Αλλεργικοί στις γάτες; Όχι πια, χάρη στην βιοτεχνολογία!

Αλλεργικοί στις γάτες; Όχι πια, χάρη στην βιοτεχνολογία! Αλλεργικοί στις γάτες; Όχι πια, χάρη στην βιοτεχνολογία!

Λατρεύετε τις γάτες, αλλά κάθε φορά που σας πλησιάζουν, παθαίνετε κρίσεις φταρνίσματος, και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις; Όχι πια! Οι επιστήμονες υπόσχονται σύντομα θεραπεία στην αλλεργία από γάτες. Στο μεταξύ μπορείτε να «παρηγορηθείτε» με τις  υποαλλεργικές γάτες που είναι πλέον διαθέσιμες για όσους φιλόζωους ταλαιπωρούνται από το φτέρνισμα.

Από το 2001 αμερικανικές εταιρίες βιοτεχνολογίας προσπάθησαν με διάφορες γενετικές τεχνικές να δημιουργήσουν υποαλλεργικές γάτες στοχεύοντας σε μια κατά τα φαινόμενα αναπτυσσόμενη αγορά. Το 2004 η εταιρεία Allerca προχώρησε αρκετά ώστε να προαναγγείλει την δημιουργία τέτοιων γατιών και την διάθεσή τους στην αγορά μέσα στο 2007 και άρχισε να δέχεται παραγγελίες από άτομα που αγαπούν τις γάτες, αλλά είναι αλλεργικά.

Αλλεργικοί στις γάτες; Όχι πια, χάρη στην βιοτεχνολογία!Η είδηση, τότε, κινητοποίησε και τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, οι οποίες ανέφεραν ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς η βιομηχανία δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων κατοικίδιων.

Σήμερα η εταιρεία Allerca, με έδρα το Σαν Ντιέγκο, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε με επιλεκτικές διασταυρώσεις τις πρώτες κατοικίδιες γάτες που δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στους ευαίσθητους ιδιοκτήτες τους και δέχεται παραγγελίες για τα γατάκια υψηλής τεχνολογίας, τα οποία κοστίζουν 3.950 δολάρια έκαστο.

Οι υποαλλεργικές γάτες δημιουργήθηκαν με την τεχνική της «γενετικής απόκλισης», αναφέρει η εταιρεία. Οι ερευνητές της ταυτοποίησαν τα γονίδια των πρωτεϊνών της γάτας που προκαλούν τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Κατόπιν, διασταύρωσαν πολλές γενιές των ζώων με το τελειότερο γενετικό προφίλ και έτσι προέκυψε μια νέα γενιά «σούπερ γάτων».

Οι υποαλλεργικές γάτες δημιουργήθηκαν με επιλεκτικές διασταυρώσεις και όχι με γενετική μηχανική. Είναι ασφαλείς για τα αλλεργικά άτομα επειδή δεν παράγουν την γλυκοπρωτεΐνη Fel d-1, η οποία φυσιολογικά υπάρχει στο σάλιο, το δέρμα και το τρίχωμά τους.

Η απουσία της Fel d-1 οφείλεται σε μια μετάλλαξη που υπάρχει σε μία γάτα ανά 50.000, εξηγεί ο Στίβ Μέι της Allerca. Η εταιρεία αρχικά εντόπισε γάτες με τη μετάλλαξη, τις διασταύρωσε για πολλές γενιές και επιβεβαίωσε ότι οι απόγονοι δεν παράγουν το αλλεργιογόνο.

Η πώληση αναμένεται να αρχίσει το 2007. Η εταιρεία Allerca, ευελπιστεί ότι μέχρι το 2009 θα μπορεί να εκτρέφει έως και 100.000 υποαλλεργικές γάτες το χρόνο.

Ο Αμερικανικός Σύλλογος κατά της Κακομεταχείρισης των Ζώων (APCA) είχε υποδεχθεί θετικά την ανακοίνωση, με την πρόβλεψη ότι θα οδηγήσει σε μείωση των αιλουροειδών που εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην τύχη τους. Εντούτοις, επισημαίνει ότι ο γενετικός χειρισμός των ζώων δεν πρέπει να έχει επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των κατοικίδιων. Να σημειωθεί ότι περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί εκτιμάται ότι έχουν αλλεργία.

Aλλεργικοί στις γάτες; Aσπίδα προστασίας με εμβόλιο…Αλλεργικοί στις γάτες; Όχι πια, χάρη στην βιοτεχνολογία!
Λατρεύετε τις γάτες, αλλά κάθε φορά που σας πλησιάζουν, παθαίνετε κρίσεις φταρνίσματος, εξανθήματα ή τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μας επί ώρες. Tα χάπια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά μπορούν να ανακουφίσουν κάπως τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παραπάνω.

