Πώς να φυτέψετε μια γυμνόριζη τριανταφυλλιά

Πώς να φυτέψω μια γυμνόριζη τριανταφυλλιά Πώς να φυτέψετε μια γυμνόριζη τριανταφυλλιά

Αν μετά από ένα κρύο χειμώνα, διαπιστώσουμε ότι το έδαφος δεν πιάνει πια πάγο, αυτό σημαίνει ότι ήρθε ο καιρός να φυτέψουμε τις γυμνόριζες τριανταφυλλιές μας.

Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να διαλέξουμε υγιή φυτά για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Αφού λοιπόν διαλέξετε το φυτό τις αρεσκείας σας μπορείτε να το φυτέψετε στον κήπο σας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

εικόνα 2Μουσκέψτε την τριανταφυλλιά σε έναν κουβά με νερό. Σκάψτε ένα λάκκο με πλάτος 60 εκατοστά και βάθος 30-50 εκατοστά. Ρίξτε στον πυθμένα του λάκκου κοπριά ή λίπασμα και σκεπάστε τα με χώμα. Σχηματίστε έναν σταθερό κώνο από χώμα μέσα στο λάκκο. (εικόνα 1)

εικόνα 2Απλώστε ομοιόμορφα τις ρίζες επάνω στον κώνο χώματος. Προσέξτε να μην έρχονται οι ρίζες σε άμεση επαφή με την κοπριά η το λίπασμα. Κόψτε κοντύτερες τις μακριές ρίζες ώστε να καλύπτουν τον κώνο χώματος χωρίς να διπλώνουν. (εικόνα 2)

εικόνα 3Τοποθετήστε το φυτό πάνω στον κώνο έτσι ώστε το τμήμα του βλαστού (τα μπόλια), από το οποίο ξεκινάνε οι διακλαδώσεις να βρίσκεται ακριβώς επάνω από την επιφάνεια του χώματος ή κάτω από αυτήν σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω από 10°C.

Χρησιμοποιήστε το κοντάρι ενός φτυαριού για να ευθυγραμμιστείτε με το επίπεδο του εδάφους. (εικόνα 3)

εικόνα 4Συμπληρώστε τον λάκκο με χώμα πάνω από τις ρίζες και απλώστε το καλά ώστε να στερεωθεί το φυτό. Πατήστε καλά το χώμα με τα χέρια και τα πόδια σας ώστε να μη υπάρχουν κενά ανάμεσα στις ρίζες. (εικόνα 4)

εικόνα 5Γεμίστε σιγά σιγά τον λάκκο με νερό μέχρι να μουλιάσει το χώμα και να κατακαθίσει. Τότε συμπληρώστε με νέο χώμα μέχρι να γεμίσει ο λάκκος. (εικόνα 5) (εικόνα 6)

εικόνα 6Ζεστά κλίματα: Όταν η βλαστική περίοδος αρχίσει σκάψτε ένα περιμετρικό αυλάκι γύρω από το λάκκο για να συγκρατείται το νερό στα ποτίσματα.

Κρύα κλίματα: Προστατέψτε την τριανταφυλλιά από το κρύο ή τον ξερό αέρα καλύπτοντας τον κορμό του φυτού με χώμα σε σχήμα λόφου. Όταν περάσει η ψυχρή περίοδος μετατρέψτε τον λόφο σε αυλάκι.

Έχετε υπόψη σας ότι οι τριανταφυλλιές προτιμούν ηλιόλουστες τοποθεσίες και προφυλαγμένες από ισχυρούς ανέμους.  Μπορείτε να τις φυτέψετε μεμονωμένες ή ομαδικά φροντίζοντας να έχετε ορίσει τις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους ανάλογα με την ποικιλία. Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε πως ο βασιλιάς των λουλουδιών θέλει μια βασιλική θέση στον κήπο σας.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης