Κυτταρίτιδα. Πρόβλημα γένους θηλυκού

Κυτταρίτιδα. Πρόβλημα γένους θηλυκού Κυτταρίτιδα. Πρόβλημα γένους θηλυκού

Πολλές γυναίκες βλέπουν με θλίψη το δέρμα τους να μοιάζει με την ανάγλυφη επιφάνεια της φλούδας του πορτοκαλιού, στην καλύτερη περίπτωση, ή με την χαρτονένια θήκη που βάζουν τα αυγά, στην χειρότερη.

Το πρόβλημα που αποκαλύπτεται σκληρά το καλοκαίρι, κάνει πλήθος γυναικών να γεμίζει τα εργαστήρια αισθητικής το «κρίσιμο» διάστημα πριν τις διακοπές. Τι είναι λοιπόν, αυτό τα πρόβλημα που ακούει στο όνομα κυτταρίτιδα; Κατ’ αρχήν το όνομα της αρρώστιας είναι λάθος. Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, κυτταρίτιδα σημαίνει φλεγμονή, μόλυνση κυττάρων. Στην πραγματικότητα όμως, το φαινόμενό της αποδίδεται σε άλλες αιτίες. Κυτταρίτιδα είναι η εναποθήκευση μορίων λίπους στην οριακή στοιβάδα δέρματος και υποδέρματος μεταξύ των ινών του συνδετικού ιστού. Τα κύτταρα μεγαλώνουν και δεσμεύουν με ανθυγιεινό τρόπο το νερό στους ιστούς. Τα διογκωμένα πλέον, λιποκύτταρα και οι άκαμπτες ίνες κολλαγόνου προκαλούν όχι μόνο αλλαγή της δομικής αρχιτεκτονικής του δέρματος αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στην αγγειακή κυκλοφορία. Μειώνεται έτσι τόσο η οξυγόνωση και η μεταφορά θρεπτικών ουσιών από τα αρτηριακά αγγεία, όσο και η παροχέτευση των άχρηστων υλικών από τα φλεβικά και λεμφικά αγγεία, δημιουργώντας αλλά και εξελίσσοντας το πρόβλημα.

Πού οφείλεται
Σε κληρονομική προδιάθεση, καθιστική ζωή, κάπνισμα, κακή διατροφή (πολλά λίπη, πολύ αλάτι, λίγα υγρά, αλκοόλ, γλυκά) συνδυαζόμενη με κακή πέψη. Επίσης σε φαρμακευτικά αίτια (λήψη αντισυλληπτικών). Σε παθολογικούς παράγοντες όπως υπερθυρεοειδισμός, ορμονικά προβλήματα (εφηβεία, εγκυμοσύνη, λοχεία, κλιμακτήριος), πολυκυστικές ωοθήκες, κακή λειτουργία ήπατος, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, προβλήματα του κυκλοφορικού. Σε ψυχολογικά αίτια και φυλετικούς παράγοντες (οι γυναίκες της μεσογείου υποφέρουν περισσότερο από κυτταρίτιδα λόγω κατασκευής σώματος, διατροφής).

Πού εμφανίζεται
Κάθε σημείο του σώματος εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να προσβληθεί από το αντιαισθητικό αυτό φαινόμενο σε έντονη ή λιγότερο έντονη μορφή. Με το βαθμό της συχνότητας που παρουσιάζεται προσβάλλονται τα ακόλουθα μέρη: μηροί (εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια) γλουτοί, μέση, κοιλιά, μπράτσα (πίσω πλευρά), θώρακας (άνω μέρος των μαστών), αυχένας, πρόσωπο (πολύ σπάνια μορφή). Για τη θεραπεία του προβλήματος θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλά. Καταρχήν θα πρέπει το άτομο που πάσχει από κυτταρίτιδα να προσέξει την διατροφή του (χαμηλά λιπαρά, πολύ νερό, σχεδόν καθόλου αλάτι, μείωση των υδατανθράκων). Η σωματική άσκηση βοηθάει σημαντικά στο να διορθωθεί το πρόβλημα. Επίσης, η μυοπαθητική γυμναστική, το μασάζ, το λεμφικό μασάζ, το υδρομασάζ, τα δινόλουτρα, η οξυγονοθεραπεία, ο ιονισμός, η σάουνα, η πρεσσοθεραπεία, η λασποθεραπεία, η θαλασσοθεραπεία και τελευταία οι υπέρηχοι και τα λέιζερ είναι από τις μέθοδος που χρησιμοποιούν τα κέντρα αισθητικής για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας ανάλογα πάντα με το άτομο και το μέγεθος του προβλήματος. Το σημαντικό βέβαια, είναι να κατανοήσει το άτομο που έχει το πρόβλημα, ότι χρειάζεται προσοχή και θεραπεία συντήρησης όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Οι περιστασιακές και γρήγορες θεραπείες έχουν μεν αποτέλεσμα αλλά ήπιο και προσωρινό.

Φωφώ Σιώπη
Αισθητικός
Info: Η Φωφώ Σιώπη είναι αισθητικός, διευθύντρια του Simbolo de estetica.
Πηγή: Simbolo di Estetica

Διαβάστε επίσης