H γάτα πάντα θα προκαλεί αλλεργία. Πάντα; Tο αντίθετο υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. O Aντριου Σάξον του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνιας, αναφέρει το Nature Medicine, εμβολίασε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που ήταν αλλεργικά στις γάτες με μια καινούργια πρωτεΐνη, η σύνθεση της οποίας ήταν εν μέρει ανθρώπινη και εν μέρει… γατίσια. Mέσα σε ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό τους τα πειραματόζωα έπαψαν να είναι αλλεργικά στους φυσικούς τους εχθρούς.

Oι ερευνητές, εξάλλου, υπογραμμίζουν ότι με την ίδια τεχνική σύντομα θα βρουν θεραπείες για συχνά θανατηφόρες τροφικές αλλεργίες όπως αυτή που προκαλείται από τα φιστίκια.

O δρ Σάξον υποστηρίζει ότι η αλλεργική αντίδραση που εμφανίζουν οι πάσχοντες είναι μια μορφή «παράπλευρων απωλειών» μιας στρατιωτικής επιχείρησης. «O οργανισμός του αλλεργικού βλάπτεται από την ίδια την αντίδρασή του όταν έρχεται σε επαφή με διάφορα αλλεργιογόνα, πρωτεΐνες, δηλαδή, που μπορεί να ανιχνευτούν στο πέλος της γάτας, το γάλα, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή ή τη γύρη. Όταν οι ξένες πρωτεΐνες εισέρχονται στο σώμα μας το ανοσοποιητικό σύστημα τους επιτίθεται. Όταν οι «εισβολείς» είναι παθογόνοι παράγοντες, μικρόβια ή ιοί, η αντίδραση είναι επιθυμητή.

Στις άκακες, ωστόσο, πρωτεΐνες όπως η γύρη ή το τρίχωμα της γάτας, η αντίδραση είναι υπερβολικά έντονη. Aποτέλεσμα είναι η παραγωγή ανοσοσφαιρίνης E (IgE) που πυροδοτεί την απελευθέρωση ισταμίνης και την εμφάνιση φλεγμονής, οιδήματος ή εξανθήματος», εξηγεί ο δρ Σάξον. H νέα μέθοδος, η έκθεση του οργανισμού στην αλλεργιογόνο σύνθετη πρωτεΐνη, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό αλλά δεν επιτρέπει την εμφάνιση των παρενεργειών της έκθεσης. O δρ Σάξον συνέθεσε τον αλλεργιογόνο παράγοντα από γάτα με ανθρώπινη πρωτεΐνη που δρα ως τροχοπέδη του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν, λοιπόν, η πρωτεΐνη υβρίδιο εισβάλλει στον οργανισμό, το προερχόμενο από τη γάτα τμήμα προκαλεί απελευθέρωση ανοσοσφαιρίνης E, ενώ το ανθρώπινο τμήμα καθησυχάζει την αντίδραση και το ανοσοποιητικό σύστημα αποκαθίσταται. O δρ Σάξον πιστεύει ότι η αλλεργία στη γάτα θα θεραπεύεται σύντομα και αποτελεσματικά εντός ολίγων ημερών.

Αλλεργικές οι γάτες… στους ανθρώπους! 
Μέχρι σήμερα μιλούσαμε για αλλεργία των ανθρώπων στις γάτες. Σύμφωνα όμως με έρευνα Σκοτσέζων κτηνιάτρων μπορούμε πλέον να…μιλάμε για αλλεργία της γάτας στον άνθρωπο.

Αλλεργιογόνα όπως ο καπνός του τσιγάρου, η οικιακή σκόνη και η ανθρώπινη πιτυρίδα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες των αιλουροειδών που πάσχουν από άσθμα.

«Υπάρχει ένα ποσοστό από ασθματικές γάτες που το άσθμα τους ξεκίνησε από κάτι το οποίο προέρχεται από ανθρώπους ή ίσως από τους ίδιους τους ανθρώπους», ανακοίνωσε σε συνέδριο η καθηγήτρια Niki Reed, από το Νοσοκομείο Μικρών Ζώων στο Εδιμβούργο της Σκοτίας.

«Γάτες με σύνδρομο του άσθματος των αιλουροειδών μπορούν να χειροτερέψουν αν ζουν σε σπίτια όπου οι άνθρωποι καπνίζουν ή υπάρχουν άλλα δυνητικά αλλεργιογόνα», προσέθεσε η καθηγήτρια.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα αυτού του είδους στη Βρετανία και η ομάδα της καθηγήτριας Reed προγραμματίζει να εξετάσει 50 γάτες, ώστε να διαπιστώσει αν το βακτήριο Μυκόπλασμα, που εντοπίζεται σε ανθρώπους με άσθμα, εντοπίζεται επίσης στη νόσο των αιλουροειδών.

Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη του βακτηρίου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν φάρμακα για μια νόσο πολύ κοινή στις γάτες, καθώς ένα στα 200 από τα ζώα αυτά υποφέρει από βήχα, φτέρνισμα και δύσπνοια που οφείλεται στο άσθμα.

 

Διαβάστε επίσης