.
Ανακατεύουμε και πάλι καλά.
Τέλος πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για τελευταία φορά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 °C, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Με ένα φλιτζανάκι ή ένα κουτάλι παίρνουμε μια μπάλα από το μείγμα και την βάζουμε σε ταψάκι σε αντικολλητικό χαρτί (οπωσδήποτε αντικολλητικό χαρτί). Την πατάμε από πάνω και την πλαταίνουμε. Συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες τηγανίτες. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 30 λεπτά. 20 λεπτά από την μία πλευρά και 10 λεπτά από την άλλη. Δείτε τον τον χρόνο, θέλουμε να ροδοκοκκινίσουν...
Καλή επιτυχία!
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να βάλετε και άλλα λαχανικά στις τηγανίτες, όπως κολοκυθάκι, καρότο κτλ.